To τέλος των εγκαταστάσεων κολύμβησης του Ζαππείου ;

Διαβάσαμε σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης για το αναγκαστικό κλείσιμο της πισίνας του Ζαππείου λόγω αδυναμίας πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Το κολυμβητήριο του Ζαππείου ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία έχει και την απόλυτη ευθύνη για όσα θα περιγράψουμε. Φυσικά οι ευθύνες βαρύνουν όλες τις διοικήσεις της ΕΟΕ, με τον τωρινό πρόεδρο κ. Καπράλο, να έχει τις λιγότερες ευθύνες.

Φαίνεται ότι εκεί ψηλά στην ΕΟΕ περισσότερο νοιάζονταν για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες παρά για την πορεία του ελληνικού αθλητισμού και φυσικά οι κραυγές αγωνίας τους δεν πείθουν κανένας, ιδίως εάν σκεφθεί κανένας ότι πρόκειται για ανθρώπους μέρος του πολιτικού συστήματος που μας διοικούσε επί χρόνια.

Οποιος είχε επισκεφθεί το κολυμβητήριο θα ένοιωθε θλίψη για την εγκατάλειψη και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν κάποιοι από τους εργαζομένους στην ΕΟΕ δεν έδειχναν την καθημερινή αγάπη τους για αυτή την αθλητική εγκατάσταση και έδιναν προσωπικό αγώνα γι’αυτό το κολυμβητήριο

Για να είμαστε ειλικρινείς το ότι κρατιόταν ανοιχτό το κολυμβητήριο – όντας εγκαταλελειμένο δεν μπορούσε να είναι μία μακροπρόθεσμη λύση και καλύτερα που έκλεισε.

Ας δούμε μερικά από τα  λάθη που έχουν γίνει αναφορικά με την διαχείρηση της συγκεκριμένης αθλητικής εγκατάστασης:

  1. Το κολυμβητήριο είναι από τις λίγες εγκαταστάσεις που δεν ανακαινίστηκαν σημαντικά ως Ολυμπιακό προπονητήριο. Δεν έγιναν οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν
  2. Η δεξαμενή νερού έχει βάθος 5 μέτρα για περίπου 20 μέτρα καθώς όταν ξεκίνησε λειτουργούσε και ως καταδυτήριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγάλη η ποσότητα του νερού που πρέπει να θερμανθεί. Με την δημιουργία του κλειστού καταδυτηρίου στον Αγιο Κοσμά – και ίσως πολύ νωρίτερα- θα έπρεπε να έχει 2 μέτρα σταθερό βάθος. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει τέτοια σπατάλη πετρελαίου.
  3. Το κολυμβητήριο θα έπρεπε να έχει ανακαινιστεί εδώ και πολλά χρόνια ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μία σύγχρονης αθλητικής εγκατάστασης
  4. Το αέριο και ο ήλιος θα έπρεπε να έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης.
  5. Η εγκατάσταση θα έπρεπε να έχει ανακαινιστεί ιδιαίτερα και να σχεδιαστεί ώστε να είναι μία μοντέρνα αθλητική εγκατάσταση με ιδιωτικό γυμναστήριο και αίθουσες που θα μπορούσα να διατεθούν στο κοινό, σε ομάδες (ελληνικές και ξένες) καθώς και σε επιχειρήσεις ώστε να υπάρχουν έσοδα και σταδιακά να μειώνεται το αρνητικό ισοζύγιο.

Αυτά είναι μερικά από τα αυτοννόητα, τα οποία απλά παραθέτουμε για να δείξουμε την επί χρόνια αδιαφορία της πολιτείας και της ΕΟΕ ειδικότερα. Ο κατάλογος των λαθών ατελείωτος και γνωστός σε όσους ξέρουν πράγματα και καταστάσεις. Κρίμα αλλά καλύτερα να πάμε σε μία ριζική και μακροπρόθεσμη εξέλιξη.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)