Πως να καθαρίσετε τα παπούτσια τρεξίματος

Κείμενο : Αναδημοσίευση από το www.asics.gr. Χαιρόμαστε πολύ που επιτέλους οι εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού παρέχουν και γενικές συμβουλές προς τους πελάτες τους.

Οι περισσότεροι δρομείς έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα παπούτσια τους. Τα παπούτσια σας είναι μαζί σας τόσο στους καλούς όσο και στους κακούς αγώνες. Επομένως, δείξτε τους λίγη εκτίμηση φροντίζοντάς τα με το σωστό τρόπο. Επιπλέον, θα κρατήσουν περισσότερο.

Εάν τρέχετε σε εξωτερικό χώρο, τα παπούτσια σας πατάνε πολλά, από λάσπες και λακκούβες με νερό, μέχρι φύλλα και χώμα. Όλη αυτή η βρομιά μπορεί να κάνει τα παπούτσια σας να μοιάζουν φθαρμένα ενώ ακόμα δεν είναι.

    Επομένως, τα παπούτσια σας πού και πού χρειάζονται συντήρηση!

  1. Εάν γίνεται, αφαιρέστε την επένδυση ή την ενδιάμεση σόλα για να τις πλύνετε χωριστά. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της καλής κατάστασης του εσωτερικού του παπουτσιού. Τα κορδόνια μπορούν να πλένονται ή να αντικαθίστανται.
  2. Επιφανειακή βρομιά, όπως λάσπη και χώμα μπορούν να καθαριστούν με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα βουρτσάκι νυχιών, λίγο ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι που διαλύει τα λίπη. Η διαδικασία αυτή μπορεί να απομακρύνει τη βρομιά και είναι καλό να γίνεται κατά καιρούς.
  3. Για να στεγνώσετε τα παπούτσια σας, μην τα τοποθετείτε κοντά σε συσκευή θέρμανσης, όπως το καλοριφέρ. Η απευθείας επαφή με τη θερμότητα θα αλλοιώσει το σχήμα του παπουτσιού. Ανοίξτε το παπούτσι και γεμίστε το εσωτερικό του με χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα. Το χαρτί θα απορροφήσει την υγρασία από το εσωτερικό του παπουτσιού. Ένα παπούτσι χρειάζεται περίπου δώδεκα ώρες για να στεγνώσει.

Συμβουλή: Εάν τρέχετε συχνά, είναι καλό να χρησιμοποιείτε δύο ζευγάρια παπούτσια για τρέξιμο το χειμώνα, ούτως ώστε να φοράτε το ένα όσο το άλλο στεγνώνει.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)