Τρίαθλο Half Ironman : Επιλογή Αθλητικού εξοπλισμού.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr & Προπονητική Ομάδα Athens Triathlon Team/ Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

Κολύμβηση

Στους αγώνες μεσαίας απόστασης είναι σίγουρο ότι θα χρειασθεί η αγορά στολής κολύμβησης (wetsuit) την οποία πρέπει να έχουμε αγοράσει τουλάχιστον ένα μήνα πριν τον αγώνα ώστε αφενός να μπορέσουμε να την συνηθίσουμε κολυμπώντας και αφετέρου να προπονηθούμε φορώντας την στο ανοικτό νερό.  Οποιος αγοράζει για πρώτη φορά wetsuit είναι καλύτερα να μην ξοδέψει πολλά χρήματα καθώς αφενός υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχει επιλέξει λάθος μέγεθος στολής ή λάθος στολή για το δικό του στυλ κολύμβησης. Επίσης είναι σίγουρο ότι την πρώτη μας στολή θα την φθείρουμε πολύ γρήγορα κυρίως γρατζουνώντας την όταν την βάζουμε ή την βγάζουμε.

Για να επεκτείνουμε τον χρόνο ζωής της στολής μας είναι απαραίτητο να την ξεβγάζουμε με γλυκο νερό, να την απλώνουμε σε ειδικές κρεμάστρες, να μην ξαχνάμε υγρή σε τσάντες (που εκτός των άλλων κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από μύκητες) και να την φοράμε χρησιμοποιώντας σακούλες ή κάλτσες/ γάντια στα χέρια και τα πόδια

Τα γυαλάκια που θα επιλέξουμε για το ανοικτό νερό πρέπει να είναι κατάλληλα για μαζικές εκκινήσεις, να μας επιτρέπουν μεγάλο οπτικό εύρος μέσα στο νερό, να μην θολώνουν και φυσικά να είναι κατάλληλα για την ώρα της ημέρας που θα διεξαχθεί ο αγώνας. Οταν βρούμε μετά από πολλά πειράματα το κατάλληλο γυαλάκι είναι χρήσιμο να αγοράσουμε 2-3 ζευγάρια καθώς αυτό που δεν θέλουμε είναι παραμονές του αγώνα να ψάχνουμε να βρούμε γυαλάκια που να μας ταιριάζουν και να προσθέτουμε περισσότερο άγχος στο ήδη υπάρχον.

Ποδηλασία

Το δίλημμα που έχουν όλοι οι τριαθλητές είναι εάν πρέπει να αγοράσουν ποδήλατο δρόμου ή ποδήλατο Τριάθλου. Εάν κάποιος είναι απόλυτα αρχάριος είναι απαραίτητο να αγοράσει ένα ποδάλατο δρόμου καθώς η ασφαλής οδήγηση του ποδηλάτου είναι η χωρίς δεύτερη κουβέντα η απόλυτη πρωτεραιτότητα. Εάν έχει χρησιμοποιήσει ποδήλατο δρόμου και έχει κάνει τις πρώτες τους βόλτες και έχει στόχο για να τερματίσει ένα αγώνα μεσαίας ή μεγάλης απόστασης (ο οποίος δεν έχει επικίνυδυνες κατηφόρες) τότε πρέπει να αγοράσει ένα ποδήλατο χρονομέτρου ώστε και πιο άνετα να τερματίσει το αγώνα και καλύτερη επίδοση να σημειώσει.

Τα συνήθη ερωτήματα που υπάρχουν στην αγορά ποδηλάτου είναι :

  1. Ετοιμο ποδήλατο ή αγορά σκελετού και χτίσιμο ; Δίχως δεύτερη σκέψη απαντάμε ότι επιλέγουμε έτοιμο ποδήλατο καθώς το χτίσιμο θα μας στοιχίσει πολύ ακριβότερα.

  2. Carbon ή Αλουμίνο. Η απάντηση είναι φυσικά και carbon εκτός και εάν ο οικονομικός μας προυπολογισμός είναι ο περιοριστικός παράγοντας.

  3. Μοίρες στο seat angle. Αποφεύγουμε τις ακραίες περιπτώσεις που ήταν στην μόδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τις 78 και 80 μοίρες γωνία και προτειμούμε τις 75-76 μοίρες γωνία.

  4. Ρόδες. Εάν έχουμε επιλέξει την εναλλακτική λύση του έτοιμου ποδηλάτου τότε δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε ρόδες αγώνων καθώς τα περισότερα από αυτά είναι εξοπλισμένα με ρόδες που καλύπτουν και τις αγωνιστικές μας ανάγκες. Εάν παρ΄όλα αυτά επιθυμούμε να αγοράσουμε ρόδες αγώνων είναι χρήσιμο να αποφύγουμε τις ακραίες περιπτώσεις όπως οι ρόδες με μεγάλο προφίλ, οι τριάκτινες, οι κλειστές, οι ρόδες με boyau λάστιχα κ.λ.π.

  5. Παπούτσια ποδηλασίας. Στους αγώνες μεσαίας απόστασης, όπου υπάρχουν πολλές συμμετοχές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις πριν καβαλήσουμε στο ποδήλατο. Συνεπώς είναι σημαντικό να αγοράσουμε τριαθλητικά παπούτσια τα οποία θα έχουμε κρεμασμένα πάνω στα πετάλια, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να περπατήσουμε με τα παπούτσια ποδηλασίας.

Τρέξιμο

Οι περισσότεροι επιλέγουμε παπούτσια τρεξίματος βάσει γούστου παρότι αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε ότι ο κάθε επώνυμος κατασκευαστής δημιουργεί μοντέλα ανάλογα με το πέλμα του ποδιού, τον τύπο τρεξίματος του αθλητή καθώς και την χρήση. Εάν ανατρέξει καποιος στο Ιντερνετ θα βρει κάποιος όλες τις σχετικές οδηγίες. Ομως αυτό που εισπράττω ως σχόλιο από τους αθλητές είναι τα εξής : 1 . «Τα καταστήματα λιανικής δεν έχουν πωλητές που να μπορούν να με συμβουλέψουν σωστά» 2. «Ακόμα και εάν επιλέξω τος σωστό παπούτσι τρεξίματος για εμένα είναι δύσκολο να το βρω σε κάποιο καταστημα» καθώς πολύ λίγες εισαγωγικές εταιρείες φέρνουν όλη την γκάμα των κατασκευαστών και τα καταστήματα λιανικής φέρνουν πολύ λίγα μοντέλα, τα οποία επιλέγουν όχι με κριτήριο την χριστικότητά τους.

Είναι απαραίτητο να ζητήσουμε από τον προπονητή μας ή έναν έμπειρο τριαθλητή να μας δείξει το πως αποκωδικοποιούμε το κάθε ζευγάρι που βλέπουμε στα ράφια των αθλητικών καταστημάτων καθώς και πως καταλαβαίνουμε ποιο ζευγάρι μας ταιριάζει. Πρακτικά μπορούμε να συμβουλέψουμε εάν έχουμε πρηνισμό (δηλαδή κλίση του ποδιού προς το εσωτερικό) να επιλέξουμε παπούτσια με αυτό το κριτήριο. Αυτά τα παπούτσια είναι εύκολο κάποιος να τα διακρίνει από την υπάρχουσα γέφυρα/ οδηγό στο εσωτερικό των παπουτσιών. Εάν δεν εχουμε πρηνισμό τότε επιλέγουμε παπούτσι μα έξτρα απορροφητικότητα (cushioning). Οι Τριαθλητές πρέπει να αποφεύγουν τα ελαφριά παπούτσια για την προπόνησή τους ακόμα και εάν είναι πολύ ελαφρείς.

Βιογραφικό Συντάκτη
O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό.
Είναι αναγνωρισμένος προπονητής προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο από την εθνική Ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών) χώρα που πρωταγωνιστεί σε επίπεδο elite στο Τρίαθλο (Χρυσό & Αργυρό Μετάλλιο στους άντρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004)
Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής και μέλος πολλών προπονητικών συνδέσμων από όλο τον κόσμο σε πολλά αθλήματα αντοχής (Τρίαθλο, Τρέξιμο, Ποδηλασία, Κωπηλασία κ.λπ.)
Μεταξύ άλλων είναι δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5).
Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports (1991 – 2020) και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου (1990 – 2020).
Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού.
Σπουδές:
Χημεία- Σχολή Θετικών Επιστημών Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Masters in Βusiniess Αadministration στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (ΟΠΑ)
Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1),
Μεταπτυχιακό (MSc) «Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.
Summary

Summary
Εξοπλισμός για Τρίαθλο (Half Ironman)
Article Name
Εξοπλισμός για Τρίαθλο (Half Ironman)
Description
Τι εξοπλισμό κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος πρέπει να αγοράσω για ένα αγώνα Half Ironman
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)