Κολύμβηση Open Water : Ακολουθώντας τα πόδια…

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κολύμβησης με drafting στην κολύμβηση σε ανοιχτό νερό είναι πίσω από τα πόδια ενός άλλου κολυμβητή.

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κάνουμε drafting όμως πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω απλά θέματα :

1.Είναι «κολυμβητικός κώδικας» να μην χτυπάμε τα πόδια του μπροστινού κολυμβητή.Προσαρμόζουμε την χεριά μας ώστε να μην χτυπάμε τα πόδια του μπροστινού κολυμβητή.

2. Αφήνουμε μερικά εκατοστά και κολυμπάμε ακολουθώντας τις «μπουρμπουλήθρες».

3.Δεν εμπιστευόμαστε τον μπροστινό κολυμβητή σχετικά με τον προσανατολισμό εκτός και εάν τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Βγάζουμε το κεφάλι μας και ελέγχουμε την πορεία μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

4. Ακολουθούμε κολυμβητή είτε για να κάνουμε οικονομία είτε για να μπορέσουμε να πάμε  πιο γρήγορα από αυτό που θα μπορούσαμε μόνοι μας.

5. Προπονούμαστε τακτικά στο drafting ώστε να είμαστε εξοικειωμένοι στον αγώνα τόσο στο κολυμβητήριο όσο και στην θάλασσα/ λίμνη.

Πρόσφατα κολυμβητής μου περιέγραψε ότι ο μπροστινός του  καθώς είχε ενοχληθεί που τον ακολουθούσε σε αγώνα κολύμβησης σταμάτησε και έκανε 2-3 ποδιές προσθίου με στόχο να το απομακρύνει από τα πόδια του. Φυσικά αυτό δείχνει έλλειψη κολυμβητικής παιδείας και χαρακτηρίζεται ως έλλειψη fair play. Δεν κάνουμε πρόσθιο στο open water (ιδίως στις σημαδούρες) όταν αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε κάποιους άλλους κολυμβητές.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης

Summary
Open water swimming_Drafting
Article Name
Open water swimming_Drafting
Description
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κολύμβησης με drafting στην κολύμβηση σε ανοιχτό νερό είναι πίσω από τα πόδια ενός άλλου κολυμβητή.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)