Τραυματισμοί στους οπίσθιους μηριαίους… με απλά λόγια
Εισαγωγή
Υπάρχουν ορισμένες μυικές θλάσεις που ταλαιπωρούν τους αθλητές πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες. Υπάρχουν μερικές μυικές θλάσεις που τις κουβαλάς μέσα σου (ψυχολογικά και σωματικά) ως αθλητής για όλη σου την ζωή. Μία τέτοια μυική θλάση είναι η θλάση στους οπίσθιους μηριαίους ένας εξαιρετικά επώδυνος τραυματισμός με πολύ έντονο πόνο και μεγάλο απαιτούμενο χρόνο ανάρρωσης. Εχουν περάσει 23 χρόνια από την θλάση στους αριστερούς οπίσθιους μηριαίους και νιώθω ότι ακόμα δεν έχει φύγει αυτός ο τραυματισμός!
Οι αθλητές συνηθίζουμε να μιλάμε για μηριαίους δικέφαλους αλλά είναι σαφώς πιο σωστό να χρησιμοποιούμε την έκφραση οπίσθιοι μηριαίοι καθώς υπάρχουν ακόμα ο ημιυμενώδης και ο ημιτενοντώδης.(Σημείωση : Αν και θα θεωρηθεί αυθαίρετο από προσωπική επειρία στην ίδια κατηγορία επώδυνων τραυματισμών είναι φυσικά και οι κάτω κοιλιακοί, οι προσαγωγοί και οι κάτω θωρακικοί).
Η θλάση στους οπίσθιους μηριαίους είναι όπως είναι φυσικό ο τρόμος και ο φόβος των αθλητών όπου η προπόνησή τους απαιτεί έντονα σπριντ. Οι σπρίντερ του στίβου και οι ποδοσφαιριστές είναι από τις πιο εκτεθειμένες κατηγορίες αθλητών σε αυτόν τον τραυματισμό.
Ομως και οι τριαθλητές και οι δρομείς αντοχής που δεν αποφεύγουν να κάνουν γρήγορα κομμάτια στο τρέξιμο θα πρέπει να προσέχουν πολύ τους οπίσθιους μηριαίους.
Αιτίες
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τις θλάσεις των οπίσθιων μηριαίων στους τριαθλητές και τους δρομείς αντοχής είναι οι εξής, μερικές από τις οποίες συναντάμε σε όλες τις κατηγορίες τραυματισμών:
- Ανεπαρκής προθέρμανση
- Δυσκαμψία, δηλαδή μειωμένη ευλυγισία
- Αδύναμοι οπίσθιοι μηριαίοι
- Μυική ανισσοροπία δεξιάς και αριστερής πλευράς
- Μυική ανισσοροπία μεταξή τετρακεφάλων και οπίσθιων μηριαίων
- Απότομες επιταχύνσεις κατά την διάρκεια προπονήσεων, ιδίως πάνω στα βιράζ
- Απότομη μύηση στο γρήγορο τρέξιμο, τόσο από πλευράς έντασης όσο και όγκου προπόνησης σε υψηλά φορτία.
- Ανεπαρκής αποθεραπεία μετά από μία δυνατή προπόνηση Interval
- Μικρός χρόνος μεταξύ δύο προπονήσεων interval
Ετσι εάν μπορούμε να αποτυπώσουμε με απλά λόγια τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτόν τον εξαιρετικά επώδυνο τραυματισμό μπορούμε να πούμε τα εξής
- Επαρκής προθέρμανση
- Σωστό ντύσιμο ιδίως τώρα τον χειμώνα
- Διατάσεις, διατάσεις, διατάσεις…πρίν τα κομμάτια αλλά και στο τέλος της προπόνησης
- Ενδυνάμωση των οπίσθιων μηριαίων και κλείσιμο ανισορροπιών (δεξιάς και αριστερής πλευράς όσο και τετρακεφάλων- δικεφάλων)
- Σταδιακή μύηση στο γρήγορο τρέξιμο
- Προσαρμογή της τεχνικής μας στο τρέξιμο ώστε να προφυλλάσσονται οι οπίσθιοι μηριαίοι, κάτι που είναι εφικτό για τους αθλητές αντοχής και τους τριαθλητές.
- Επαρκής αποθεραπεία, διατάσεις, παγοθεραπεία, μασάζ…
Θεωρούμε ότι τα παραπάνω τα γνωρίζουν όλοι οι αθλητές όμως πολλές φορές λόγω έλλειψης χρόνου, άγχους της καθημερινότητας κ.λπ. αμελούμε να τα κάνουμε. Ομως είναι μονόδρομος η τήρηση τους εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε κάτι χρόνια έντονα επώδυνο.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)