Sports management

Mediterranean Professional Studies

Σπούδασε Sports Management και η αθλητική βιομηχανία σε περιμένει

Σε επιχειρηματική δραστηριότητα με ευρύ πεδίο επενδύσεων έχει εξελιχθεί ο αθλητισμός τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει ανάγκη από ικανά στελέχη διαχείρισης με εξειδικευμένες σπουδές και γνώσεις.

Ο αθλητισμός μετεξελίσσεται συνεχώς και ταχύτατα σε διεθνές επίπεδο σε έναν δυναμικό χώρο, που προσελκύει εκατοντάδες εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο, ενώ η αθλητική βιομηχανία αποτελεί πλέον σημαντικό μοχλό της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι εξειδικευμένες σπουδές Sports Management των Mediterranean Professional Studies εξυπηρετούν ακριβώς αυτήν την ανάγκη που δημιουργεί η αθλητική βιομηχανία, για στελέχη ικανά να διαχειρίζονται μια επιχειρηματική δραστηριότητα που συνδέεται με τον αθλητικό κλάδο και αποτελούν μια από τις νέες και ανελισσόμενες ειδικότητες σπουδών.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Executive diploma in Sports Management είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης μεταπτυχιακού επιπέδου που απευθύνεται σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού (αθλητές, προπονητές, διοικητικά στελέχη, παράγοντες κ.ά.) και επιθυμούν να καταλάβουν διοικητικές θέσεις, αλλά δε διαθέτουν το απαραίτητο υπόβαθρο στο αθλητικό management.

Οι επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους αφορούν την οργάνωση αθλητικών γεγονότων, τη διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων, τη διοίκηση αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων και πολλές άλλες ευκαιρίες στον αθλητικό κλάδο, ακόμη και να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα απευθύνεται σε:

 • Εργαζομένους/ στελέχη χωρίς πρώτο πτυχίο, με εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών.
 • Πτυχιούχους ΑΕΙ/ ΤΕΙ/ Κολλεγίων ανεξαρτήτως ειδικότητας, που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα.
 • Αποφοίτους ΙΕΚ αντίστοιχων ειδικοτήτων με εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 2 ετών.
 • Φοιτητές ΑΕΙ/ ΤΕΙ (3ου ή 4ου έτους) οικονομικών κατευθύνσεων.
 • Eλεύθερους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες.
 • Υποψήφιους φοιτητές ΜΒΑ οι οποίοι δε διαθέτουν τα τυπικά προσόντα εισαγωγής τους στο πρόγραμμα («γεφυροποιό» πρόγραμμα – bridging course).

 

Οι ενότητες του Sports Management είναι οι εξής:

 

 

 • Βιωματικό Εργαστήριο: «Βασικά εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση ενός ιδιωτικού γυμναστηρίου»
 • Βιωματικό Εργαστήριο Α.Ο. Ένωση Ιλίου: «Μάρκετινγκ Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων»

Τρόπος Διεξαγωγής

∆ιαλέξεις – Συζητήσεις με τους συμμετέχοντες – Μελέτες Περιπτώσεων

Σκοπός

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την εφαρμογή του Μάρκετινγκ στον αθλητικό χώρο.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι να κατανοηθούν οι ιδιαιτερότητες του Αθλητικού Μάρκετινγκ, η συμπεριφορά των αθλητικών καταναλωτών, ο ρόλος της έρευνας αγοράς στο Αθλητικό Μάρκετινγκ καθώς και η χάραξη στρατηγικής Μάρκετινγκ στο αθλητικό προϊόν ή υπηρεσία.

Στο τέλος του βιωματικού εργαστηρίου, οι φοιτητές θα μπορούν να κρίνουν τη σκοπιμότητα των κινήσεων Μάρκετινγκ μιας εταιρίας στο χώρο του Αθλητισμού και να κάνουν προτάσεις για πιο αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ.

Στόχοι

Μετά το τέλος του βιωματικού εργαστηρίου οι φοιτητές θα γνωρίζουν συνοπτικά:

 • Τι είναι το Αθλητικό Μάρκετινγκ και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές του.
 • Πώς συμπεριφέρονται οι αθλητικοί καταναλωτές και τι επηρεάζει την συμπεριφορά τους.
 • Τι ρόλο παίζει η έρευνα αγοράς στο Αθλητικό Μάρκετινγκ.
 • Πώς χαράσσεται η στρατηγική Μάρκετινγκ στον αθλητισμό και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του αθλητικού μίγματος μάρκετινγκ.
 • Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός sport manager.
 • Τη σημασία των χορηγιών και του ambush marketing.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:  Εγνατία 2-4, Κτίριο «ΒΙΕΝΝΗ», 546 26 Τ: +30 2310 287779  +30 2310 547708 – 808
F: +30 2312 202620

ΑΘΗΝΑ: Πελλήνης 8 & Πατησίων 107, 11251 Τ: +30 210 8899600  F: +30 211 7709450

Ανοιχτή Γραμμή (χωρίς χρέωση από σταθερό): 800-11-939393
Email: 
info@medcollege.edu.gr

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)