«Ας είναι η τελευταία φορά»

Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου -Οι Μεσογειακοί Αγώνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα συναισθήματα όλων μας είναι ανάμικτα. Η χαρά μας είναι μεγάλη από τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στην Ισπανία, αλλά από την άλλη, η λύπη μας είναι μεγαλύτερη, γιατί το ελληνικό Τρίαθλο δεν είχε εκπροσώπηση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, δήλωσε έγκαιρα τους πρωταθλητές Ελλάδας που είχαν δικαίωμα, βάση των αποτελεσμάτων του Πανελληνίου πρωταθλήματος, να αγωνιστούν, αλλά η Διεθνής Ομοσπονδία απέρριψε τη συμμετοχή τους, γιατί δεν ήταν στο Παγκόσμιο ranking list.

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει η χώρα μας, χωρίς εκπροσώπηση στο Τρίαθλο, η ΕΟΜοΠ απευθύνθηκε στους αθλητές της (χωρίς αναγνώριση) Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου, διά της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της Ε.Ο.Ε. προτείνοντας να διευκολύνει τη συμμετοχή τους στην Εθνική Μεσογειακή Ομάδα. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν ήταν να βγάλουν Δελτίο στην ΕΟΜοΠ, καθώς μόνο η Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου έχει το νόμιμο δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και μόνο με αυτό τον τρόπο θα πήγαιναν στην Ταραγόνα.

Αντ’ αυτού οι αθλητές προσέφυγαν δικαστικά κατά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να μην δικαιωθούν και να μείνει η Ελλάδα χωρίς εκπροσώπηση.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι Ομοσπονδίες υπάρχουν για να «υπηρετούν» τους αθλητές και είναι αδιανόητο για «μικροπολιτικούς» σκοπούς να μην εκπροσωπείται η χώρα μας.

Η ΕΟΜοΠ δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των αθλημάτων που καλλιεργεί. Κανένα άθλημα δεν είναι «δέσμιο» ή «ιδιοκτησία» της Ομοσπονδίας. Η ΕΟΜοΠ ανέλαβε την αποστολή της ανασυγκρότησης της Σωματειακής βάσης του αθλήματος ώστε αυτό να μπορέσει να αυτονομηθεί και πάλι, πληρώντας τις προϋποθέσεις των νόμων του κράτους.

Η υπουργική απόφαση για την άρση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του Τριάθλου και την ένταξη του στην ΕΟΜοΠ σίγουρα δεν ήταν αρεστή σε κάποιους, αλλά η στάση τους να προτιμούν να αφήσουν τη χώρα μας χωρίς εκπροσώπηση και να εμποδίζουν έμμεσα την επιβράβευση των προσωπικών κόπων και θυσιών των αθλητών, είναι ακατανόητη .

Η ΕΟΜοΠ είναι στο πλευρό όλων των αθλητών και όλων των ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό και θέλουν την υγιή ανάπτυξή του και είμαστε στη διάθεση αυτών των ανθρώπων, αλλά και των σωματείων, όχι απλά για να ανταλλάξουμε ιδέες, αλλά και να συνεργαστούμε.

Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που η χώρα μας δεν θα έχει εκπροσώπηση σε μία διεθνή διοργάνωση για εξωαγωνιστικούς λόγους.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)