Προπονητική Τριάθλου : Υψηλή ένταση και κουλτούρα αθλήματος.

  • Θα συμμετέχεις στον αγώνα Sprint;
  • Οχι…δεν μπορώ τόσο ένταση.

 

Η προπονητική αντίφαση των αθλητών Τριάθλου;

O παραπάνω διάλογος είναι πολύ συνηθισμένος και τον  έχω κάνει με αρκετούς τριαθλητές τα τελευταία χρόνια.

Κανένας δεν αμφιβάλει ότι οι αθλητές τριάθλου – ακόμα και ερασιτέχνες- είναι από τους αθλητές που συγκεντρώνουν από τα υψηλότερα ποσοστά αφοσοίωσης στην προπόνηση και το άθλημά τους καθώς και ότι είναι οι από τους πιο σκληρά προπονούμενους αθλητές. Ομως είναι αρνητικοί και αντιστέκονται «γερά» τόσο στην προπόνηση όσο και αγώνες υψηλής έντασης.

 

Υψηλή ένταση για υψηλά αποτελέσματα

Ο γνωστός προπονητής ποδηλασίας και Τριάθλου  Chris Carmichael επιβεβαιώνει τις παραπάνω διαπιστώσεις μας και αναφέρει σχετικά : « Οι Τριαθλητές θα κάνουν ποδήλατο, τρέξιμο και κολύμβηση όσο διαρκεί μία μέρα και θα καταφέρουν να έχουν περισσότερες προπονητικές μονάδες μέσα στην εβδομάδα τους από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία αθλητών αντοχής. Ομως, όταν τους ζητήσεις να πάνε πιο δυνατά στην προπόνηση,…τότε η συζήτηση γίνετα σουρελιστική. Ομως ο μοναδικός τρόπος συνεχούς βελτίωση, ιδίως για όσους έχουν θέμα χρόνου είναι η ύπαρξη υψηλής έντασης σε ορισμένες προπονητικές μονάδες».

Ο Αμερικάνος προπονητής συμπμυκνώνει στις φράσεις του την δυσκολία που αντιμετωπίζουν ορισμένους αθλητές Τριάθλου, ιδίως μεγάλων αποστάσεων (Ironman) να κάνουν προπόνηση πάνω από το αναερόβιο κατώφλι.

….η αντίσταση στις αλλαγές

Αυτό που είναι πρόκληση για αρκετούς προπονητές είναι να καταφέρουν να ξεριζώσουν ορισμένες βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που υπάρχουν σε κάθε αθλητή, πόσο μάλλον όταν ορισμένες από αυτές αποτελούν και μέρος της κουλτούρας ενός αθλήματος.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)