Προπόνηση κολύμβησης : DPS vs. SPM

Αφορμή για τα άρθρα μας είναι κυρίως εμαιλ που λαμβάνουμε από αναγνώστες μας. Δεχθήκαμε ερώτημα σχετικά με την συχνότητα των χεριών στην κολύμβηση.

Σε συνέχεια του άρθρου που γράψαμε για τον Popov να σημειώσουμε ότι υπήρξε την δεκαετία του 1990 εμμονή με το DPS δηλαδή το distance per stroke (απόσταση που μπορεί να καλύψει ένας κολυμβητής με μία χεριά). Ετσι είχε επικρατήσει η άποψη ότι όποιος μπορούσε να κολυμπήσει με λιγότερες χεριές  αυτό συνεπαγόταν ότι είχε καλή τεχνική και ο υπάερτατος  στόχος ήταν αυτός για πολλούς προπονητές και κολυμβητές.

Ομως το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μπορεί κάποιος να κολυμπήσει με λιγότερες χεριές εφόσον αυτό σημαίνει σημαντική μείωση στο SPM  δηλαδή το strokes per minute (δηλαδή αριθμό χεριών ανά λεπτό= συχνότητα χεριών). Τέτοια ήταν η ψύχωση με το DPS που θυμάμαι αθλητές και προπονητές να κατακρίνουν κορυφαίο Ελληνα αθλητή της κολύμβησης αντοχής γιατί αυτός κολυμπούσε με πολλές χεριές το 50άρι.

Καθίσταται φανερό ότι η βελτιστοποίηση αυτού του γινομένου (SPM x DPS)  συνεπάγεται και αύξηση της κολυμβητικής ταχύτητας. Εμείς όπως και πολλοί προπονητές τριάθλου προτείνουμε την προπόνηση και στα δύο στοιχεία. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει την ίδια μέρα ή ταυτόχρονα.

Ο κάθε προπονητής οφείλει να προτείνει το βέλτιστο SPM για κάθε αθλητή ανάλογα με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του αθλητή, την αθλητική του υποδομή, το στυλ και την τεχνική κολύμβησής του (3/4 ή 1/2, συχνότητα αναπνοής, 1ή 2κορυφώσεις) κ.λπ.

Για το DPS έχουμε κάνει ήδη σχετική αναφορά και έχουμε εμμείνει στην προπόνηση σε χαμηλή (αερόβια ένταση) και μέτρημα χεριών από τον κολυμβητή.

Σε διαφορετική μέρα ο κολυμβητής μπορεί είτε με προπόνηση αναερόβιου κατωφλιού ή με αναερόβια αγαλακτική να επικεντρώσει στην προσπάθεια αύξησης του SPM. Υπάρχουν φυσικά πολλές μέθοδοι για να βοηθήσουν τον αθλητή να αυξήσει το SPM όπως χρησιμοποίηση αύξηση της ευλυγισίας, περιφορές και γενικότερα προπόνηση εκτός νερού καθώς και χρησιμοποίηση μουσικής, προπόνηση με λάστιχα νερού, πέδιλα κ.λπ.

Εμείς πιστεύουμε στην προσέγγιση που ονομάζουμε προσέγγιση Πόλο, δηλαδή  ομαδικές προπονήσεις με λίγο πιο γρήγορους κολυμβητές με κοινές εκκινήσεις μέσα και κυρίως έξω από το νερό (όπως εκκινήσεις τριάθλου). Ναι πρέπει να ξεφύγουμε από την ψύχωση της δεκαετίας του 1990 και να δουλέψουμε τόσο το DPS όσο και το SPM.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr )

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)