Προσπάθειες αναβάθμισης του ρόλου του προπονητή αθλημάτων.

Δάφνη, 5 Ιουνίου 2014.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α), στην προσπάθειά της να προωθήσει τα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα και συμφέροντα των Ελλήνων προπονητών όλων των αθλημάτων, προέβη σε τρεις σημαντικές ενέργειες:

1ον: Εντάχθηκε ως μέλος στο «Παγκόσμιο Συμβούλιο Προπονητικής Αριστείας» (ICCE) και, ταυτόχρονα, στον ευρωπαϊκό κλάδο του, το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προπονητών» (ECC). Αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν ως κύριο στόχο την παγκόσμια αναγνώριση του επαγγέλματος του προπονητή. Η Π.Ο.Π.Α, εκπροσωπεί την Ελλάδα και τους Έλληνες προπονητές όλων των αθλημάτων, στους οργανισμούς αυτούς.

2ον: Η Π.Ο.Π.Α συμμετείχε στην 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδέσμων Προπονητών και Προπονητικών Οργανισμών, που πραγματοποιήθηκε από το ICCE και το ECC, στην κορυφαία διεθνώς Ακαδημία Προπονητών, αυτήν της Κολωνίας. Την εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της, Αθανάσιος Δ. Βιλλιώτης και ο Ταμίας της, Φίλιππος Οικονόμου. Σκοπός της συναντήσεως ήταν, να συζητηθούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προπονητές και τ’ αντιπροσωπευτικά τους όργανα στα πεδία της εκπαίδευσης και των εργασιακών συνθηκών. Επίσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το επάγγελμα του προπονητή και η μελλοντική εκπροσώπησή του σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνάντηση της Κολωνίας, πήραν μέρος εκπρόσωποι από 23 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης,  εκπρόσωποι των Δ.Ο.Ε, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission), εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, της FIBA Ευρώπης,  της Ευρωπαϊκής Ένωσης Προπονητών Στίβου, των Διεθνών Ομοσπονδιών Αντισφαίρισης (τένις) και Ιππασίας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άρσεως Βαρών, από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπως το Αθλητικό Πανεπιστήμια της Γερμανίας, εθνικοί σύνδεσμοι και ομοσπονδίες προπονητών και, φυσικά, μέλη των Δ.Σ του ICCE και του ECC. Το σημαντικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της μονάδας αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμβάλλει στην προώθηση και υποστήριξη των δικαιωμάτων των προπονητών ως επαγγελματιών.

3ον: Στην Κολωνία, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας της Π.Ο.Π.Α, συμφώνησαν με τον Διευθυντή της Ακαδημίας Προπονητών της Κολωνίας, να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων,  στο επίπεδο της επιμόρφωσης των Ελλήνων προπονητών. Προβλέπεται η διοργάνωση προπονητικών σεμιναρίων στην Ελλάδα,  σε διάφορα αθλήματα, στα οποία θα διδάσκουν καθηγητές από την διεθνούς κύρους Ακαδημία Προπονητών της Κολωνίας, Έλληνες συνάδελφοί τους από τα ΤΕΦΑΑ καθώς και Έλληνες αθλητικοί επιστήμονες γενικότερα. Θα συμβάλει, έτσι, η Π.Ο.Π.Α στην αναβάθμιση των γνώσεων των Ελλήνων προπονητών και της ποιότητας των προπονήσεων που θα παρέχουν στους αθλητές τους. Συμφωνήθηκε, επίσης, να οργανώνονται επισκέψεις Ελλήνων προπονητών στην Κολωνία για παρακολούθηση μαθημάτων.

Trainerakademie Köln Workshop u. EUCC

Φωτο 1 : Ο Πρόεδρος Αθ. Δ. Βιλλιώτης και ο Ταμίας της Π.Ο.Π.Α Φίλιππος Οικονόμου (τρίτος και τέταρτος από αριστερά), συζητούν με εκπροσώπους άλλων χωρών κατά την 1η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδέσμων Προπονητών και Προπονητικών Οργανισμών στην Κολωνία

ΜΕΛΟΣ : International Council for Coaching Excellence και European Coaching Council

 

www.popa.gr

popa.allsports@gmail.com

Summary
Sports Coaching
Article Name
Sports Coaching
Description
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α), στην προσπάθειά της να προωθήσει τα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα και συμφέροντα των Ελλήνων προπονητών όλων των αθλημάτων, προέβη σε τρεις σημαντικές ενέργειες:
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)