Βασικά στοιχεία ποδηλασίας Ολυμπιακής απόστασης χωρίς drafting.

Ποδηλασία όπου δεν επιτρέπεται το drafting

Τεχνικές προδιαγραφές : Σε αυτούς τους αγώνες  χρησιμοποιούνται ποδήλατα ατομικής χρονομέτρησης.

Τακτική στην ποδηλασία : Κάθε αθλητής που ολοκληρώνει τη διαδρομή της κολύμβησης κατευθύνεται προς τη ζώνη αλλαγής όπου παίρνει το ποδήλατο και ξεκινάει να ποδηλατεί για 40χλμ. Σε αγώνες όπου δεν πειτρέπεται το drafting οι αθλητές προσπαθούν να ακολουθήσουν τον δικό τους δυνατό ρυθμό, συνήθως πάνω από το αναερόβιο κατώφλι καθώς και να έχουν δυνάμεις να τρέξουν ένα δυνατό 10άρι.

Σημαντικά χαρακτηριστικά αυτής της μορφής Τριάθλου είναι τα παρακάτω :

  1. Ο αθλητής χρησιμοποιεί ποδήλατο ατομικής χρονομέτρησης το οποίο πρέπει να έχει συνηθίσει. Οφείλει επίσης έχει στηθεί σωστά σε αυτό ώστε και να παράγει το μέγιστο της ισχύος αλλά και να έχει την καλύτερη αεροδυναμική θέση.
  2. Σε συνέχεια του παραπάνω οι αθλητές κάνουν πολύ συχνές εργομετρικές μετρήσεις καθώς η ισχύς στο κατώφλι είναι ο καλύτερος δείκτης συσχέτισης της αθλητικής τους απόδοσης.
  3. Πέρα από τις εργομετρικές εξετάσεις και λόγω της σχετικής εξέλιξης της αγοράς των οργάνων μέτρησης ισχύος όλοι οι επαγγελματίες αθλητές έχουν «βαττόμετρα» στα ποδήλατά τους.
  4. Επίσης σε συνέχεια του 1 οι καλύτεροι επαγγελματίες αθλητές καταφεύγουν σε αεροδυναμικά τούνελ για να βρουν την σωστή στάση πάνω στο ποδήλατο.
  5. Είναι αυτονόητο από τα παραπάνω ότι οι αθλητές αναλώνουν το μεγάλο μέρος της προπόνησής τους, πέρα από το να χτίσουν αερόβια βάση, εκτελώντας κομμάτια κοντά στην ισχύ αναερόβιου κατωφλιού.

Προπόνηση (Αγώνες δίχως drafting). Ενα ενδεικτικό πρόγραμμα

Δευτέρα – Ρεπό

Τρίτη – αναερόβιο κατώφλι, π.χ. 5 φορές 8 λεπτά ή 3 φορές επί 10λεπτά

Τετάρτη – Αερόβιο για 2-3 ώρες

Πέμπτη – Ανηφόρα με κομμάτια στο κατώφλι

Παρασκευή- Ρεπό

Σάββατο – Brick (2 ώρες  τέμπο με κομμάτια στο κατώφλι και 40 λεπτά τρέξιμο)

Κυριακή – Μεγάλη απόσταση, π.χ. 3 ώρες

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)