Κυριακή 8 Μαρτίου (Κολυμβητήριο Αλίμου): Swim (400-1000-2000-4000) for a cause. Ενισχύουμε το έργο της Παιδόπολης Αλίμου.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 κολυμπάμε στο Κολυμβητήριο του Δήμου Αλίμου στο Φεστιβάλ Κολύμβησης Αποστάσεων 400 ή 1000 ή 2000 ή 4000 μέτρα και ενισχύουμε το έργο της Δομής Φιλοξενίας του Δήμου Αλίμου «Παιδόπολης Αλίμου».

Με την ευκαιρία της Φιλανθρωπικής Εκδήλωσης συναντήσαμε και μιλήσαμε με την ψυχή της Δομής του Συλλόγου Φίλων Παιδόπολης Αλίμου, την πρόεδρο του ΔΣ την κα. Μαρία Μουτσάτσου.

 Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης

Athens Journal (athensjournal.gr) : Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί η δομή;

Μαρία Μουτσάτσου : H μονάδα λειτούργησε αρχικά το 1947 σαν αναρρωτήριο παίδων, στη δεκαετία του ’70 μετονομάσθηκε σε Παιδόπολη “Άγιος Ανδρέας” και ξεκίνησε να φιλοξενεί παιδιά. Από το 2013 έπαψε ανήκει στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Παιδόπολη Αλίμου

Παιδόπολη Αλίμου

Athens Journal : Πόσα παιδιά φιλοξενούνται στη δομή; Ποια είναι η αποστολή της Παιδόπολης;

Μαρία Μουτσάτσου : Η δομή στεγάζεται στον Δήμο Αλίμου, σε ένα 2ωροφο κτίριο, στην οδό Θουκυδίδου 82 και φιλοξενεί 32 παιδιά ηλικίας 4 έως 11 ετών, τα οποία στερούνται της οικογενειακής φροντίδας, μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα ανηλίκων. Φροντίζει όχι μόνο για την κάλυψη των βιολογικών τους αναγκών, αλλά και για την μόρφωση, την ψυχαγωγία και την διασκέδασή τους.Τα παιδιά  φοιτούν σε σχολεία του Αλίμου και ανάλογα με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, όπου κρίνεται απαραίτητο, τους παρέχεται η δυνατότητα ενισχυτικής μελέτης, ειδικής αγωγής ή κάθε άλλου είδους ειδικής υποστήριξης μέσα από την εφαρμογή εξατομικευμένων προγραμμάτων.

Athens Journal : Πόσα άτομα εργάζονται και τι ειδικότητες

Μαρία Μουτσάτσου : Απασχολούνται μόνιμα περίπου 35 άτομα, Διοικητικό προσωπικό, βρεφοκόμοι, μάγειροι, καθαρίστριες και προσωπικό 24ωρης φύλαξης καθώς και οδηγός σχολικού λεωφορείου.  Ανάλογα με τις ανάγκες απασχολούνται και άλλες ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές είτε με συμβάσεις απο τη Διοίκηση των ιδρυμάτων είτε με οικονομική κάλυψη του συλλόγου μας η κάποιου χορηγού.

Παιδόπολη Αλίμου

Παιδόπολη Αλίμου

Athens Journal : Τι υπηρεσίες προσφέρονται στα παιδιά

Μαρία Μουτσάτσου : Εκτός από τις βασικές υπηρεσίες σίτισης, ένδυσης, διαμονής, με στόχο την καλύτερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και την εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους , οργανώνονται εντός και εκτός της Παιδόπολης, προγράμματα και δράσεις ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού, μορφωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που προάγουν την καλλιέργεια του πνεύματος, των προσωπικών ενδιαφερόντων και των ταλέντων των μικρών φιλοξενούμενών ,συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους και στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών τόσο από την Διοίκηση των ιδρυμάτων όσο και από το υπάρχον προσωπικό της Παιδόπολης.

Athens Journal : Ποιο είναι το πλάνο για τα επόμενα χρόνια

Μαρία Μουτσάτσου : Το πλάνο κάθε έτους διαμορφώνεται από τον αρμόδιο Υπουργό και τη διοίκηση του ΚΚΠΠΑ σε συνεργασία με την Διεύθυνση και το προσωπικό Κοινωνικών Υπηρεσιών της Δομής. Σίγουρα ο κύριος στόχος τους είναι πάντοτε περισσότερες αναδοχές έτσι ώστε τα παιδιά να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο στη δομή.

Athens Journal: Τι ανάγκες έχει η παιδόπολης και πως θα μπορούσε κάποιος να προσφέρει σε αυτή

Μαρία Μουτσάτσου : Οι ανάγκες της Παιδόπολης είναι υλικού χαρακτήρα όπως η κατασκευή η η ανακαίνιση κάποιου χώρου, η αγορά επίπλων, κομπιούτερ, ειδών ένδυσης κ.α αλλά και η κάλυψη εξόδων ενισχυτικής διδασκαλίας, λογοθεραπείας η συνοδών και νοσηλευτών παιδιών με ειδικές ανάγκες.

 Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συζητηθούν πριν απο κάθε δωρεά οι τρέχουσες ανάγκες των παιδιών, με την Διευθύντρια της δομής κα. Μαρία Αποστολοπούλου τηλ. 2132020909-2132020910.

Athens Journal : Τι ακριβώς είναι ο Σύλλογος Φίλων της Παιδόπολης;

Μαρία Μουτσάτσου : Για την οργάνωση και την υλοποίηση όλων των ανωτέρω δράσεων, πολύτιμη είναι η αρωγή, η δραστηριοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των Εθελοντών,πάντοτε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της Μονάδας.

Για τον λόγο αυτό ιδρύθηκε το 2011, ο Σύλλογος Φίλων της Παιδόπολης Αλίμου,  με αποκλειστικό στόχο την αρωγή του έργου της Παιδόπολης.

 Εχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, διοικείται από 5μελές συμβούλιο και η έδρα του είναι στο κτίριο της Παιδόπολης Αλίμου. Δεν επιδοτείται από κανένα φορέα και βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές ιδιωτών για να μπορεί να στηρίζει τις ανάγκες των παιδιών.

Λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της δομής οι  χρηματικές δωρεές γίνονται συνήθως  στον σύλλογο μας ώστε να υπάρχει ευελιξία στην ικανοποίηση των διαφόρων αιτημάτων.

 Η συγκεκριμένη δράση της ομάδας του Τριάθλου θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου και με  τον Σύλλογο μας.

 Ο Δήμος Αλίμου μέσα από διάφορες δράσεις του , πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές, στηρίζει τα παιδιά της Παιδόπολης

Παιδόπολη Αλίμου

Παιδόπολη Αλίμου

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)