Αγώνες Τριάθλου 2012 : Βασικοί κανόνες δεοντολογίας ….

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι έχουν δημιουργηθεί αρκετές ομάδες (αθλητικοί σύλλογοι, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και εταιρείες) οι οποίες θα διοργανώσουν αγώνες Τριάθλου μέσα στο 2012. Καθώς κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη του αθλήματος του Τριάθλου, κάτι το οποίο αδυνατεί να κάνει το ελληνικό κράτος πρέπει να υπενθυμίσουμε μερικούς κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι οποίοι τηρούνται στους αγώνες άλλων αθλημάτων στην χώρα μας καθώς και σε όλες τις χώρες που έχει αναπτυχθεί το τρίαθλο :

  • Από την στιγμή που κάποιος διοργανωτής ανακοινώσει την ημερομηνία ενός αγώνα τότε όλοι οι υπόλοιποι διοργανωτές οφείλουν να το σεβαστούν και να μην σχεδιάσουν αγώνα την ίδια ημέρα.
  • Σε περίπτωση που κάποια γκρουπ ατόμων ανακοινώσουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν σε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό αποφεύγουμε να βάλλουμε αγώνες σε αυτές τις ημέρες
  • Οι διοργανωτές πρέπει να προγραμματίζουν τις αθλητικές συναντήσεις με βασικό γνώμονα την υγεία των αθλητών. Είναι παράλογο ένας τριαθλητής που ξεκινάει την αγωνιστική του χρονιά να ξεκινήσει με half ironman. Πρέπει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα αγώνων το οποίο θα προετοιμάζει τους αθλητές για μεγαλύτερης διάρκειας αγώνες. Δηλαδή πέρα από τα δίαθλα, τα οποία μπορούν να διεξαχθούν και μέσα στον χειμώνα, πρέπει να ξεκινήσει η χρονιά με αγώνες σπριντ, να συνεχιστεί με αγώνες κλασσικής απόστασης κ.λπ.
  • Καθώς οι περισσότεροι διοργανωτές είναι και εν ενεργεία τριαθλητές πρέπει οι ίδιοι να δώσουν το «καλό» παράδειγμα και να συμμετέχουν στους αγώνες που διοργανώνουν άλλοι φορείς.
  • Ο διοργανωτής ενός αγώνα οφείλει να επιτρέψει την προώθηση άλλων αγώνων τριάθλου (π.χ. να υπάρχουν σε σημείο κοντά στην γραμματεία προκηρύξεις και αφίσες άλλων αγώνων τριάθλου/ διάθλου).
  • Οι αγώνες πρέπει να διέοπονται από ασφάλεια και να τηρούνται οι βασικοί κανόνες οργάνωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου.
  • Πρέπει να βοηθήσουμε και του άλλους διοργανωτές παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη όπως εθελοντική εργασία, υλικό αγώνων, τεχνογνωσία κ.λπ.
  • Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα αγώνων με καλή διασπορά και όχι να συσσωρεύσουμε όλους τους αγώνες μέσα στον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Είναι παράδοξο να μην έχουμε καθόλου αγώνες μέσα στον Ιούνιο –Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Απαγορεύεται ένας διοργανωτής να σχολιάσει αρνητικά για κάποιον άλλο αγώνα όπως και μία ιστοσελίδα δεν είναι σωστό να σχολιάζει μία άλλη, ένας τριαθλητής έναν άλλο, ένας προπονητής έναν άλλο κ.λπ.

 

…Μακάρι να υπάρχουν προτάσεις και να εμπλουτισθεί περαιτέρω η λίστα. Μακάρι ο καθένας αγώνας χρόνο με τον χρόνο να γίνεται όλο και καλύτερος.

Το νομικό τοπίο είναι ξεκάθαρο. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να διοργανώσει έναν αγώνα. Αυτό προκύπτει τόσο από την Ευρωπαική νομοθεσία (και περισσότερες από 19 ντιρεκτίβες της ΕΕ η οποία θεωρεί τον αθλητισμό οικονομική δραστηριότητα) καθώς και σχετικές αποφάσεις του νομικού συμβούλου της ΓΓΑ.