Ironman 70.3 Greece 2021 (24 Οκτωβρίου) – Tip of the day : Να τρέξω έναν ημιμαραθώνιο ως προετοιμασία;

To Triathlon Lab Athens για να βοηθήσει τους αθλητές και αθλήτριες που θα συμμετέχουν στο Ironman 70.3 Greece ξεκινάει μία σειρά άρθρων βασιζόμενα σε ερωτήσεις που δεχόμαστε.

Ερώτηση : Να τρέξω έναν ημιμαραθώνιο μέσα στο Σεπτέμβριο;

Triathlon Coach : Είναι αλήθεια ότι πολλοί αθλητές  Ironman 70.3 επιλέγουν να τρέξουν έναν ημιμαραθώνιo 4-10 εβδομάδες πριν τον αγώνα Ironman 70.3. Παρότι αυτό έχει αρκετά πλεονεκτήματα, κυρίως όμως ψυχολογικά, έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Φυσικά η λέξη κλειδί είναι «τρέχω» έναν ημιμαραθώνιο. Θα κάνω ένα long run 21,1χλμ ή θα πάω σε υψηλή ένταση ίσως και αγωνιστικά έναν Ημιμαραθώνιο;

Λαμβάνοντας υπόψιν την ημερομηνία του Ironman 70.3 Greece καθώς και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ελλάδα π.χ. τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα εμείς προτείνουμε να μην το κάνουν/ επιχειρήσουν οι Έλληνες αθλητές.

Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα :

1. Θα αναγκαστώ να “κόψω” προπόνηση αρκετές μέρες πριν και θα με κουράσει αρκετές μέρες μετά. Αρα αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες (4-12 εβδομάδες πριν τον αγώνα) δεν μπορώ να κάνω την προπόνηση που θα έπρεπε να κάνω

2. Κάνοντας προθέρμανση για ένα 5άρι (3-5χλμ και ανοίγματα και δρομικές) μαζί με το 5άρι ήδη συμπληρώνω 10χλμ και επιλέγω μετά σε μαλακή επιφάνεια να τρέξω για ακόμα 30-60′ χαλαρά. Αρα έχω τον όγκο που θα ήθελα και μάλιστα έχοντας μία προσπάθεια κοντά στην vVO2max.

3. Θα χρεώσω τον οργανισμό μου τόσο οργανικά (η CPK θα εκτοξευτεί) και νευρομυικά. Για αρκετές μέρες μετά δεν θα έχω την ισχύ που θα ήθελα στην ποδηλασία και μέσα στο νερό θα έχω πολύ περίεργη, όχι ευχάριστη αίσθηση.

4. Ρισκάρω σημαντικά  να μπω σε καταστάσεις Non Functional Overeaching, ιδίως που θα αγωνιστώ με υψηλά θερμικά φορτία.

5. Εάν στην προπόνηση (καθώς τρέχουμε μετά το 5άρι συνεχόμενα) κουρασμένοι θα σταματήσουμε κάτι το οποίο δεν θα κάνουμε στον αγώνα. Θα τον τερματίσουμε με κάθε κόστος.

6. Ακόμα και εάν προσπαθήσουμε να πάμε σε συγκεκριμένη ένταση επειδή θα συμμετέχουμε σε αγώνα δεν θα το σεβαστούμε και θα πάμε πολύ πιο δυνατά από αυτό που θα συναντούσε ο προπονητής μας.

Τι προτείνουμε;

Να συμμετέχουν οι αθλητές/ -τριες σε ένα αγώνα τρεξίματος 5χλμ και ύστερα σε μαλακή επιφάνεια (π.χ. κοκκινόχωμα) να τρέξουν για ακόμα 40-60’.

Σε συνέντευξη που κάναμε με την Kate Allen, χρυσή Ολυμπιονίκη στην Αθήνα το 2004 στο τρίαθλο μας επιβεβαίωσε τη δική μας τακτική « Αγώνες 5 χιλιομέτρων -δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτεροι- όπου συνεχίζεις με προπόνηση αντοχής». Δηλαδή μας είπε ότι έτρεχε αγώνες 5χλμ (ακόμα και όταν έκανε προετοιμασία για Ironman και μετά έτρεχε για μία ώρα.

Κείμενο : Triathlon Coach Athens – Γιάννης Ψαρέλης

Email : smartsportocach@hotmail.com

www.triathlonworld.gr

www.triathlon.gr

www.triathloncoach.gr

Triathlon Coach

Triathlon Coach

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)