O ρόλος των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Editorial -Σήμερα επανακυκλοφορεί η Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Με αυτή την ευκαιρία δεν μπορούμε παρά να κάνουμε απλές και σύντομες σκέψεις για το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με τα ΜΜΕ στην Ελλάδα:

Ιδιοκτησία των ΜΜΕ

  • Επιχειρηματικά συμφέροντα – Ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο είναι επιχειρηματίες οι οποίοι ήθελαν/ θέλουν να εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος ενασχόλησής τους με τα ΜΜΕ.
  • Διαπλοκή Εξουσιών -Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είχαν άμεσες και πολλές φορές απροκάλυπτες σχέσεις με τις άλλες μορφές εξουσίας. Ουσιαστικα ίσχυαν/ -ισχύουν μαφιόζικες μέθοδοι με άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς προς τις άλλες μορφές εξουσίας. Είναι η διαπλοκή των εξουσιών που δημιούργησε το κουβάρι της διαφθοράς στην ελλάδα.
  • Εντυπα κομμάτων -Τα πολιτικά κόμματα είχαν τα δικά τους έντυπα τα οποία ονόμασαν πολτικές  εφημερίδες και αυτό που ζούμε το ονομάζουν δημοκρατία.

 

Διαφημίσεις

Αρκετά ΜΜΕ ενημέρωσης ζούσαν από τις διαφημίσεις των ΔΕΚΟ. Εάν είχες καλές σχέσεις με το κυβερνητικό κόμμα τότε λάμβανες την οικονομική βοήθεια μέσω διαφήμισης από τις ΔΕΚΟ διαφορετικά τα πράγματα γινόντουσαν δύσκολα.

 

Ελευθερία Συντακτών

Δεν υπάρχει τέτοια έκφραση στην Ελλάδα. Οποιος δεν τηρεί εντολές και την πολιτική και επιχειρηματική γραμμή του/-ων ιδιοκτήτη/ ιδιοκτητών διώχνεται άμεσα.

 

Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλές σελίδες για το πρόβλημα που υπάρχει με την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

Οι έρευνες μέσω των οποίων προκύπτει ότι οι Ελληνες θεωρούν τους αυτοαποκαλούμενους δημοσιογράφους ως κύριους υπαίτιους της σημερινής κοινωνικο-οικονομικής κρίσης  συμπυκνώνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)