Απογοητευμένα τα παιδιά από την οδηγική συμπεριφορά των γονιών τους

Παιδιά στο αυτοκίνητο: παιδιά σε απόγνωση!

 Απογοητευμένα τα παιδιά από την οδηγική συμπεριφορά των γονιών τους, σύμφωνα με έρευνα της Continental                                         

 

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2014. Γονείς που γκρινιάζουν, φωνάζουν, εξαγριώνονται και πολλές φορές μαλώνουν με άλλους οδηγούς όταν βρεθούν πίσω από το τιμόνι αποτελούν πλέον ένα συνηθισμένο θέαμα και μια μάλλον ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία για μικρά παιδιά και εφήβους. Ειδικά, αυτή την περίοδο που ξεκινούν σχολεία, φροντιστήρια και κάθε είδους εξωσχολικές δραστηριότητες, οι νεαροί συνεπιβάτες βρίσκονται καθημερινά και για πολλές ώρες στο «περιβάλλον» του οικογενειακού αυτοκινήτου. Και, βεβαίως,  θα επιθυμούσαν από τους γονείς να χαρακτηρίζονται από προσοχή, ηρεμία και ευγένεια προς τους άλλους οδηγούς και να λειτουργούν ως πρότυπα οδηγικής συμπεριφοράς – τουλάχιστον στη θεωρία!

 

Όμως, μια σχετικά πρόσφατη φθινοπωρινή έρευνα της εταιρείας ελαστικών Continental σε 1000 παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών στην Ευρώπη, δείχνει πως,  όταν οι γονείς πιάνουν τιμόνι, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα παιδιά ρωτήθηκαν να αναφέρουν πράγματα στα οποία υπήρξαν μάρτυρες και να δηλώσουν πώς αισθάνονται όταν οδηγούν οι γονείς τους. Τα αποτελέσματα ίσως πρέπει να κάνουν τη μαμά και τον μπαμπά να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους…

Η παιδική ματιά από το πίσω κάθισμα αποκάλυψε ότι 40% των παιδιών αναστατώνονται όταν η μαμά ή ο μπαμπάς χάνουν την ψυχραιμία τους στο τιμόνι και ένα στα τρία ανησυχεί και τρομάζει.  Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των παιδιών παραδέχονται  ότι οι γονείς τους οδηγούν πολύ «επιθετικά». Τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι οι γονείς  χρησιμοποιούν απρεπείς εκφράσεις ή βρίζουν τους άλλους οδηγούς και ένα στα πέντε τόνισε ότι ο «υπεύθυνος ενήλικας» στο τιμόνι μιλούσε στο κινητό ενώ οδηγούσε, παρά την σχετική πολύ αυστηρή απαγόρευση.

Σχετικά με το θέμα τού πως οι οδηγικές πρακτικές των γονιών επηρρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών στο αυτοκίνητο, φαίνεται πως οι μέτριες οδηγικές ικανότητες,  ή τουλάχιστον,  η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση,  αναγκάζουν «στα δύσκολα» το 22% των νεαρών να χωθούν στο κάθισμά τους για να κρυφτούν. Ένα στα πέντε παιδιά  έχει ήδη ζητήσει από τους  «μεγάλους» να βελτιώσουν τον τρόπο που οδηγούν, έστω και αν το 14%  από αυτά αποκαλύπτουν ότι φοβούνται πολύ να πουν στους γονείς τους ότι αυτοί αδιαφορούν.

Ο Tim Bailey, Head of PR και ειδικός της Continental σε θέματα ασφάλειας, δήλωσε: «Μέσα από τα ευρήματα της έρευνας  αποκαλύπτονται αλλά και τονίζονται κάποιες σοβαρές αστοχίες, κακές οδηγικές συνήθειες αλλά και το μείζον θέμα της αγενούς συμπεριφοράς εκατομμυρίων οδηγών. Όμως αν μέναμε απλά στην οδηγική διάδραση μεταξύ οδηγών – ενηλίκων ατόμων η υπόθεση ίσως ήταν πιο απλή. Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι η επίδραση αυτών των συμπεριφορών  στα παιδιά. Σχεδόν δύο στα δέκα από αυτά είπαν ότι «γραπώνονται» από το κάθισμα, αντιδρώντας στην ταχύτητα με την οποία οδηγούν οι γονείς τους. Και εύλογα θα υπέθετε κάποιος πως η οδήγηση με παιδί στο αυτοκίνητο θα συνεπαγόταν μεγαλύτερη μέριμνα και προσοχή από πλευράς των γονιών, αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Οι  κακές οδηγικές συνήθειες πιθανότατα  «διαποτίζουν» αρνητικά  τα παιδιά στην οικογένεια και διαμορφώνουν εξ’ ίσου κακούς  μελλοντικούς οδηγούς».

Στη μελέτη, το 23% των παιδιών δήλωσε ότι έχει βρεθεί σε ατύχημα, με υπεύθυνο οδηγό είτε τη μαμά είτε τον μπαμπά, όμως τέσσερα στα πέντε παιδιά (80%) ισχυρίστηκαν ότι ο μπαμπάς είναι πιο πιθανό να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα. Από την άλλη, η μαμά είναι τρεις φορές πιο πιθανό να κάνει τον «ταξιτζή» και να τα πηγαίνει στο σχολείο, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και στους φίλους. Ακόμη, φαίνεται πως το εύφλεκτο μείγμα μαμάς και μπαμπά μπορεί να χειροτερεύσει τις συνθήκες όταν είναι και οι δυο μαζί στο αυτοκίνητο. Τα δύο τρίτα των γονιών φιλονικούν για τον τρόπο που ο άλλος οδηγεί, ενώ  τα παιδιά πιστεύουν ότι οι γονείς είναι καλύτεροι οδηγοί όταν είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο!

Ο Tim Bailey της Continental τέλος σχολίασε: «Τα παιδιά μας είναι οι οδηγοί του αύριο. Στην Continental θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την συνείδηση των γονιών στο θέμα αυτό. Το παρήγορο τελικά για τους  γονείς  είναι ότι συνήθως είναι πολύ συνειδητοποιημένοι για την ανάγκη να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους και η έρευνα αυτή θα πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη  να λειτουργούν ως άριστα πρότυπα οδηγικής συμπεριφοράς  όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι».

Βέβαια δεν είναι όλα άσχημα για τη μαμά και τον μπαμπά! Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν αν οι γονείς τούς πηγαίνουν συχνά σε δραστηριότητες και  επισκέψεις σε φίλους, ένα καθησυχαστικό 84% είπε ναι!  Και φυσικά, τα παιδιά, σε μεγάλο ποσοστό, αξιολογούν με αγάπη και αφοσίωση τους γονείς τους ως σίγουρα καλύτερους και πιο ικανούς οδηγούς από τους γονείς των φίλων τους!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)