Προπόνηση τρεξίματος : Ανοίγματα και προθέρμανση στο τρέξιμο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα Triathlonworld.gr – Triathlon.gr – Roadrunning.gr  (Email :info@triathlonworld.gr)

Τα ανοίγματα στο τρέξιμο τα κάνουμε είτε ως μέρος της προθέρμανσής μας είτε στο τέλος της προπόνησης ώστε να μην μείνει χαραγμένη στην μνήμη του σώματός μας το αργό τρέξιμο της προπόνησης.

Προθέρμανση

Η προθέρμανση είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και ο κάθε αθλητής πρέπει σε συνεργασία με τον προπονητή του να δουν τι πραγματικά τους ταιριάζει σε κάθε είδους προπόνηση. Η προθέρμανση δεν πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια σε κάθε προπόνηση , π.χ. για τους εξής λόγους

Το κάθε προπονητικό πρόγραμμα απαιτεί διαφορετική προθέρμανση. Πιο έντονο προπονητικό πρόγραμμα απαιτεί περισσότερη κι πιο ποιοτική και έντονη προθέρμανση. Δηλαδή όταν έχουμε να κάνουμε π.χ. 10 Χ 400 μέτρα θα κάνουμε πιο πολύ και πιο έντονη προθέρμανση από το να έχουμε να κάνουμε έναν αγώνα μισό μαραθωνίου ή να κάνουμε 3 Χ 3.000

Ανάλογα με το πόσο κουρασμένο είναι το σώμα μας πρέπει να του δώσουμε επαρκή χρόνο για προθέρμανση

Ετσι όταν στο πρόγραμμά μας έχουμε 20 λεπτά προθέρμανση, διατάσεις και 6-8 Χ 60-80 ανοίγματα πρέπει να καταννοούμε ότι αυτό είναι το προτεινόμενο. Ο κάθε αθλητής πρέπει να τροποοιήσει ελαφρώς το παραπάνω πρόγραμμα (π.χ να τρέξει 25 λεπτά ή να κάνει 10 Χ 60) ώστε να ετοιμάσει το σώμα του για το κυρίως πρόγραμμα της προπόνησης.

Triathlon Coach Services

Triathlon Coach

Γενικές οδηγίες

Ο αθλητής μπορεί να ξεκινήσει με 10 λεπτά χαλαρό Jogging για να δει πως ανταποκρίνεται το σώμα. Σταδιακά μπορεί να αυξήσει την ένταση για να δει περαιτέρω την ανταπόκριση του σώματος. Εάν θα φτάσει την προθέρμανση στο 70 ή 80% της μέγιστης καρδιακή συχνότητας δεν μπορεί να απαντηθεί γενικά και είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί από τον προπονητή του αθλητή καθώς σιγά σιγά θα μαθαίνει τον αθλητή.

Αναφορικά με τα ανοίγματα να πούμε ότι αυτά είναι επιτεχύνσεις στις οποίες πρέπει να ξέρουμε τα παρακάτω :

•Προσπαθούμε με τις επιταχύνσεις να επιτύχουμε πλήρες εύρος κίνησης. Δηλαδή ανοίγει ο διασκελισμός μας και το πόδι κάνει μεγαλύτερη κάμψη (στο γόνατο)

•Ανάλογα με την προπόνηση επιλέγουμε την ένταση και το μήκος του ανοίγματος. Οταν χρειάζεται ταχύτητα (π.χ. 10Χ 400) κάνουμε 80άρια και με μεγαλύτερη ένταση από ότι όταν θα κάνουμε έναν αγώνα μισό μαραθωνίου ή επαναλήψεις των 2/3 χλμ

•Οταν έχει κρύο είμαστε πολύ προσεχτικοί καθώς μπορεί να τραυματιστούμε.

•Επίσης όταν νιώθουμε πολύ σφιγμένο το σώμα μας πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ώστε να μην τραυματιστούμε.

•Δεν υπερβάλλουμε στην προσπάθεια. Πρέπει η προσπάθεια να βγαίνει αβίαστα.

•Ξεκινάμε τα 2-3 ανοίγματα επιφυλακτικά

•Χρησιμοποιούμε τα ανοίγματα για να δούμε σε τι κατάσταση είναι το σώμα μας και να αποφασίσουμε πως θα κάνουμε το κυρίως πρόγραμμα της προπόνησής μας. Μας βοηθούν να αποφασίσουμε πως θα ξεκινήσουμε τις πρώτες επαναλήψεις του κυρίως σετ. Μπορεί στα ανοίγματα να νιώσουμε ότι δεν πρέπει να ζορίσουμε πολύ το σώμα μας. Ακόμα και να αποφασίσουμε να μην κάνουμε το κυρίως σετ, είναι μία ώριμη απόφαση μερικές μέρες.

•Δυστυχώς τα ανοίγματα και η προθέρμανση είναι κάτι που πολλές φορές μοιάζει ως τέχνη και ως επιστήμη. Το κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά αν και πολλές φορές το σώμα μας μπορεί να προσαρμοσθεί σε συγκεκριμένη μορφή προθέρμανσης.

Triathlon Coach Services

Προπονηση τριάθλου

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό.
Είναι αναγνωρισμένος προπονητής προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο από την εθνική Ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών) χώρα που πρωταγωνιστεί σε επίπεδο elite στο Τρίαθλο (Χρυσό & Αργυρό Μετάλλιο στους άντρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004)
Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής και μέλος πολλών προπονητικών συνδέσμων από όλο τον κόσμο σε πολλά αθλήματα αντοχής (Τρίαθλο, Τρέξιμο, Ποδηλασία, Κωπηλασία κ.λπ.)
Μεταξύ άλλων είναι δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5).
Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports (1991 – 2020) και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου (1990 – 2020).
Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού.

Σπουδές:
Χημεία- Σχολή Θετικών Επιστημών Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Masters in Βusiniess Αadministration στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (ΟΠΑ)
Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1),
Μεταπτυχιακό (MSc) «Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Summary
Article Name
Προθέρμανση
Description
Προθέρμανση Η προθέρμανση είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και ο κάθε αθλητής πρέπει σε συνεργασία με τον προπονητή του να δουν τι πραγματικά τους ταιριάζει σε κάθε είδους προπόνηση. Η προθέρμανση δεν πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια σε κάθε προπόνηση , π.χ. για τους εξής λόγους Το κάθε προπονητικό πρόγραμμα απαιτεί διαφορετική προθέρμανση. Πιο έντονο προπονητικό πρόγραμμα απαιτεί περισσότερη κι πιο ποιοτική και έντονη προθέρμανση. Δηλαδή όταν έχουμε να κάνουμε π.χ. 10 Χ 400 μέτρα θα κάνουμε πιο πολύ και πιο έντονη προθέρμανση από το να έχουμε να κάνουμε έναν αγώνα μισό μαραθωνίου ή να κάνουμε 3 Χ 3.000
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)