“240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό”.

‘240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό’

Αντιστεκόμαστε στην εμπορευματοποίηση των ακτών

Οι παραλίες ανήκουν σε όλους

 

Ο Άγης Εμμανουήλ, ηθοποιός, μαραθωνοδρόμος και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, θα τρέξει από τον Ισθμό μέχρι το Μαραθώνα, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ελευσίνα ,το Ελληνικό, το Σούνιο και τη Βραυρώνα. Θα διανύσει 240χλμ. κατά μήκος των ακτών της Αττικής σε διάστημα πέντε ημερών, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου 2014. Στο Ελληνικό θα βρεθεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν στην ελεύθερη παραλία του Αγ.Κοσμά εκδηλώσεις για την προστασία των ακτών ως κοινό αγαθό.

Η πρωτοβουλία “240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό” συνδέεται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την παραλία και τον αιγιαλό και το οποίο αναμένεται σύντομα να τεθεί προς ψήφιση στη βουλή. Το νομοσχέδιο, που αποτελεί “μνημονιακή δέσμευση”, όχι απλά δίνει απεριόριστα προνόμια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά εμφανίζεται ως κλιμάκωση μίας πολιτικής που καταργεί βασικά δικαιώματα των πολιτών. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Η άνευ όρων οικονομική εκμετάλλευση της ακτής, του πυθμένα και του υδάτινου τμήματος της θάλασσας. Επιτρέπεται δηλαδή η πλήρης κατάληψη της ακτής από επιχειρηματικές χρήσεις και η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτή, κατά παράβαση του Συντάγματος.
  • Η νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών που υφίστανται στις ακτές.
  • Το μπάζωμα της θάλασσας για την εξυπηρέτηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που κατασκευάζονται πλάι στις ακτές.
  • Ο προαιρετικός καθορισμός της παραλίας.

Υιοθετείται δηλαδή μία λογική διαχείρισης των ακτών με αμιγώς οικονομικά κριτήρια, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στις παραχωρήσεις των ακτών σε ιδιώτες, χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας, του αιγιαλού και της θάλασσας. Είναι μία λογική που διαπερνά στο σύνολό της μνημονιακής πολιτικής και συναρθρώνεται με πολιτικές για την ιδιωτικοποίηση γης και την προώθηση μεγάλων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Είναι μία λογική που προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για πλατειά στρώματα της κοινωνίας μας και η οποία βάζει οριστικό τέλος όχι μόνο «στα μπάνια του λαού», αλλά και στον σημαντικότερο πόρο του τόπου μας: τη φύση και το τοπίο!

 

Την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 στις 19.30

υποδεχόμαστε το δρομέα Άγη Εμμανουήλ στην ελεύθερη πλαζ του Αγ.Κοσμά.

 

Ενώνουμε τη φωνή μας και τη δράση μας με φορείς και συλλογικότητες

που αγωνίζονται ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ελληνικών ακτών.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

Summary
Seas
Article Name
Seas
Description
Η πρωτοβουλία '240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό' έχει ως στόχο την ανάδειξη των σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν στην πολιτική της κυβέρνησης για τις ελληνικές ακτές και της σημασίας που αποκτά σήμερα η υπεράσπιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης των ελληνικών σε αυτές.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)