Προπόνηση ποδηλασίας : Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας στις ποδηλατικές προπονήσεις…

Kείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA – Προπονητική ομάδα TriathlonLab/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email : info@triathlonlab.gr & smartsportcoach@hotmail.com) .

Εχοντας μιλήσει με πάρα πολλούς Τριαθλητές έχουμε παρατηρήσει ότι δεν έχουν προννοήσει να λάβουν μέτρα ασφάλειας κατά την διάρκεια των προπονήσεων τους και έτσι μερικοί από αυτούς βρίσκονται εκτεθειμένοι με απρόβλεπτες καταστάσεις.

Οταν βγαίνουμε από το σπίτι μας για να πάμε σε μία προπόνηση ποδηλασίας πρέπει να έχουμε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω  πολύ βασικά αντικείμενα:

  1. Εάν έχουμε φουσκωτά λάστιχα πρέπει να έχουμε 2 τουλάχιστον σαμπρέλες. Εχει συμβεί αρκετές φορές κάποιος με το ποδήλατο να πέφτει σε λακούβα και να σκάνε ταυτόχρονα μπροστινό και πίσω  λάστιχο. Η να προσπαθεί να φουσκώσει την νέα σαμπρέλα και να σπάει η βαλβίδα της σαμπρέλας.

  2. Εννοείται ότι για να μπορέσουμε να βγάλουμε το λάστιχο από την μία πλευρά για να μπει η νέα σαμπρέλα χρειάζεται να έχουμε δύο λεβιεδάκια.

  3. Εάν δεν θέλουμε να κουβαλάμε λάστιχο τότε πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε ένα κομμάτι από χαρτόνι στην περίπτωση που κοπεί το λάστιχο. Αυτό μας έχει συμβεί αρκετές φορές και δίχως το κομμάτι του χαρτονιού η σαμπρέλα θα πετάξει εξόγκωμα και θα σκάσει εκ νέου η σαμπρέλα. Συνήθως το λάστιχο κόβεται στο πλάι.

  4. Το κινητό τηλέφωνο πρέπει να είναι μαζί μας για έκτακτες ανάγκες όπως σε περίπτωση ατυχήματος για να ειδοποιήσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο ή για περίπωτη που δεν μπορούμε να επισκευάσουμε το πρόβλημα στο ποδήλατο, π.χ. να σπάσει το τιμόνι, η ντίζα σέλλας κ.λπ. Εάν πρέπει να είναι κλειστό ώστε να μην πέρνουμε ακτινοβολία ή ανοιχτό ώστε να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε περίπτωση ατυχήματος είναι κάτι που δεν απαντιέται εύκολα.

  5. Μία τρόμπα χεριού είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να φουσκώσουμε την σαμπρέλα.

  6. Εάν υπάρχει δυνατότητα μπορούμε να έχουμε δύο αμπούλες CO2 και τον μηχανισμό. Ομως ποτέ δεν πρέπει να αντικαθιστούμε την τρόμπα με τις αμπούλες.

  7. Μερικά χρήματα (ιδανικά 10 ευρώ σε μορφή κερμάτων) είναι απαραίτητο να βρίσκονται μόνιμα στο τσαντάκι της σέλλας για κάποια περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

  8. Ιδανικά πρέπει να έχουμε μαζί μας betadine, γάζα και επίδεσμο για τα μικρά πεσίματα που συμβαίνουν πολύ συχνά καθώς και ένα roll on για τσιμπήματα από έντομα

  9. Ενα αντιανεμικό για περιπτώσεις που θα μας συμβεί κάτι και θα πρέπει να περιμένουμε για κάποιο χρονικό διάστημα στο κρύο.

  10. Ενα πολυεργαλείο είναι απαραίτητο για να σφίξουμε κάποια βίδα που έχει χαλαρώσει ή να κάνουμε μία ρύθμιση πάνω στο ποδήλατο.

Τα παραπάνω είναι τα απολύτως απαραίτητα. Μερικοί αθλητές έχουν και μερικά εργαλεία ακόμα, όπως αυτό για τους κρίκους της αλυσίδας ή πιο πλήρες φαρμακείο.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)