Τρίαθλο : Astroman 2011

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές που για δεύτερη φορά διοργάνωσαν με επιτυχία ένα πολύ δυσκολο αγώνα. Μία διοργάνωση που συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην διάδοση του αθλήματος του Τριάθλου στην Ελλάδα. Εάν και είναι εύκολο να εντοπίσουμε διοργανωτικές αδυναμίες δεν θα το κάνουμε. Ο σημερινός αγώνας ήταν μία γιορτή για το Ελληνικό Τρίαθλο και στις γιορτές δεν πρέπει να πηγαίνεις με διάθεση κριτικής αλλά με διάθεση να περάσεις καλά. Και με δεδομένο ότι αυτό το ζητούμενο οι συμμετέχοντες πέρασαν πολύ καλά, όσο καλά μπορεί να περάσει κάποιος κολυμπώντας 2500 μέτρα, ποδηλατώντας 90 χιλιόμετρα ανηφορικής διαδρομής και τρέχοντας 21,1 χιλιόμετρα με 30 βαθμούς κελσίου να επιταχύνουν τον ήδη υψηλό ρυθμό αφυδάτωσης. Το μεράκι το διοργανωτών και οι υποδειγματικοί εθελοντές είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε πάνω από όλα. Ιδιαίτερα για τους εθελοντές ότι και να πούμε είναι λίγο

Στις 8:00 δόθηκε η εκκίνηση. Οπως ήταν αναμενόμενο στην πρώτη σημαδούρα -μόλις 50 μέτρα από την γραμμή εκκίνησης- υπήρξε πολύ συνωστισμός και όσοι συμμετείχαμε στον αγώνα μάλλον γίναμε και αποδέκτες από δίχως πρόθεση από “ευγενικές” κλωτσιές και “μπουνιές” των συναθλητών μας. Το κολύμπι ήταν σίγουρα πολύ περισσότερο από 1900 μέτρα. Σύμφωνα με τους χρόνους των πρώτων το υπολογίζουμε στα 24ο0 με 2500 μέτρα, όμως οι διοργανωτές έχουν το ελαφρυντικό του ρεύματος που μετατόπισε την μία από τις σημαδούρες. (Σημείωση : Του χρόνου μάλλον θα χρειαστεί ένας επανασχεδιασμός της διαδρομής της κολύμβησης). Ο Κασίμης βγήκε μαζί με τους “κολυμβητές” του ελληνικού Τριάθλου αλλά γρήγορα βρέθηκε στην κορυφή της κούρσας και σιγά σιγά αύξανε την διαφορά και ουσιαστικά μετατόπισε το ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης.

Η διαδρομή της ποδηλασίας δεν ήταν για αρχάριους τριαθλητές. Πολύ τεχνική διαδρομή η οποία όπως ήταν αναμενόμενο ενθουσίασε τους τεχνικά δυνατούς στην ποδηλασία τριαθλητές αλλά σίγουρα προβλημάτισε τους αρχάριους τριαθλητές. Οι δυνατοί ποδηλάτες όπως ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου και ο Ολλανδός Huibe Dekker κέρδιζαν συνεχώς θέσεις και στο τέλος είχαμε μία αμφίρροπη μάχη για την δεύτερη θέση. Δυστυχώς ο Ολλανδός αθλητής είχε μία πτώση από το ποδήλατο. Ομως δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι ποδηλατούσε εξαιρετικά, όχι τόσο στα ανηφορικά κομμάτια (δεν τον βοηθούσε η σωματική του δομή), όσο στο ίσιωμα και στις τεχνικές/ επικίνδυνες κατηφόρες.

Ευτυχώς τα σύννεφα έκαναν το χατήρι στους αθλητές και έτσι η ζέστη δεν ήταν ανυπόφορη όπως στον περσινό αγώνα, ιδίως στο ανηφορικό κομμάτι του τρεξίματος από το 1 χιλιόμετρο έως το τέταρτο χιλιόμετρο. Ομως δεν παύει να είναι μία δύσκολη διαδρομή τρεξίματος. Εξαιρετικό το στήσιμο στους σταθμούς ανεφοδιασμού βοήθησαν τα μέγιστα τους αθλητές να μην αφυδατωθούν.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα  πρώτος ήταν ο Δημήτρης Κασίμης με χρόνο 4:45:40, δεύτερος ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου με χρόνο 4:55:09και τρίτος ο Ολλανδός Huib Dekker με χρόνο 5:00:23.

Ο Δημήτρης είναι ένας εξαιρετικός αθλητής και η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια (από το 1996 που ξεκίνησε) συνοδεύεται εκτός από πολύ σημαντικές επιτυχίες και από ήθος και σεμντότητα. Καθώς ο Δημήτρης είναι συνεργάτης του περιοδικού Triathlon World εμείς χαιρόμαστε διπλά για αυτή του την επιτυχία. Πιστεύουμε ότι στην Νίκαια ο Δημήτρης θα κολύμπήσει στα 53 λεπτά θα κάνει ποδήλατο στις 5 ώρες και 30 λεπτά και θα τρέξει στο 3:2o και κάτω τον μαραθώνιο και έτσι μία επίδοση κάτω από 10 ώρες δείχνει απόλυτα ρεαλιστική.

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου έχει σημειώσει τρομερή βελτίωση, ιδίως στο ποδήλατο και εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα της προπόνησής του πιστεύουμε ότι θα κάνει μία επίδοση κάτω από 10 ώρες στο Roth.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που κατάφεραν να τερματίσουν το αγώνα. Εμείς εντυπωσιαστήκαμε από αθλητές με πολύ εμπειρία από αγώνες Τριάθλου, οι οποίοι δεν έχουν κάνει αρκετή προπονητική προετοιμασία και παρ΄όλαυτά τερμάτισαν αυτόν τον υψηλής δυσκολίας αγώνα τον αγώνα, επιστρετεύοντας κάθε απόθεμα σωματικής και ψυχικής τους δύναμης.

Το ρεπορτάζ μας από το αγώνα θα εμπλουτιστεί περαιτέρω και θα περιελάβει και τις αξιοσημείωτες επιδόσεις και άλλο αθλητών

Τέλος πρέπει να απονείμουμε ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους Αλέξη Αθανασόπουλο και Βασίλη Μπαμπανίκα που παρότι το προηγούμενο Σάββατο έτρεξαν στο 70.3 της Μαγιόρκα έδωσαν το παρών και στον σημερινό αγώνα και μάλιστα κατάφεραν να σημειώσουν και πολύ αξιόλογες επιδόσεις.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)