Κολύμβηση Open Water : Αρκεί η προπόνηση στην πισίνα;

Εχθές δημοσιεύσαμε ένα άρθρο/ αφιέρωμα στον κορυφαίο κολυμβητή open water τον Thomas Lurz.To σχόλιο του ότι δεν κάνω προπόνηση στην θάλασσα παρά μόνο στην πισίνα ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει πολλά σχόλια και να δώσει έναυσμα για πολλές συζητήσεις μεταξύ των Τριαθλητών.

Ετσι βρεθήκαμε και εμείς αποδέκτες πολλών ερωτήσεων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένα προπονητικό ηλεκτρονικό περιοδικό όπως το TriathlonWorld.gr έχει ως βασικό στόχο να θέτει προπονητικούς προβληματισμούς και να παρουσιάζει όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις και γι’ αυτό έχουμε κάνει συνεντεύξεις με πολλούς αθλητές και προπονητές. Δεν είναι απαραίτητο ότι εστερνιζόμαστε όλες τις απόψεις που δημοσιεύουμε. Εξάλλου στην προπονητική είναι σημαντικό συνεχώς να υπάρχουν νέοι προβληματισμοί και να αμφισητούντουνται ακόμα και οι καλά εδραιωμένες απόψεις. Οποιος θεωρεί ότι τα γνωρίζει όλα ή κάποιο θέμα το κατέχει εξαιρετικά καλά τότε έχει σταματήσει η προπονητική του εξέλιξη.

Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε την ορθότητα της άποψής του Thomas Lurz απλά είναι χρήσιμο να σημειώσουμε τα εξής :

 • Σε πολλά προπονητικά ζητήματα ορισμένοι αθλητές παρότι πάνε αντίθετα στον κανόνα είναι ιδιαίτεροι επιτυχημένοι. Ετσι ο Simon Lessing  παλαιότερα και ορισμένοι εν ενεργεία– λίγοι στον αριθμό- τριαθλητές & τριαθλήτριες (π.χ. η Non Stanford) δεν κάνουν καθόλου brick. Αυτό όμως δεν μπορεί – και ιστορικά αποδεικνύεται ότι δεν μπόρεσαν- να αλλάξει τις προπονητικές επικρατούσες απόψεις.
 • Η άποψη του αθλητή είναι απόλυτα σεβαστή αλλά φυσικά προσκρούει στις βασικές προπονητικές αρχές της εξιδείκευσης και της περιοδικότητας.
 • Είναι άλλο να έχεις διαφορετική κατανομή χρόνου προπόνησης στην πισίνα και στην θάλασσα και άλλο να μην κάνεις καθόλου προπόνηση στην θάλασσα.
 • Είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα των αθλητών κολύμβησης Open Water και άλλα των τριαθλητών όπως στους μεν πρώτους απαγορεύεται να κολυμπήσουν με wetsuit ανεξάρτητα θερμοκρασίας νερού ενώ στους τριαθλητές επιτρέπεται η χρήση wetsuit. Ενας κολυμβητής πως μπορεί να κάνει ποιοτική προπόνηση με θερμοκρασία νερού κάτω από 23-24 βαθμούς Κελσίου;
 • To open water ως επίσημο άθλημα είναι νέο στο καλεντάρι της FINA και το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και έτσι τα επόμενα χρόνι θα δούμε αρκετές αλλαγές στην προπονητική προσέγγιση. Αυτό εξάλλου έγινε και στο Τρίαθλο από τότε που έγινε Ολυμπιακό άθλημα.
 • Τέλος να σημειώσουμε ότι πολλοί κολυμβητές πισίνας δυσκολεύονται πάρα πολύ σε αγώνες στην θάλασσα και αυτό για τους εξής λόγους :
 1. Κρύο νερό
 2. Κυματισμός
 3. Κολύμβηση με τόσους πολλούς κολυμβητές πολύ κοντά τους
 4. Δυσκολία να κολυμπήσουν σε υψηλή ένταση χωρίς την ασφάλεια της πισίνας
 5. Δυσκολία να ελέξουν ένταση/ ρυθμό.
 6. Δυσκολία προσανατολισμού

 

Οπως αναφέραμε αυτή την άποψη του Lurz δεν μπορούμε να την κάνουμε συμβουλή/ γενικό κανόνα για τους αθλητές κυρίως για τους τριαθλητές. Τα οφέλη της συχνής προπόνησης σε θάλασσα αρκετά και σημαντικά.

 

Επίλογος

Η προπόνηση στην θάλασσα (ή λίμνη) είναι εξαιρετικά απαραίτητο να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και αυτό ισχύει για όλους τους τριαθλητές. Την αναλογία προπόνησης σε πισίνα και θάλασσα ανάλογα με την χρονική περίοδο του έτους την καθορίζει ο προπονητής και αυτή η αναλογία είναι μοναδική για κάθε αθλητή.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)