Maximum Aerobic Fitness : O μαθηματικός τύπος του (180- Ηλικία)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (info@triathlonworld.gr) . Μία από τις προπονητικές μορφές που κυριάρχησαν την δεκαετία του 80 και 90 στο τρίαθλο ήταν ο προπονητής/ σύμβουλος του Mark Allen και του Mike Pigg, o πολύ διάσημος στο Τρίαθλο Phill Maffetone.

Τα βιβλία του συναρπαστικά και κατά κάποιο τρόπο ανατρεπτικά. Από όσα έχουμε να θυμόμαστε από τον Maffetone εκείνο που ξεχωρίζει είναι το MAF test καθώς  τύπος του 180.

Μέχρι να διατυπώσει αυτό τον τύπο ο Maffetone οι αθλητές υπολόγιζαν την μέγιστη αερόβια καρδιακή συχνότητα αφαιρώντας από το 220 την ηλικία τους και υπολογίζοντας π.χ. το 80% αυτής .

Ο Maffetone  πρότεινε να αφαιρούμε την ηλικία μας από το 180.

Υστερα να κάνουμε την εξής  τροποποιήση επιλέγοντας την παρακάτω κατηγορία που μας αντιπροσωπεύει καλύτερα :

  1. Εάν αναρώνουμε από ασθένεια ή είμαστε κάτω από σημαντική φαρμακευτική αγωγή αφαιρούμε 10.
  2. Εάν δεν έχουμε γυμναστεί συστηματικά τον τελευταίο καιρό ή έχουμε τραυματιστεί ή  είμαστε αλλεργικοί ή έχουμε αρρωστήσει περισσότερο από 2 φορές τον τελευταίο καιρό αφαιρούμε 5
  3. Εάν γυμναζόμαστε συστηματικά για τουλάχιστον δύο χρόνια με 4 προπονήσεις την εβδομάδα και δεν ανήκουμε στην κατηγορία Α ή Β κρατάμε τον τύπο όπως είναι, δηλαδή 180 – Ηλικία μας.
  4. Εάν γυμναζόμαστε συστηματικά για τουλάχιστον δύο χρόνια με 4 προπονήσεις την εβδομάδα και υπάρχει αθλητική πρόοδος προσθέτουμε 5

Αφού κάνουμε τις παραπάνω τροποποιήσεις του τύπου και βρούμε την μέγιστη αεροβιακή καρδιακή συχνότητα όπου έχουμε τα μέγιστα αεροβιακά αποτελέσματα δίχως να παράγουμε ελεύθερες ρίζες και να μπορδρεύουμε τον οργανισμό (όπως λέει ο Maffetone) με αναερόβιες προσαρμογές δημιουργήστε την ζώνη προπόνησής σας αφαιρώντας 10 σφυγμούς.

 

Εστω ότι ανήκουμε στην κατηγορία D και είμαστε 30 ετών τότε

Πρέπει να γυμναζόμαστε από 180 – 30 +5 -10  = 145 έως 155 σφυγμούς για το περισσότερο χρονικό διάστημα της προπόνησής μας.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)