Προ αγωνιστικός έλεγχος Υγείας για το Τρίαθλο : Κυριάκος Κυριακόπουλος (MDGPMscPH) Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ιατρικές Εξετάσεις για Τριαθλητές & Αθλητές Αντοχής – Medical Check Up

Θέλω να συμμετέχω σε αγώνες Ironman, XTERRA, Open Water Swimming, Μαραθώνιο Τρεξίματος.Τι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνω ώστε να διασφαλίσω ότι θα μπορέσω να ολοκληρώσω αυτή την αθλητική δοκιμασία χωρίς να θέσω σε κίνδυνο την υγεία ;

Το παραπάνω ερώτημα θα μας το απαντήσει ο Γιατρός κ. Κυριάκος Κυριακόπουλος και θα μας λύσει οποιαδήποτε σχετική απορία για τις ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένα αθλητής Τριάθλου προληπτικά.

Προ αγωνιστικός έλεγχος Υγείας Αθλητών τριάθλου – Κάρτα Υγείας Αθλητή

Περίληψη:

Η κάρτα υγείας αθλητή έχει θεσπιστεί από την πολιτεία ως υποχρεωτικός έλεγχος για τους αθλουμενους σε αγωνιστικό κυρίως επίπεδο. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένους ( πιστοποιημένους ) ιατρούς και ειδικούς καρδιολόγους.

Η εξέταση είναι η ίδια για κάθε αθλητή είτε πρόκειται για σκακιστή είτε για μαραθωνοδρόμο αλλά αλόγως των αγωνιστικών απαιτήσεων για κάθε άθλημα ο ιατρός μπορεί να ζητήσει περαιτέρω ελέγχους.

Ειδικά για τους αθλητές του τριάθλου πέρα από την προσεκτική λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού υγείας , το ηλεκτροκαρδιογράφημα και την λεπτομερή κλινική εξέταση μπορεί να ζητηθεί και εργαστηριακός ή άλλος έλεγχος εφόσον κριθεί αναγκαίο. Είναι σημαντικό μέσω του ελέγχου να διασφαλίζεται η καλή υγεία του αθλητή κι να περιορίζεται και να προλαμβάνεται κάθε κίνδυνος για την υγεία του.

Κυριακόπουλος Κυριάκος
Γενικός Οικογενειακός Ιατρος MDGPMscPH
Ειδικός Βελονισμού
Προαγωνιστικος Έλεγχος Υγείας Αθλητών – Κάρτα Υγείας Αθλητών
Επιμελητής – Υπεύθυνος τμηματος εξωτερικών Ιατρείων Αθηναϊκής Κλινικής και Πολυιατρειου Μεdifist Αμαρουσίου
Δ/σή ιατρείου: Κράτητος 44 Νέα Σμύρνη 17121 τηλ 210-9311280

Medical Check up

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)