Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη

Δελτίο Τύπου

«Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint»

 

Ομιλία του Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας

 

Αθήνα, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

 

 

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, φιλοξενεί τον Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη, Μεταδιδακτορικό ερευνητή Γεωλογίας στο Τμήμα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Οικονομικής Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Περούτζια στην Ιταλία.

 

Με την ομιλία του: «Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint» ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος, παρά τα τεράστια άλματα τεχνολογικής ανάπτυξης που έχει κάνει, δεν διαθέτει ακόμα τη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών ρουτίνας σε κοντινά ουράνια σώματα. Ωστόσο, όπως θα μας τονίσει, η φύση μας «αποστέλλει» εξωγήινα κομμάτια πετρώματος με τη μορφή μετεωρίτη. Οι μετεωρίτες αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα αρχέγονα στάδια σχηματισμού του Ηλιακού μας Συστήματος, την ηλικία του και τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλα ουράνια σώματα.

 

Η ομιλία θα εστιάσει στους μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη, παρουσιάζοντας την ιστορία από τη γένεση των πρωτολίθων τους, μέχρι και τη στιγμή που προσκρούουν στη Γη. Θα γίνει, επίσης, προσπάθεια να γίνει κατανοητός ο τρόπος δημιουργίας ενός μετεωρίτη χρησιμοποιώντας ορυκτολογικά-πετρολογικά-γεωχημικά στοιχεία, και πώς τοποθετείται κάθε γεγονός στο χρόνο με βάση σύγχρονα γεωχρονολογικά δεδομένα. Θα εξεταστεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Tissint, ενός σχετικά πρόσφατου γεγονότος πτώσης μετεωρίτη (18 Ιουλίου 2011) με προέλευση τον πλανήτη Άρη, που προκάλεσε το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ελάχιστης μόλυνσής του και των σημαντικών ευρημάτων που διατηρούνται στο εσωτερικό του. Η αρχική έρευνα του μετεωρίτη Tissint εκπονήθηκεστο Ινστιτούτο Πλανητικών Γεωεπιστημών, του τμήματος Επιστημών της Γης και του Διαστήματος, του Πανεπιστημίου του Τενεσί της Αμερικής στα πλαίσια μεταδιδακτορικής έρευνας χρηματοδοτούμενης από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

 

Σημείωση: Η ομιλία προτείνεται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rd@eugenfound.edu.gr

 

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου, συνεχίζεται στη Διαδραστική Έκθεση το πρόγραμμα της ενότητας «Η Επιστήμη… στον ρυθμό της μουσικής». Στην ενότητα αυτή οι επισκέπτες μεταξύ άλλων, παίζουν κλασικά μουσικά κομμάτια με παράξενα μουσικά όργανα, μαθαίνουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, βλέπουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν». Τέλος, ανακαλύπτουν τη σχέση μαθηματικών και μουσικής.

 

Πληροφορίες σχετικά με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου:

http://www.eugenfound.edu.gr

 

Στις σελίδες και στα κανάλια που ακολουθούν θα βρείτε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, ντοκιμαντέρ για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες ερευνητών, που μας ενημερώνουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις:

YouTube: www.youtube.com/user/eugenfound

Vimeo: vimeo.com/channels/248278

Facebook: www.facebook.com/Diadraseis

Twitter: twitter.com/diadraseis

Google +: plus.google.com/107522114164251174816