Βασικά στοιχεία ποδηλασίας Ολυμπιακής απόστασης με drafting.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

Ποδηλασία όπου επιτρέπεται το drafting

Τεχνικές προδιαγραφές : Σε αυτούς τους αγώνες χρησιμοποιούνται όμοια ποδήλατα με την ποδηλασία δρόμου και ισχύουν οι ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας που εφαρμόζει και η διεθνής ομοσπονδία ποδηλασίας (UCI – Union de Cyclisme Internationale)

Τακτική στην ποδηλασία : Κάθε αθλητής που ολοκληρώνει τη διαδρομή της κολύμβησης κατευθύνεται προς τη ζώνη αλλαγής όπου παίρνει το ποδήλατο και ξεκινάει να ποδηλατεί για 40χλμ. Στην ποδηλασία όπου επιτρέπεται το drafting (κλασσική απόσταση) το κομμάτι της ποδηλασίας από αγώνας χρονομέτρου γίνεται ποδηλασία δρόμου όπου υπάρχουν εναλλαγές ρυθμού και όπου η δυνατότητα ύπαρξης εντός ποδηλατικού γκρουπ απαιτεί ειδική προπόνηση ώστε να δημιουργηθεί αυτή η άνεση.  Ανάλογα με το πόσο δυνατός αισθάνεται ο κάθε τριαθλητής στην ποδηλασία και στο τρέξιμο, ακολουθεί διαφορετική τακτική. Ετσι εάν είναι πολύ δυνατός στην ποδηλασία αλλά όχι στο τρέξιμο τότε θα πρέπει να κάνει «σπάσιμο» (breakaway). Στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση θα μείνει στο γκρουπ και θα προσπαθήσει να «κρυφτεί από τον αέρα», «σώνοντας τα πόδια του για το τρέξιμο». Γίνεται καταννοητό ότι σε αυτή την μορφή Τριάθλου έχουμε τα εξής χαρακτηριστικά :

  1. Εχουμε ομαδικά παιχνίδια τακτικής, παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται και στην ποδηλασία δρόμου.  Ανάλογα με το που βρίσκεται ο καλός δρομέας της ομάδας ακολουθείται και σχετική τακτική. Είναι γνωστές οι τακτικές των καλών εθνικών ομάδων, όπως π.χ. των Ισπανών που επί χρόνια προστατεύαν τον Ivan Rana ή αντίστοιχα κάνουν τώρα με τον Gomez.
  2. Ενας αθλητής δεν μπορεί να έχει τον δικό του ρυθμό στον αγώνα. Αντιθέτως πρέπει να ακολουθεί τον ρυθμό που επιβάλλει το γκρουπ που βρίσκεται και να προσπαθεί ή όχι να μαζέψει τα σπασίματα.
  3. Σε συνέχεια του παραπάνω πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλλει προσπάθειες πάνω από το αναερόβιο κατώφλι, ακόμα και πάνω από τα 6mmol γαλακτικού οξέος.
  4. Ανάλογα με την μορφή της διαδρομής πρέπει να έχει και σχετικές τεχνικές ικανότητες (bike skills- ικανότητες οδήγησης του ποδηλάτου). Κυρίως πρέπει να μπορεί σωστά μέσα στο γκρουπ, να μπαίνει σωστά στις στροφές, να ξέρει που πρέπει να είναι για να προστατεύεται από τον αέρα αλλά και να ελάγχει τα σπασίματα κ.λπ.
  5. Ετσι η προπόνηση πρέπει να έχει προπόνηση με ποδηλατικά γρουπ και συμμετοχή σε ποδηλατικούς αγώνες (σιρκουί ή αντοχής)

 

Προπόνηση (Αγώνες με drafting)

Δευτέρα – Ρεπό

Τρίτη – αναερόβιο κατώφλι, π.χ. 5 φορές 8 λεπτά ή 3 φορές επί 10λεπτά

Τετάρτη – Προπόνηση με γκρουπ  με αλλαγές

Πέμπτη – Κομμάτια στην ανηφόρα (γαλακτική ανοχή)

Παρασκευή- Ρεπό

Σάββατο – Brick (2-3 ώρες τέμπο και 40 λεπτά τρέξιμο)

Κυριακή – Προπόνηση με γκρουπ με κομμάτια γαλακτικής ανοχής

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)