RPM…80…90…100…110…120

Σε περσινό άρθρο μας είχαμε ξεκινήσει μία συζήτηση γύρω από την συχνότητα περιστροφής των ποδιών στην ποδηλασία. Καθώς δεχόμαστε πολλά και συχνά ερωτήματα επανερχομάστε στο ζήτημα που απασχολεί ποδηλάτες και τριαθλητές. Αυτή την φορά σημείο αναφοράς θα είναι ο πίνακας με τις συχνότητες περιστροφής (rounds per minute) των αθλητών που κατάφεραν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ της ώρας στην ποδηλασία. Δηλαδή μέσα σε μία ώρα οι αθλητές εντός ποδηλατοδρομίου προσπάθησαν να καλύψουν την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση.

Βλέποντας κάποιος τον πίνακα εντυπωσιάζεται αρχικά από την μέση ταχύτητα -που πραγματικά φαντάζει εξωπραγματική- και στην συνέχεια από τα πολύ δύσκολα πατήματα που κατάφεραν να γυρίζουν πολύ γρήγορα οι κάτοχοι των παγκόσμιων ρεκόρ.

Ενα στοιχείο που δεν έχει αλλάξει είναι η συχνότητα περιστροφής των ποδιών, που με εξαίρεση τον Σκωτζέζο Graeme Obree οι υπόλοιποι αθλητές κρατούσαν ένα στροφάρισμα μεταξύ 101 και 106 στροφών. Αυτό που άλλαξε με τα χρόνια είναι ότι οι αθλητές χρησιμοποιούσαν όλο και πιο βαρύ πάτημα με τα τελευταία ρεκόρ της ώρας να γίνονται με 59-60 Χ 14 ή 56Χ13.

Ετσι το ερώτημα με σημείο εκκίνησης τον πίνακα επανέρχεται σχετικά εάν υπάρχει βέλτιση συχνότητα περιστροφής ή όχι; Και εάν μπορεί να αλλάξει ο οποιοσδήποτε αθλητής στυλ πεταλαρίσματος και να στροφάρει πιο έντονα από αυτό που έχει συνηθίσει

Για να δώσουμε την απάντηση είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε αρχάριους – λιγότερο μυημένους –  στην ποδηλασία οι οποίοι έχουν την τάση να έχουν αργό στροφάρισμα. Εάν σε κάποιο αθλητή δεν υποδείξει ο προπονητής του να στροφάρει πιο έντονα τότε αυτό που του έρχεται πιο εύκολα είναι να στροφάρει αργά.

Βλέποντας δύο αθλητές ποδηλασίας (ή τριάθλου) να ποδηλατούν δίπλα δίπλα παρατηρούμε ότι ο πιο έμπειρος στροφάρει πιο έντονα και η κίνησή του δείχνει πιο άνετη. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και η καλύτερη καρδιοαναπνευστική κατάσταση του πιο έμπειρου αθλητή, στον οποίο περιοριστικός παράγοντας αποτελεί η μυική κόπωση ενώ στον αρχάριο αθλητή το μυικό του σύστημα υπερτερεί του καρδιοαναπνευστικού.

Ομως τότε γιατί αφού το να μπορεί κάποιος να στροφάρει έντονα υπάρχουν αθλητές ατομικής χρονομέτρησης που μπορούν να είναι το ίδιο επιτυχημένοι με λίγες στροφές ;  Θυμηθείτε τον Gonchar και πολλούς άλλους αθλητές ή την αντίθεση μεταξύ Ulrich και Armstrong . Ολοκληρωμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη απάντηση δεν έχει δοθεί, παρότι υπάρχει συνεχής σχετικός προβληματισμός στους ποδηλάτες και τους τριαθλητές.  Ετσι αναρωτιέται κάποιος, καταλήγουμε σε αδιέξοδο;

Φυσικά και όχι. Ενας ποδηλάτης ή/και τριαθλητής για να είναι ολοκληρωμένος οφείλει να προπονείται με διαφορετικά στυλ περιστροφής και με ειδικά τεστ να μπορεί να αποφασίσει πιο στυλ ποδηλάτισης του ταιριάζει.  Ομως ακόμα και μετά τον καθορισμό της στρατηγικής πεταλαρίσματος οφείλει να έχει συγκεκριμένα κομμάτια με μεγάλο εύρος rpm. Το εύρος μπορεί να κυμαίνεται από 50-60 στροφές/ λεπτό στις προπονήσεις δύναμεις έως και τις 120-14ο στροφές/λεπτό.

Ενας ολοκληρωμένος ποδηλάτης/ τριαθλητής ανάλογα με την διάρκεια της προσπάθειας/ αγώνα, την μυική κόπωση, την μορφολογία του εδάφους κ.λπ.  πρέπει να μπορεί να προσαρμόζει αντίστοιχα και την συχνότητα περιστροφής των ποδιών. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα σημαντικά στοιχεία που τον καθιστούν ολοκληρωμένο ποδηλάτη/ τριαθλητή, εκτός βέβαια και εάν εξιδεικεύεται σε συγκεκριμένο στυλ/ απόσταση αγώνα και το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική.

Ενας αθλητής με δυνατότητα μεγάλου εύρους στροφαρίσματος μπορεί να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη ποικιλία αγώνων/ αποστάσεων ενώ ένας αθλητής με συγκεκριμένο στυλ ποδηλάτισης αναγκάζεται να περιοριστεί/ εξιδεικευτεί σε συγκεκριμένο στυλ αγώνων. Φυσικά πολλές φορές η εξιδείκευση δημιουργεί και ένα μεγάλο ανταγωνιστικό αποτέλεσμα. Ετσι τίθεται το ερώτημα εάν θέλει κάποιος να γίνει “σκαντζόχοιρος” ή “αλεπού”!

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική ομάδα Smart sport – email : info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)