Βελονισμός & Αθλητισμός.

Κείμενο : Κυριάκος Κυριακόπουλος (Γενικός Ιατρός -MDGP Msc)

Τί είναι ο Βελονισμός ;

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία Ιατρική θεραπεία που έχει τις ρίζες της στην Κίνα και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αφορά παραδοσιακές Κινεζικές θεραπευτικές που όμως η Δυτική Ιατρική έχει μελετήσει μεγάλο μέρος τους και σήμερα αποδεδειγμένα πλέον ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και πολλές επιστημονικές εταιρείες αποδέχονται το βελονισμό ως επιστημονική μέθοδο.

Ο βελονισμός πρέπει πάντα να εφαρμόζεται από Ιατρούς και σίγουρα δεν αποτελεί πανάκεια. Έχει ενδείξεις και αντενδείξεις όπως κάθε άλλη φαρμακευτική ή εναλλακτική θεραπεία. Όμως έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι αυτό των ελάχιστων εις ανύπαρκτων παρενεργειών από την εφαρμογή του για τον ασθενή.

Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί για την θεραπεία όλων πρακτικά των ασθενειών. Εφαρμόζεται συμπληρωματικά η ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση των επώδυνων συνδρόμων, την κατάθλιψη , την παχυσαρκία, το άσθμα αλλά και την διακοπή του καπνίσματος και πολλών άλλων νοσημάτων

Βελονισμός στον Αθλητισμό

Έχουν πραγματοποιηθεί  αρκετές  μελέτες σχετικά με την δράση του βελονισμού και την χρησιμότητα του στους αθλητές. Ευνόητο είναι ότι οι περισσότερες έχουν γίνει στην Κίνα αλλά και σε δυτικοευρωπαικές χώρες με την εφαρμογή βελονισμού σε αθλητές . Σε μια γρήγορη ματιά στην πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία διαπιστώνουμε  ότι αθλητές αποστάσεων , ομαδικών αθλημάτων  αλλά και σύνθετων ατομικών αθλημάτων συμμετείχαν σε επιστημονικές έρευνες  για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση                        ( RECOVERY ABILITY ) , την βελτίωση της απόδοσης αλλά και φυσικά την θεραπεία μυοσκελετικών τραυματισμών . Τα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν μέσω μετρήσεων               (καρδιακή συχνότητα, γαλακτικό οξύ, κατανάλωση οξυγόνου) αλλά και μέσω των επιδόσεων και της αποθεραπείας.

Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς ακριβώς την δράση του βελονισμού στα παραπάνω. Υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της δυτικής αλλά και της Κινέζικης Ιατρικής δεδομένου ότι στην μεν δυτική ιατρική ανιχνεύουμε νευρομυικές συνδέσεις ( νευροτόμια- μυοτόμια – δερμοτόμια ) αλλά  και ορμονικές λειτουργίες ( ενδορφίνες ) που επηρεάζονται από την εφαρμογή του βελονισμού , στη δε Κινέζικη Ιατρική η διάγνωση γίνεται μεταξύ της διαφοροποίησης της ενέργειας του σώματος ( Qi )και πως αυτή διαχέεται μέσω των καναλιών ενέργειας ( μεσημβρινούς ) στο σώμα, ώστε να διατηρείται ισορροπία στο ενεργειακό  σύστημα του οργανισμού (Yin – Yang ).

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού στην δυτική Ιατρική επιβεβαιώνουμε και επιστημονικά τη χρησιμότητα των σημείων βελονισμού που οι Κινέζοι παραδοσιακοί Ιατροί έχουν εμπειρικά και με το ιδιόμορφο σύστημα – για το δυτικό τρόπο σκέψης – αναπτύξει.

Είναι σίγουρο ότι παρά την πληθώρα των δημοσιευμένων άρθρων υπάρχουν πολλά ακόμα σχετικά με τον βελονισμό στον αθλητισμό που εφαρμόζονται και που δεν τα γνωρίζουμε. Και είναι φυσικό αφού ο αθλητισμός είναι ανταγωνιστικός και δύσκολα μπορεί να μάθει κάποιος επιστήμονας ή προπονητής τι ακριβώς εφαρμόζει  κάποιος άλλος – πέρα από τις γενικές αρχές –  που μπορεί να βελτιώσει την επίδοση του ή  να τραυματίζεται  λιγότερο ή να αποθεραπεύεται πιο εύκολα ή/και  γρηγορότερα ή να κάνει καλύτερη μεταπροπονητική αποκατάσταση.

Όμως υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ότι η αντιμετώπιση για κάθε αθλητή είναι διαφορετική,  αφού στο βελονισμό υπάρχουν γενικά και ειδικά σημεία εφαρμογής του, που μπορεί να αλλάζουν ανάλογα το λόγο που  κάνει κάποιος θεραπεία σε σχέση με τον σωματότυπό του, το ιστορικό του – πρόσφατο και παλαιό – την επιβάρυνση από το άθλημα του – δύναμη ή/και  αντοχή- αλλά πολλές φορές και την ψυχολογική του κατάσταση και επομένως εξειδικεύουμε  κατά μία έννοια την θεραπεία.  Στην διερεύνηση αυτή, όμως  έχουμε το πλεονέκτημα ότι κάνουμε μία θεραπεία χωρίς παρενέργειες , οπότε και αν ακόμα δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν έχουμε επιβαρύνει την απόδοση ή επιβραδύνει την αποθεραπεία του αθλητή.

Τα παραπάνω θα αναλυθούν με παραδείγματα και με παράλληλη σύντομη αναφορά στην αντίστοιχη  βιβλιογραφία κατά την διάρκεια του σχετικού  σεμιναρίου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ MDGP Msc

ΕΙΔΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΚΡΑΤΗΤΟΣ 44 17121

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

210-9311280 / 6945915217

Kkyro3@hotmail.com

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)