-
Ποιες οι διαφορές και απαιτήσεις του κολυμβητικού τμήματος σε έναν αγώνα SwimRun σε σχέση με έναν αγώνα Τριάθλου και ένα κολυμβητικό αγώνα;
-
Τι εξοπλισμό μπορώ να χρησιμοποιήσω στο swimrun;
-
Πως μπορώ να προετοιμάσω το σώμα μου για να κολυμπήσω χωρίς προβλήματα τραυματισμών στους αγώνες του swimrun;
-
Πόσο μεγάλο πλεονέκτημα μπορούν να μου δώσουν τα πλευστικά βοηθήματα καθώς και τα βοηθήματα προώθησης;
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου και υπεύθυνος σύνταξης Triathlon Mag) -Web- Site : www.triathlonworld.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathlonlab.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260
Το SwimRun είναι ένα νέο άθλημα που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλες τις χώρες και φαίνεται ότι αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Πλέον υπάρχουν αθλητές οι οποίοι θέλουν να τους βοηθήσουμε προπονητικά στην αθλητική τους προετοιμασία τους ειδικά για αυτό τον αγώνα.
Έχουμε μιλήσει με αρκετούς δρομείς οι οποίοι θέλουν να θέσουν ένα νέο στόχο, μία νέα πρόκληση και να ζήσουν μία νέα ξεχωριστή περιπέτεια.
Επίσης έχουμε μιλήσει με αρκετούς τριαθλητές οι οποίοι στο τέλος της τριαθλητικής αγωνιστικής χρονιάς θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο, διαφορετικό από το τρίαθλο.
Η κολύμβηση στο swimrun είναι τελείως διαφορετική από την κολύμβηση στο τρίαθλο με το wetsuit και φυσικά από την κολύμβηση open water.
Τι το διαφορετικό έχει; Μερικές από τις βασικές διαφορές είναι μεταξύ άλλων και οι εξής :
-
Οι αθλητές/ -τριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ότι εξοπλισμό θέλουν αρκεί να το έχουν μαζί τους σε όλο τον αγώνα, δηλαδή και στο τρέξιμο.
-
Οι αθλητές/ -τριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν χεράκια κολύμβησης οποιουδήποτε μεγέθους.
-
Οι αθλητές/ -τριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν pull buoy. Το pullbuoy στο swimrun δεν έχει καμία σχέση σε μέγεθος και σε άνωση με το κλασσικό Pull buoy που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές στις προπονήσεις κολύμβησης. Είναι τόσο μεγάλο που εάν κάποιος το χρησιμοποεί στην προπόνηση μετά νοιώθει ότι το κλασσικό Pull buoy δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
-
Οι αθλητές/ -τριες κολυμπούν με τα παπούτσια τρεξίματος.
-
Οι αθλητές/ -τριες χρησιμοποιούν διαφορετικά wetsuit από τα κλασσικά τριαθλητικά που πλέον είναι και κολυμβητικά wetsuit αφού χρησιμοποιούνται και στους αγώνες της FINA. Πιο λεπτά, με μικρότερη άνωση, με το φερμουάρ εμπρός για να το ανοίγουν οι αθλητές όταν τρέχουν
Η κολύμβηση με αυτό τον εξοπλισμό έχει πολλές προπονητικές απαιτήσεις ώστε ο αθλητής ούτε να τραυματιστεί από τα χεράκια αλλά ούτε και να πιαστεί ώστε να μην μπορεί να τρέξει άνετα.
Μερικά tips
-
Η ωμική ζώνη χρειάζεται πολύ συστηματική ενδυνάμωση ώστε να μπορεί κάποιος να κολυμπήσει πολύ ώρα με τα χεράκια. Το ίδιο ισχύει για τους μύες της πλάτης και τους τρικεφάλους.
-
Τα κολυμβητικά λάστιχα είναι σχεδόν απαραίτητα για κάθε αθλητή που κάνει swimrun.
-
Ξεκινούμε και χρησιμοποιούμε μικρής επιφάνειας χεράκια και σταδιακά αυξάνουμε το μέγεθός τους έχοντας κάποιους έμπειρους προπονητές να μας παρατηρούν και να διορθώνουν τυχόν λάθη μας.
-
Χρησιμοποιούμε το δέσιμο στα δάχτυλα και όχι στον καρπό και αυτό αφορά τις προπονήσεις μας.
Συνηθίζουμε να κολυμπάμε με τα μεγάλα Pull buoy του swimrun. Αυτή είναι μία αγορά που οπωσδήποτε πρέπει να κάνουμε.
-
Κάνουμε πολλές συνδυαστικές προπονήσεις κολύμβησης – τρεξίματος ώστε το σώμα μας να μπορεί να συνηθίσει να τρέχει ύστερα από κολύμβηση με τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτή στους αγώνες swimrun
-
Απευθυνόμαστε σε προπονητές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο swimrun
Είναι σαφές ότι το wetsuit, τα χεράκια όσο και το Pull Buoy μπορούν να μας δώσουν πολύ μεγάλη βοήθεια. Μπορούμε να κολυμπήσουμε πολύ πιο γρήγορα όμως αυτό απαιτεί κατάλληλη και για πολλές εβδομάδες προετοιμασία.

swimrun