Σύγχρονη προπονητική στο Τρίαθλο

Σύγχρονη προπονητική στο Τρίαθλο

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc  (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Εισαγωγή

Η προπονητική του Τριάθλου εξ’ ορισμού είναι σύνθετη καθώς περιλαμβάνει το άθλημα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά αθλήματα σε διαδοχική σειρά όπου ο αθλητής προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το αθλητικό αποτέλεσμα μειώνοντας τον χρόνο τερματισμού.

Το Τρίαθλο περιλαμβάνει διαφορετικά αγωνίσματα  με διαφορετική διάρκεια και κατά συνέπεια διαφορετική προπονητική προσέγγιση. Πλέον έχουμε το νέο ολυμπιακό αγώνισμα (σκυτραλοδρομία) που διαρκεί κοντά στα 20 λεπτά συνολικά μέχρι και το Ironman που διαρκεί πάνω από 7,5 ώρες.

Πέρα από τις διαφορετικές φυσιολογικές ανάγκες των διαφόρων αγωνισμάτων/ αθλητικών αποστάσεων έχουμε και διαφορετικές ανάγκες περιοδισμού και φορμαρίσματος. Οι αθλητές που εξειδικεύονται στην απόσταση sprint και στην ολυμπιακή απόσταση καλούνται να είναι σε εξαιρετική κατάσταση σε πολλούς αγώνες μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, π.χ. για να συμμετέχουν σε ένα εθνικό κύπελο ευρωπαϊκό ή [παγκόσμιο κύπελλο ή στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Αντίθετα οι αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στο Ironman θέλουν να είναι σε υψηλή αγωνιστική κατάσταση 1 έως 3 φορές τον χρόνο.

Οι αθλητές αντοχής (κολυμβητές, ποδηλάτες, δρομείς) έχουν χαρακτηριστικό τους μεγάλους όγκους προπόνησης που στην περίπτωση των τριαθλητών είναι ακόμα μεγαλύτερος λόγω της φύσης του αθλήματος. Φυσικά  η προπονητική προσέγγιση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και από την κλασσική περιοδικότητα και την εμμονή στον όγκο προπόνησης που είχε οδηγήσει πολλές φορές σε τραυματισμούς αλλά και σε καταστάσεις υπερκόπωσης έχουμε πλέον περάσει σε πιο σύγχρονα και σύνθετα προπονητική πρωτόκολλα.

Η επιστημονική βιβλιογραφική παραγωγή ακολουθεί εκθετικούς ρυθμούς και χρόνο με τον χρόνο μπορούμε να αυξάνουμε σημαντικά την κατανόησή μας για το άθλημα και για την κάθε αγωνιστική απόσταση ειδικότερα.

Όμως πέρα από την επιστημονική βιβλιογραφία ο κάθε προπονητής καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις καθώς όσο ανεβαίνει το αγωνιστικό επίπεδο το απαιτείται και μεγαλύτερη εξατομίκευση και οριακές καταστάσεις υπερφόρτωσης προπονητικών φορτίων.

Triathlon Webinars 2021

Triathlon Webinars

Ολιστική προπονητική και επιστημονική επίβλεψη

Για να μπορέσουν οι αθλητές και αθλήτριες τριάθλου να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης πρέπει πλέον να έχουν μία ολιστική προπονητική και επιστημονική βοήθεια όπως στους τομείς της διατροφής, ψυχολογίας, εργοφυσιολογίας, βιοχημείας της άσκησης, ενδυνάμωσης, αποκατάστασης κ.λπ.

Στόχος είναι να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η υγεία του αθλητή την ώρα που προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει τα προπονητικά φορτία και έτσι να μεγιστοποιήσει το ρυθμό αθλητικής βελτίωσης.

Πέρα από το παραπάνω η συνέπεια στην προπόνηση προυποθέτει την αποφυγή τραυματισμών και τυχόν συνθηκών υπερπροπόνησης

Η συνεχής καταγραφή των εξωτερικών και εσωτερικών φορτίων είναι μία πραγματικότητα όπως είναι μία πραγματικότητα η συχνή επικοινωνία του προπονητή και αθλητή με την επιστημονική ομάδα υποστήριξης.

Συμπέρασμα

Το Τρίαθλο συνεχώς εξελίσσεται αναφορικά με τις προπονητικές μεθόδους με σημείο αναφοράς την διασφάλιση της υγείας των αθλητών και την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω απαιτείται η ύπαρξη μίας ολοκληρωμένης επιστημονικής ομάδας που καθοδηγείται από έναν έμπειρο στο άθλημα προπονητή, ο οποίος οφείλει συνεχώς να εξελίσσεται επιστημονικά και προπονητικά καθώς και να εστιάζει στην πλήρη εξατομίκευση της προπόνησης του κάθε αθλητή/ αθλήτριάς του.

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Triathlon Training Camp

Triathlon Training Camp

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)