Wetsuit Technology Yamamoto 38 39 40…

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

  • Τι σημαίνει το yamamoto με τη σημαία της Ιαπωνίας που βλέπουμε στη φόδρα των τριαθλητικών wetsuit

  • Τι είναι τα νούμερα που διαβάζουμε στα τριαθλητικά τριάθλου;

  • Έχουν σχέση με κάποια μεγέθη ή προσδιορίζουν κάτι άλλο;

Οι περισσότεροι κατασκευαστές wetsuit χρησιμοποιούν το νεοπρέν της Ιαπωνικής εταιρείας Yamamoto. Η Ιαωνική εταιρεία από το 1961 έχει δημιουργήσει το μοντέρνο wetsuit. O Γάλλος Xavier Merian ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Εταιρείας aquaman to 1984 χρησιμοποίησε αυτή την τεχνολογία και την οικογενειακή τεχνογνωσία για να φτιάξει τα πρώτα και θρυλικά πλέον wetsuit Aquaman.

Tο Yamamoto neoprene έχει τις εξής ιδιότητες μεταξύ άλλων:

  • Φυσικό νεοπρένιο με αέριο άζωτο που αυξάνει τη μόνωση της στολής, καθιστώντας το πιο ζεστό

  • Μια δομή κλειστών κυττάρων κατά 23% υψηλότερη από το νεοπρένιο που προέρχεται από λάδι, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό

  • Μέγιστη επιμήκυνση άνω του 480%, ενώ το ανθρώπινο δέρμα εκτείνεται μόνο έως 60 έως 70%

  • 95% αδιαπέραστο από το νερό ενώ το πρότυπο που προέρχεται από το πετρέλαιο είναι σχεδόν 70%

Τα νούμερα 38, 39 και 40 συμβολίζουν διαφορετικές ποιότητες wetsuit. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το Yamamoto 38 είναι το υλικό με το οποίο φτιάχνονται τα περισσότερα wetsuit entry level. Είναι ανθεκτικό και το λιγότερο ακριβό Yamamoto. Έχει επίσης τη μικρότερη ευελιξία και των τριών. Από αυτό το υλικό φτιάχνονται τα πιο οικονομικά wetsuit.

  • Το Yamamoto 39 είναι από μεσαίου έως υψηλού επιπέδου. Παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και δίνει λίγο παραπάνω σε αντοχή σε σχέση με το Yamamoto 38. Το neoprene είναι πιο ελαστικό και θα σας προσφέρει βελτιωμένη άνεση.

  • Το Yamamoto 40 είναι υψηλής ποιότητας. Είναι πολύ ακριβό και συνήθως βρίσκεται μόνο σε ακριβά wetsuit. Έχει την μεγαλύτερη ευελιξία, είναι ελαφρύ σε βάρος και το αισθάνεσαι το πιο απαλό στην αφή. Όταν το wetsuit είναι από Yamamoto 40 αισθανόμαστε μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία. Με την ευελιξία, ωστόσο, το κοστούμι είναι λιγότερο ανθεκτικό και είναι πιο ευαίσθητο σε ζημιές από οπές νυχιών και σχίσιμο λόγω του ελαστικού υλικού του.

Triathlon wetsuit

Triathlon Wwetsuit

Summary
Article Name
Triathlon Wetsuit
Description
Τι σημαίνει το yamamoto με τη σημαία της Ιαπωνίας που βλέπουμε στη φόδρα των τριαθλητικών wetsuit Τι είναι τα νούμερα που διαβάζουμε στα τριαθλητικά τριάθλου; Έχουν σχέση με κάποια μεγέθη ή προσδιορίζουν κάτι άλλο;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)