Richard Allen (Αγγλία) : Αποκλειστική συνέντευξη στο TriathlonWorld

Ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου τριάθλου ο Βρετανός Richard Allen σε αποκλειστική συνέντευξη στο TriathlonWorld. O Richard είχε εξαιρετική καριέρα από το 1994 έως και το 2006 οπότε λόγω τραυματισμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Εξαιτίας του θάνατου από καρκίνου αθλήτριας αποφάσισε να επανέλθει στην ενεργό δράση και να βοηθήσει να συγκεντρωθούν χρήματα καθώς και να μεγαλώσει η ενημέρωση σε θέματα από καρκίνο. Πλέον ειδικεύεται στο 70.3 και τα αποτελέσματά του εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά.

O Richard εκτός από αθλητής είναι και εξαιρετικός προπονητής. Μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνει camp προετοιμασίας στην Ελλάδα κάθε Μάιο στα Σύβοτα της Δυτικής Ελλάδας.  Στην συνέντευξη θα έχουμε όλες τις λέπτομέρειες και τα κόστη συμμετοχής για όλους τους έλληνες.

Για να προπονηθείτε με τον Richard η να συμμετέχετε στα προπονητικά του camp επισκεφθείτε την σελίδα του

http://www.richardallenfitness.com/

 

Αποκλειστική Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης

Triathlon World: Στο παρελθόν ήσασταν ένας επαγγελματίας αθλητής διεθνούς επιπέδου και τώρα είστε προπονητής. Τί είδους προπονητικές υπηρεσίες προσφέρετε; Πώς μπορεί ένα έλληνας τριαθλητής να επικοινωνήσει μαζί σας;

Richard Allen: Εξακολουθώ να είμαι επαγγελματίας αθλητής υψηλού επιπέδου και τώρα πλέον εξειδικεύομαι στο 70.3 έχοντας κατακτήσει 2 θέσεις στο βάθρο μέσα στο 2011. Η προπονητική πάει χέρι – χέρι με την αθλητική μου ιδιότητα. Διοργανώνω κάθε χρόνο τρία προπονητικά camp: ένα στην Ελλάδα, ένα στο Abu Dhabi και ένα στις ΗΠΑ. Προσφέρω και προπονητικές υπηρεσίες μέσω ίντερνετ και οι έλληνες τριαθλητές μπορούν να πληροφορηθούν περισσότερα σχετικά μέσω της ιστοσελίδας μου www.richardallenfitness.com, όπου αναγράφονται και τα στοιχεία επικοινωνίας μου.

 

Triathlon World: Τα προηγούμενα χρόνια διοργανώνατε ένα camp προετοιμασίας στα Σύβοτα στην Δυτική Ελλάδα. Πώς μπορεί ένα Ελληνας αθλητής να συμμετέχει σε αυτό;

Richard Allen: To προπονητικό camp στα Σύβοτα διοργανώνεται στις αρχές Μαίου. Είναι το τέλειο προπονητικό camp πριν την αρχή της αγωνιστικής περιόδου και σε αυτό γίνονται πολλές προπονήσεις σε ανοιχτό νερό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων και στις αλλαγές. Για τους αθλητές είναι η ιδανική ευκαιρία να προπονηθούν κάτω από τις οδηγίες ενός επαγγελματία προπονητή και να συνεργαστούν με εξαιρετικούς προπονητές και φυσιοθεραπευτές. Αναφορικά με το κόστος να τονίσουμε ότι είναι στις 335 λίρες Αγγλίας (περίπου 398 ευρώ) για την προπόνηση και 299 λίρες Αγγλίας (356 ευρώ) για τη διαμονής και το φαγητό. Ο αγώνας που γίνεται την τελευταία μέρα του camp είναι ανοιχτός μόνο σε αυτούς που συμμετέχουν σε αυτό. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστείαυτό διότι  η ασφάλεια δεν θα κάλυπτε έναν ανοιχτό αγώνα. Οποιοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου διαμέσου της ιστοσελίδας www.richardallenfitness.com

 

Triathlon World: Ποιά είναι η προπονητική σας φιλοσοφία; Ποιό είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκημα ως προπονητής;

Richard Allen: H προπόνηση που δίνω στους αθλητές μου είναι η προπόνηση που κάνω ο ίδιος σε καθημερινή βάση. Εχω πειραματιστεί με τον εαυτό μου από το 1994 και γνωρίζω τι δουλεύει και τι όχι. Η αθλητική απόδοση εξαρτάται από την συνέπεια και την σωστή ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και προπόνησης. Η επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην σχέση ενός αθλητή με ένα προπονητή.

 

Triathlon World: Πώς έχει μεταβληθεί η προπονητική φιλοσοφία και προσέγγιση στο τρίαθλο τα 20 τελευταία χρόνια; Τί άλλο να περιμένουμε σχετικά με τις μεθόδους προπόνησης που χρησιμοποιούν οι τριαθλητές;

Richard Allen: Η προπόνηση έχει γίνει πιο επιστημονική. Χρησιμοποιούμε μετρητές ισχύος και τεστ γαλακτικού οξέος ώστε να μετρήσουμε την ένταση της προπόνησης και την απόδοση ενός αθλητή. Η αθλητική ψυχολογία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στην προπονητική όσο και τους αγώνες. Πριν 20 χρόνια το άθλημα ήταν ακόμα καινούργιο και οι αθλητές έκαναν σκληρή προπόνηση μέχρι να καταρρεύσουν. Δεν ήξεραν κάτι διαφορετικό από αυτό. Εχουμε μάθει αρκετά τα τελευταία χρόνια και δεν επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

 

Triathlon World: Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη τα οποία επαναλαμβάνουν οι ερασιτέχνες (age group) αθλητές και τα οποία ποτέ δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν;

Richard Allen: Πολλοί ερασιτέχνες τριαθλητές κάνουν όλη την προπόνησή τους σε πολύ υψηλή ένταση χωρίς να εξισορροπούν την εύκολη προπόνηση με την πιο σκληρή Interval προπόνηση. Επίσης θέλουν να κάνουν όλο και περισσότερη προπόνηση ενώ θα έπρεπε να δίνουν έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

 

 

Triathlon World: Μπορείτε να δώσετε στους αναγνώστες μας μερικές συμβουλές για γρήγορη βελτίωση;

Richard Allen: Να έχουν συνέπεια στην προπόνησή τους. Να έχουν προπονητική υποστήριξη στην κολύμβηση για να λαμβάνουν ανάλυση των τεχνικών τους λαθών. Να μάθουν ορισμένες βασικές τεχνικές αθλητικής ψυχολογίας. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να έρθουν στο προπονητικό μας camp. Σε μόλις μία εβδομάδα θα μάθουν πάρα πολλά.

 

Triathlon World: Ποιές αθλητικές δοκιμασίες προτείνετε στους τριαθλητές για να μετρούν την προοδό τους:

Richard Allen: Για τους αρχάριους, οι βασικές ατομικές χρονομετρήσεις είναι εξαιρετικές δοκιμασίες και αρκούν ως τεστ ώστε να μετρούν την πρόοδό τους. Οι πιο προχωρημένοι αθλητές καλό θα ήταν να μετρούν το γαλακτικό οξύ, τη μέγιστη πρόσληψη και την ισχύ για να έχουν πλήρη εικόνα.

 

Triathlon World: Τί όργανα θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα για την μέτρηση της έντασης της προπόνησης;

Richard AllenΑπλά έναν παλμογράφο. Οι μετρητές ισχύος για την ποδηλασία είναι εξαιρετικό βοήθημα αλλά κοστίζουν πολύ.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)