Πρωτοφανής μήνυση της Εθνικής Ομάδας Πόλο κατά του προέδρου της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Πηγή www.antinews.gr – Μήνυση και αγωγή που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί ο ελληνικός αθλητισμός κατέθεσαν 11 παίκτες της Εθνικής ομάδας πόλο κατά του προέδρου της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας  Δημήτρη Διαθεσόπουλου, τον οποίον και κατηγορούν για το αδίκημα της  απιστίας σε βαθμό μάλιστα κακουργήματος για οφειλόμενα από το 2008.

Όπως αποκαλύπτει το antinews.gr 11 παίκτες διεθνούς εμβέλειας αρκετοί εκ των οποίων Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι πρωταθλητές αφού εξάντλησαν κάθε περιθώριο εξωδικαστικής συνεννόησης προσέφυγαν πλέον στη δικαιοσύνη καταγγέλοντας τα κακώς κείμενα της ΚΟΕ με σκοπό να τους καταβληθούν οφειλές τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα που ευσταθεί το κατηγορητήριο γεννώνται πολλά ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση μιας από τις μεγαλύτερες αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα. Αν δηλαδή τα χρήματα που προορίζονταν για τους αθλητές δεν δόθηκαν ποτέ σε αυτούς, που πήγαν άραγες αυτές οι 250.000??

Οι πρωταθλητές-μηνυτές Νίκος Δεληγιάννης, Γιώργος Ρέππας, Αντώνης Βλοντάκης , Κώστας Κοκκινάκης, Γιώργος Αφρουδάκης ,Γιάννης Θωμάκος, Τάσος Σχίζας, Αργύρης Θεοδωρόπουλος , Δημήτρης Μάζης , Γιώργος Ντόσκας και Δημήτρης Μιτελούδης με συμμετοχές και διακρίσεις σε Ολυμπιακούς αγώνες Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήταν οι 11 από τους 13 συνολικά αθλητές της Εθνικής  ομάδας πόλο που θα αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου τον Αύγουστο του 2008.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά τον Μάιο της ίδιας χρονιάς παίκτες και πρόεδρος της Ομοσπονδίας συμφώνησαν ως είθισται να καταβληθεί στους 13 που θα αποτελούσαν την Ολυμπιακή ομάδα το ποσό των 250.000 ευρώ για προετοιμασία και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μια συμφωνία που με διαφορετικά ποσά ανά περίπτωση συνηθίζεται από την εν λόγω Ομοσπονδία διαχρονικά κατά τη διάρκεια κάθε ολυμπιακής χρονιάς.

Όπως καταγγέλλουν οι 11 διεθνείς η καταβολή αυτού του ποσού δεν ήρθε ούτε μετά την επιστροφή της ομάδας από το Πεκίνο όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά ούτε και αργότερα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους και παρά τις διαβεβαιώσεις που ελάμβαναν από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΟΕ. Οι παίκτες παράλληλα υποστηρίζουν ότι το εν λόγω κονδύλι προέρχονταν από επιχορηγήσεις που έλαβε αποδεδειγμένα το 2008 η Κολυμβητική Ομοσπονδία αποκλειστικά για την Ολυμπιακή προετοιμασία  των αθλητών από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την ΓΓΑ και αρνείται εδώ και τεσσεράμισι έτη να τους το αποδώσει.

Από το 2009 η έγκριση του ΔΣ της ΚΟΕ

Μετά τις διαμαρτυρίες των αθλητών και τη σχετική δημοσιότητα που έλαβε τότε το ζήτημα των οφειλομένων του 2008, επτά μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπήκε τελικά ως θέμα ημερησίας διατάξεως  στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΟΕ στις 9 Μαρτίου του 2009 στην οποία παρέστησαν για λογαριασμό των αθλητών και οι Γιώργος Αφρουδάκης , Αργύρης Θεοδωρόπουλος. Εκεί δια στόματος Δημήτρη Διαθεσόπουλου αναγνωρίστηκε οφειλή πλην όμως για 150.000 ευρώ και όχι για 250.000 όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί ενώ ελήφθη και η απόφαση για την άμεση καταβολή της. Οι παίκτες, ωστόσο, ποτέ δεν αποδέχτηκαν το ξαφνικό ψαλίδισμα αλλά αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα αφού ακόμη και τα περικοπτώμενα 150.000 ευρώ που ενέκρινε το ΔΣ της ΚΟΕ και που αποφάσισε να καταβληθούν,  ουδέποτε μέχρι σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά, τους καταβλήθηκαν.

Οι παίκτες ακόμη και σήμερα κατηγορούν τον πρόεδρό της ΚΟΕ ότι ως έχων τη διαχείριση της περιουσίας της ομοσπονδίας καταχράστηκε την αντιπροσωπευτική του εξουσία, και αν και εισέπραξε τα προοριζόμενα προς αυτό το σκοπό κονδύλια από την ελληνική πολιτεία, παρανόμως δεν τους απέδωσε τα ως άνω χρήματα, αρνούμενος μάλιστα επί τεσσεράμισι έτη να προβεί στην καταβολή τους επικαλούμενος διαφορετικές κάθε φορά προφάσεις .

Οι πολίστες, αρκετοί από τους οποίους είναι και εν ενεργεία, υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος με τις επί σειρά ετών ενέργειες και παραλείψεις του έχει ως επικεφαλής της ομοσπονδίας υποπέσει στο αδίκημα της απιστίας ενώ «η πράξη προσλαμβάνει κακουργηματικό χαρακτήρα και ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, όταν η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ”.

Η μήνυση των αθλητών που φτάνει τις 16 σελίδες κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον αρμόδιο εισαγγελέα ενώ ταυτόχρονα οι αθλητές κατέθεσαν και σχετική αγωγή.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των αθλητών Γιάννης Μαρακάκης διευκρίνισε: ” Οι αθλητές της υδατοσφαίρισης που είναι οι μόνοι Έλληνες  με μόνιμες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες και τόσες παγκόσμιες διακρίσεις δικαίως θεωρούνται η σημαία του ελληνικού αθλητισμού. Η ελληνική Πολιτεία μερίμνησε ώστε αθλητές αυτού του βεληνεκούς να λαμβάνουν μέσω της ομοσπονδίας ένα μίνιμουμ αποζημίωσης για τις θυσίες τους και την αφοσίωση τους. Εδώ και χρόνια διαιωνίζεται αυτή η αδικία της ΚΟΕ απέναντι σε ανθρώπους που αξίζουν μόνο το σεβασμό μας. Όσοι κατέχουν διοικητικούς θώκους εκτός από δικαιώματα “συμμετοχής” στις τιμές και τις διακρίσεις των αθλητών έχουν κυρίως υποχρεώσεις. Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα διαπιστώσει ότι η διοίκηση της ΚΟΕ έλαβε τεράστια ποσά από τον ελληνικό λαό προορισμένα για τους αθλητές. Μένει να διαπιστωθεί που πήγαν τα χρήματα.”

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η ίδια ομοσπονδία υποχρεώθηκε πάλι από τη δικαιοσύνη να πληρώσει αποζημίωση 277.000 ευρώ σε αθλήτριά της για συκοφαντική δυσφήμιση στερώντας από σωματεία και αθλητές μια πολύ σημαντική οικονομική ενίσχυση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)