Αλλαγή προπονητή

Ολες οι σχέσεις στην ζωή – προσωπικές, φιλικές, κοινωνικές, επαγγελματικές- μακροπρόθεσμα για να αντέξουν βασίζονται στα εξής βασικά στοιχεία:

 • Ειλικρίνεια
 • Αμοιβαίος Σεβασμός
 • Εμπιστοσύνη
 • Επιθυμία για δέσμευση/ Πιστότητα
 • Κοινές Αξίες στην ζωή.

Εάν ένα από τα παραπάνω σταματήσει να υπάρχει τότε η σχέση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί και εάν συνεχίζεται τότε δέχεται δυνατούς και συνεχόμενους κλυδωνισμούς και έντονες αμφισβητήσεις από την μία ή και τις δύο πλευρές.

Οι παραπάνω λόγοι είναι τα βασικά θεμέλια πάνω στην οποία χτίζεται μία προπονητική συνεργασία.

Ας δούμε όμως μερικά συχνά αίτια εξαιτίας των οποίων μία προπονητική συνεργασία διακόπτεται :

 1. Διαφορετική κουλτούρα και αξίες γενικότερα στην ζωή.Εχουμε γράψει ξεχωριστό άρθρο για την σημασία της Υπαρξιακής Νοημοσύνης ως βασικό κριτήριο επιλογής προπονητή. Τα ετερώνυμα έλκονται δεν ισχύει εδώ και μάλλον θα λέγαμε ότι ισχύει ο κανόνας της «εγγύτητας» αξιών, κουλτούρας, αισθητικής, μόρφωσης κ.λπ.
 2. Διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες προσωπικότητες.
 3. Πολύ συχνοί τραυματισμοί (όπου συνήθως ο ένας κατηγορεί τον άλλο)
 4. Διαφωνίες σχετικά με την προπονητική προσέγγιση, τους προπονητικούς στόχους, τα προπονητικά φορτία κ.λπ.
 5. Πολλοί «σύμβουλοι» δίπλα από τον αθλητή (γονείς, φίλοι, άλλοι προπονητές κ.λπ.)
 6. Αθλητικό «κάψιμο».
 7. Προπονητικό κάψιμο. Ο προπονητής βιώνει το «κάψιμο» με παρόμοιο τρόπο με τον αθλητή
 8. Αλλαγή κατοικίας είτε του αθλητή είτε του προπονητή
 9. Μικροπαρεξηγήσεις.
 10. Ελλειψη ή κακή επικοινωνία μεταξύ αθλητή και προπονητή.
 11. Μεταβολή ηλικίας αθλητή.
 12. Αλλαγή επιπέδου Αθλητή. Υπάρχουν εξαιρετικοί προπονητές που ειδικεύονται σε συγκεκριμένες ηλικίες ή επίπεδο αθλητών.
 13. Αποτυχία σε κάποιο αγώνα κλειδί.
 14. Μία αποτυχημένη αγωνιστική χρονιά.
 15. Κακή χημεία του προπονητή με το προσωπικό περιβάλλον του αθλητή, γονείς, σύζυγο κ.λπ.
 16. Οικονομικές διαφορές που αφορούν την συνεργασία.
 17. Ψυχολογικός κορεσμός του αθλητή. Πολλές φορές ένας αθλητής κουράζεται ψυχολογικά από το να ακολουθεί το ίδιο αθλητικό πρόγραμμα (φιλοσοφία και εκτέλεση) χρόνο με τον χρόνο.
 18. …οι λόγοι “διαζυγίου” αναρίθμητοι, εμείς παραθέσαμε μερικούς από τους πιο συχνούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όπως σε οποιοδήποτε χωρισμό στην ζωή η διαδικασία λύσης συνεργασίας αθλητή και προπονητή δεν είναι ευχάριστη αλλά αντίθετα είναι ψυχοφθόρα και για τις δύο πλευρές.

Ομως ωριμότητα στην ζωή είναι να μπορούμε να μη δραματοποιούμε τις καταστάσεις και να λαβάνουμε αποστασιωποιημένοι κάποιες αποφάσεις και να ενεργούμε λογικά μέσα σε αυτές τις συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις.

Συνήθως ο αθλητής επιθυμεί να βρει μία άλλη προπονητική υποστήριξη αλλά υπάρχουν και λίγοι «ώριμοι» προπονητές που προτείνουν κάτι τέτοιο καθώς έχουν δει κάποιο σημαντικό πρόβλημα (π.χ. διαφορετική κουλτούρα/ αξίες κ.λπ.).

Στα κράτη όπου υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και πραγματική ανάπτυξη του αθλητισμού οι προπονητές υποχρεώνονται να συνργαστούν για την ομαλή μετάβαση του αθλητή από τον ένα προπονητή στον άλλο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)