Προπονητική ποδηλασίας : VO2max, Τι απαιτείται για να κερδίσεις το Tour de France;

Ο Γύρος Γαλλίας 2012 μόλις τελείωσε και όσοι τον παρακολούθησαν έχουν μείνει εντυπωσιαμένοι από το αθλητικό επίπεδο των συμμετεχόντων.Ομως εάν προσπαθήσουμε να ποσοτικοποιήσουμε τα αθλητικά προσόντα αυτών των αθλητών θα μείνουμε ακόμα πιο εντυπωσιασμένοι. Στην κολύμβηση και στο τρέξιμο οι επιδόσεις είναι απόλυτα μετρήσιμες.

Σε ένα ποδηλατικό αγώνα drafting μας εντυπωσιάζει η μέση ωριαία ταχύτητα του γκρουπ αλλά ίσως δεν μπορούμε να αναλογιστούμε πόσο διαφέρουν αυτοί οι αθλητές από εμάς σε επίπεδο σωματικών προσόντων και αθλητικών δυνατοτήτων.

Ετσι έχουμε αθλητές μα σφυγμούς ηρεμίας 28, μέγιστη πρόσληψη πάνω από 80ml το λεπτό ανά κιλό βάρους, και να φτάνουν στο βαθμωτό τεστ πολύ πάνω από τα 520 watt. Βέβαια είναι δύσκολο να μπορέσουμε να ξέρουμε τις πραγματικές εργομετρικές εξετάσεις/ αποτέλεσματα του κάθε αθλητή αφού κανένας δεν θέλει να μαθευτεί τουλάχιστον όσο είναι εν ενενεργεία αθλητής

 

Ας επικεντρώσουμε όμως στην μέγιστη πρόσληψη. Ο “μέσος άντρας” έχει γύρω στο 42 (ml/ kg/min) και αντίστοιχα μία γυναίκα στο 38. Μία αθλήτρια ποδηλασίας υψηλού επιπέδου έχει στο 56 και αντίστοιχα ένας ποδηλάτης υψηλού επιπέδου στο 75.

Οποιοσδήποτε ερασιτέχνης αθλητής ποδηλασίας ή τριάθλου έχει πάνω από 60 πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος ενώ πάνω από 70 είναι εξαιρετικό για οποιονδήποτε ερασιτέχνη αθλητή.

Ας δούμε μερικές εξαιρετικές και ιδιαίτερες  περιπτώσεις. Πρόκειται για αθλητές που έχουν κερδίσει τον Γύρο Γαλλίας :

 

Greg Lemond – 94

Bernard Hinault – 88

Miguel Indurain -88

Cadel Evans – 87

Είναι σαφές ότι τα γονίδιά μας καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αθλητική μας εξέλιξη όμως με σωστή και προγραμματισμένη προπόνηση μπορούμε να ξεφύγουμε από το 42 και να πλησιάσουμε το 60 -65.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport (Email : info@triathlonoworld.gr )

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)