Κάπνισμα και αθλητισμός.

Το κάπνισμα προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη μείωση της αερόβιας ικανότητας και της απόδοσης ενός αθλητή και ιδιαίτερα ενός αθλητή αντοχής.

Ομως ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι όποιος καπνίζει δυσκολεύεται περισσότερο από έναν μη καπνιστή κατά την διάρκεια της άσκησης δεν ξέρουμε ακριβώς τί συμβαίνει. Ας δούμε τις επιδράσεις της νικοτίνης και του καπνίσματος γενικότερα στην αναπνοή μας.

Αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη προκαλεί συστολή στα βρογχιόλια των πνευμόνων και κατά συνέπεια αυξάνεται η αντίσταση του αέρα κατά την είσοδο και έξοδο από τις κυψελίδες.

Η νικοτίνη προκαλεί  επίσης παράλυση των κρόσσων των επιθηλιακών κυττάρων και κατά συνέπεια περιορίζεται η δόνησή τους που προκαλεί  την απομάκρυνση περίσσειας υγρών και γενικότερα ξένων σωματιδίων. Ετσι συσσωρεύονται στην αναπνευστική οδό απορρίματα που δυσκολεύουν την αναπνοή του αθλητή.

Τέλος ο καπνός δημιουργεί αυξημένη έκκριση υγρού από το βρογχικό δέντρο καθώς και διόγκωση του επιθηλίου των αεροφόρων οδών.

Τα παραπάνω είναι σαφές ότι δυσκολεύουν ακόμα  και τον μέτρια καπνιστή σε οποιαδήποτε δραστηριότητά του. Σε περιπτώσεις «φανατικού» καπνιστή τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο έντονα και η άσκηση για αυτούς γίνεται πάρα πολύ δύσκολη.

 

Θα λέγαμε ότι τα αθλήματα αντοχής και ιδιαίτερα απαιτητικά αθλήματα όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο, η κολύμβηση είναι απαγορευτικά για έναν καπνιστή.

Υπάρχουν καπνιστές που δυσκολεύονται να ανέβουν τα σκαλοπάτια στο σπίτι τους πόσο μάλλον να ασχοληθούν με ένα τόσο αναπνευστικά δύσκολο άθλημα όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο κ.λπ..

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στους χρόνια καπνιστές εμφανίζεται πνευμονικό εμφύσημα και φυσικά δημιουργούνται χρόνια βρογχίτιδα, διάρυξη των τοιχωμάτων των κυψελίδων και απόφραξη πολλών βρογχιολίων.

Κείμενο Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική ομάδα Triathlon & Cycling World (Email :info@triathlonworld.gr)

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)