Οι εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν σε όλους τους Ελληνες.

Κείμενο : Συντακτική ομάδα του Triathlon World. Μας το είχαν πει αλλά δεν το πιστεύαμε μέχρι που το είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια. Στο γήπεδο στίβου στο Εθνικό Αθλητικό κέντρο του Αγιου Κοσμά έχουν βάλει λουκέτα και δεν επιτρέπουν σε κανένα την είσοδο παρά μόνο στην Εθνική Ομάδα Στίβου.

Την ώρα που ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης (όπως και οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Ηλιούπολης) παλεύει για να παραμείνει το Ελληνικό και το ΕΑΚ Αγιου Κοσμά προσβάσιμο και διαθέσιμο σε όλους τους Ελληνες και να παραμείνει ως ένας χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας μερικοί ανεγκέφαλοι -γιατί πως αλλιώς να τους χαρακτηρίσεις – βάζουν βόμβα σε αυτούς αγώνες. Ισως δεν θέλουν να παραμείνει το Ελληνικό και ο Αγιος Κοσμάς ένας ζωντανός χώρος αλλά επιθυμούν να γίνουν εμπορικά κέντρα, μαρίνες και ουρανοξύστες που θα τα αγοράσουν άραβες ή γερμανοί.

Αυτοί οι κύριοι νομίζουν ότι το ΕΑΚ Αγιου Κοσμά τους ανήκει, ότι είναι δικό τους τσιφλίκι. Τα ερωτήματα πολλά και βασανιστικά.

Ποιος  έβαλε λουκέτα στις εισόδους του γηπέδου στίβου; Εάν είναι η διοίκηση του ΕΑΚ Αγιου Κοσμά τότε πρέπει άμεσα (όχι σήμερα εχθές) να παραιτηθεί.

Εάν είναι το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ τότε πρέπει να η διοίκηση του ΕΑΚ Αγιου Κοσμά να πάει σήμερα κιόλας και να σπάσει τα λουκέτα.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή :

  1. Τα ΕΑΚ είναι εθνικά αθλητικά κέντρα και πρέπει να διοικούνται από τις διοικήσεις που ορίζει η ΓΓΑ/ Υπουργείο Πολιτισμού. Κανένα Εθνικό Αθλητικό Κέντρο δεν μπορεί να παραχωρηθεί στον ΣΕΓΑΣ ούτε σε καμία άλλη Ομοσπονδία. Φυσικά και μπορεί κάποιες ώρες να κάνει προπόνηση η εθνική ομάδα, ακόμα και να κλείσει για κάποιες – λίγες – ώρες η πρόσβαση στο κοινό αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει παραχώρηση εγκατάστασης ή παραχώρηση της διαχείρησης της εγκατάστασης σε ένα πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Εαν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΑΚ Αγιου Κοσμά ή του ΟΑΚΑ έχουν κάνει κάτι τέτοιο πρέπει να παραιτηθούν άμεσα και να γίνει διοικητικός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλες παραχωρούν περιουσία του Ελληνικού λαού . Είναι αδιαννόητα να παραπέμπονται οι αθλητές στην διοίκηση του ΣΕΓΑΣ για να πάρουν άδεια πρόσβασης σε μία αθλητική εγκατάσταση.
  2. Στα γήπεδα στίβου προπονούνται αθλητές όλων των αθλημάτων. Ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ έπρεπε να πρωθεί αυτή την ιδέα, δηλαδή ότι η στιβική προπόνηση είναι η βάση όλων των αθλημάτων. Στον στίβο πρέπει να προπονούνται εκτός από τους στιβικούς και οι πυγμάχοι, παλαιστές, τεννίστες, τριαθλητές, πενταθλητές, ποδοσφαιριστές κ.λπ.
  3. Δεν είναι δυνατόν να έχει 15 χιλιάδες προπονητήρια ο ΣΕΓΑΣ που να είναι αποκλειστικής πρόσβασης στους αθλητές των εθνικών ομάδων του. Σε λίγο θα έχουμε ένα στάδιο στίβου για κάθε αθλητή της εθνικής ομάδας. Το αδιαννόητο είναι ότι απαγορεύεται να τρέξει κάποιος στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ που χρησιμοποιεί η εθνική ομάδα στίβου ακόμα και όταν δεν κάνουν προπόνηση. Ελεος!!! Δηλαδή τί ζημιά μπορεί να κάνει κάποιος τρέχοντας στο ταρτάν.
  4. Δεν είναι δυνατό οποιοσδήποτε να συμπεριφέρεται, είτε υπάλληλος του ΣΕΓΑΣ είτε του ΕΑΚ, ως και το στάδιο είναι δικό του και ο Ελληνας πολίτης έχει παραβιάσει το “σπίτι” του. Τα στάδια έχουν πληρωθεί από τον κάθε Ελληνα πολίτη και κανένας δεν μπορεί να απαγορέψει την είσοδο σε αυτά. Τελεία!

 

Τί προτείνουμε απλά και πρακτικά

  1. Σπάστε τα λουκέτα γιατί δημιουργούν πολύ άσχημα ανακλαστικά και είναι προσβολή προς όλο τον Ελληνικό λαό. Αυτό πρέπει να το κάνει σήμερα κιόλας η Διοίκηση του ΕΑΚ Αγιου Κοσμά αλλιώς να παραιτηθεί…
  2. Να οργανωθεί ο στίβος ώστε στην διαδρομή 1 και 2 να κάνουν προπόνηση αντοχής  όλοι οι αθλητές, στο 4,5,6 να κάνουν οι σπρίντερ και στο 7,8 να κάνουν περπάτημα ή jogging όποιος θέλει. Διαχωρισμός με κώνους, πίνακες οδηγίων και ευγενική καθοδήγηση είναι η λύση και όχι τα λουκέτα. Η Διοίκηση του Αγιου Κοσμά εάν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ας παραιτηθεί. Εάν αυτές είναι πρακτικές και οδηγίες των Γερουλάνου και Μπιταξή ας παραιτηθούν αυτοί.
  3. Να είναι αποκλειστικής χρήσης μόνο ορισμένες μεσημεριανές ώρες (3 ώρες το πολύ ), τις ώρες που οι σπριντερ κάνουν προπόνηση.

 

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς δείχνει ότι στην Ελλάδα ορισμένοι λειτουργούν με νοοοτρπία τσιφλικιού. Είναι αυτή η νοοοτροπία που μας χρεωκόπησε.

Υ.Γ. Τα πανάκριβα ποδήλατα των τριαθλητών δεν είναι ποδήλατα για ψώνια από το super market. To να τα έχουν σε μία γωνιά στον στίβο, καθώς οι διοικήσεις του ΟΑΚΑ και του ΕΑΚ Αγιου Κοσμά αδυνατούν να επιτηρήσουν τα parking  δεν είναι αμάρτημα.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)