Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη

Δελτίο Τύπου

«Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint»

 

Ομιλία του Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας

 

Αθήνα, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

 

 

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, φιλοξενεί τον Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη, Μεταδιδακτορικό ερευνητή Γεωλογίας στο Τμήμα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Οικονομικής Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Περούτζια στην Ιταλία.

 

Με την ομιλία του: «Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint» ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος, παρά τα τεράστια άλματα τεχνολογικής ανάπτυξης που έχει κάνει, δεν διαθέτει ακόμα τη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών ρουτίνας σε κοντινά ουράνια σώματα. Ωστόσο, όπως θα μας τονίσει, η φύση μας «αποστέλλει» εξωγήινα κομμάτια πετρώματος με τη μορφή μετεωρίτη. Οι μετεωρίτες αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα αρχέγονα στάδια σχηματισμού του Ηλιακού μας Συστήματος, την ηλικία του και τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλα ουράνια σώματα.

 

Η ομιλία θα εστιάσει στους μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη, παρουσιάζοντας την ιστορία από τη γένεση των πρωτολίθων τους, μέχρι και τη στιγμή που προσκρούουν στη Γη. Θα γίνει, επίσης, προσπάθεια να γίνει κατανοητός ο τρόπος δημιουργίας ενός μετεωρίτη χρησιμοποιώντας ορυκτολογικά-πετρολογικά-γεωχημικά στοιχεία, και πώς τοποθετείται κάθε γεγονός στο χρόνο με βάση σύγχρονα γεωχρονολογικά δεδομένα. Θα εξεταστεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Tissint, ενός σχετικά πρόσφατου γεγονότος πτώσης μετεωρίτη (18 Ιουλίου 2011) με προέλευση τον πλανήτη Άρη, που προκάλεσε το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ελάχιστης μόλυνσής του και των σημαντικών ευρημάτων που διατηρούνται στο εσωτερικό του. Η αρχική έρευνα του μετεωρίτη Tissint εκπονήθηκεστο Ινστιτούτο Πλανητικών Γεωεπιστημών, του τμήματος Επιστημών της Γης και του Διαστήματος, του Πανεπιστημίου του Τενεσί της Αμερικής στα πλαίσια μεταδιδακτορικής έρευνας χρηματοδοτούμενης από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

 

Σημείωση: Η ομιλία προτείνεται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rd@eugenfound.edu.gr

 

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου, συνεχίζεται στη Διαδραστική Έκθεση το πρόγραμμα της ενότητας «Η Επιστήμη… στον ρυθμό της μουσικής». Στην ενότητα αυτή οι επισκέπτες μεταξύ άλλων, παίζουν κλασικά μουσικά κομμάτια με παράξενα μουσικά όργανα, μαθαίνουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, βλέπουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν». Τέλος, ανακαλύπτουν τη σχέση μαθηματικών και μουσικής.

 

Πληροφορίες σχετικά με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου:

http://www.eugenfound.edu.gr

 

Στις σελίδες και στα κανάλια που ακολουθούν θα βρείτε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, ντοκιμαντέρ για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες ερευνητών, που μας ενημερώνουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις:

YouTube: www.youtube.com/user/eugenfound

Vimeo: vimeo.com/channels/248278

Facebook: www.facebook.com/Diadraseis

Twitter: twitter.com/diadraseis

Google +: plus.google.com/107522114164251174816

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)