Τρίαθλο Mallorca 70.3 Ironman 2011 : Με έντονο ελληνικό χρώμα.

Ολο και περισσότεροι Ελληνες αθλητές συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διεθνείς τριαθλητικές διοργανώσεις, κυρίως της σειράς Ironman και Challenge. Στόχος τους είναι να συμμετέχουν σε ένα αγώνα με πολύ έντονο συναγωνισμό στο ηλικιακό τους group καθώς και να αποκτήσουν περισσότερες αθλητικές εμπειρίες και ερεθίσματα.

Στον αγώνα είχαμε δύο αθλητικά ελληνικά γκρουπ. Το ένα ήταν το γκρουπ των αθλητών που προπονεί ο Βασίλης Κρομμύδας, ο οποίος ήταν παρών και βοηθούσε συνεχώς τους έλληνες αθλητές και το άλλο γκρουπ ήταν από την  Ρόδο, όπου έχει δημιουργηθεί ένας πολύ δυνατός αθλητικά πυρήνας.

Η διοργάνωση κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη καθώς ήταν η πρώτη “έκδοση” του αγώνα. Ομως υπήρχαν ορισμένα σοβαρά προβλήματα, όπως η απαράδεκτη χάραξη της διαδρομής του τρεξίματος, όπου υποχρεωθήκαμε να τρέξουμε τα 2,5 χιλιόμετρα κάθε στροφής του τρεξίματος (μήκους 5 χιλιόμετρα η κάθε στροφή) σε ένα επικίνδυνο πλακόστρωτο. Παρότι καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές στο κλείσιμο της περιοχής αυτό δεν δικαιολογεί την χάραξη αυτής της διαδρομής.

Στα πολύ θετικά του αγώνα η απουσία οποιουδήποτε οχήματος από την διαδρομή της ποδηλασίας, η πολύ καλή φύλαξη και καθοδήγηση σε κάθε στροφή καθώς και το καλό στήσιμο των σταθμών ανεφοδιασμού, που μπορεί να μην είναι στο επίπεδο των αγώνων της triangle αλλά σίγουρα ήταν πολύ καλά στημένοι.

Δυστυχώς αυτό που κυριάρχησε από ελληνικής πλευράς ήταν η κατάρευση του Στέλιου Ανδρεάδη μόλις ενάμιση χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό από ένα συνδυασμό αφυδάτωσης/ ηλίασης και υπογλυκαιμίας. Επειδή είναι εύκολο να κάνουμε κριτική πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για κακή ενυδάτωση/ σίτιση πάνω στον αγώνα. Παρόμοια κατάρρευση είχαμε το 1997 στην Χαβάη από τον τρίτο στην γενική Chris Legh, μόλις 400 μέτρα την γραμμή τερματισμού και φυσικά την Newby Fraser (νικήτρια 8 φορές του αγώνα στην Χαβάη). Κρίμα γιατί όπως πήγαινε θα έκανε επίδοση κοντά στο  4:50. Ο Στέλιος κολύμπησε εκπληκτικά στα 26:51, βγαίνοντας έβδομος από το νερό, ποδηλάτισε στις 2 ώρες και 40 λεπτά τα 90 χιλιόμετρα και έτρεχε κάτω με ρυθμό στα 4:40 – 4:50 μάχρι και τον τρίτο γύρο. Κρίμα!

Ομως αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι η συμπεριφορά το συναθλητή μας Βασίλη Μπαμπανίκα ο οποίος όντας 5 χιλιόμετρα πίσω από τον Στέλιο είδε το περιστατικό και έμεινε με τον Στέλιο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, θυσιάζοντας έτσι τον προσωπικό του αγώνα.

Την καλύτερη επίδοση από ελληνικής πλευράς έκανε ο Γιάννης Μαστροσαββάκης από την Ρόδο με 5 ώρες και 28 δευτερόλεπτα. Ο Γιάννης είναι πολύ έμπειρος αθλητής και η επίδοσή του δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Ο ίδιος μετά τον αγώνα μας δήλωσε ότι περίμενε κάτι πολύ καλύτερο. Κολύπησε άσχημα στα 30:47, στην ποδηλασία ξεδίπλωσε το ταλέντο και την εμπειρία του κάνοντας 2 ώρες και 41 λεπτά. Ο χρόνος του στο τρέξιμο είναι πολύ ικανοποιητικός αναλογιζόμενοι ότι έτρεξε στο “εγκληματικό” πλακόστρωτο.

Το δεύτερο χρόνο από ελληνικής πλευράς έκανε ο Γιάννης Ψαρέλης που έφθασε την προηγούμενη μέρα αρκετά ταλαιπωρημένος και μάλλον το μυαλό του ήταν να τερματίσει κυρίως και όχι στην επίτευξη συγκεκριμένης επίδοσης. Ο Γιάννης κολύμπησε στα 28:28 (βγαίνοντας 13ος από το νερό) έκανε 2 ώρες και 44 λεπτά στο ποδήλατο (πηγαίνοντας συντηρητικά στο ίσιωμα και δυνατά στις ανηφόρες που είναι δυνατός) και 1:49 στο τρέξιμο έχοντας “καρφώσει” μετά το δέκατο χιλιόμετρο.

Στην κατηγορία 35-39 είχαμε ελληνικές μάχες επί ισπανικού εδάφους με τον Σταύρο Παναγόπουλο να κάνει 5:43:33, τον Αλέξη Αθανασόπουλο να κάνει 5:43:46 και τον Κωνσταντίνο Μιχόπουλο να κάνει 5:45:49.  O Σταύρος έκανε εκπληκτικό τρέξιμο για το μικρό διάστημα που ασχολείται με το Τράθλο (1 ώρα και 48 λεπτά) ενώ ο Αλέξης βρέθηκε σε πολύ άσχημη μέρα στο τρέξιμο και έκανε 2 ώρες και 6 λεπτά. Ο Στςύρος πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος με την επίδοσή του όσο και ο Κωνσταντίνος, με την κολύμβηση να είναι ο τομέας που πρέπει να βελτιωθούν άμεσα. Για τον Αλέξη ήταν ακόμα μία εμπειρία, όπου είναι σαφές ότι είναι ένα κλικ πριν αφήσει ένα αθλητικό πλατώ και ανεβεί αθλητικό επίπεδο. Υπομονή χρειάζεται σε αυτή την φάση.

Το παρών άρθρο θα εμπλουτιστεί τις επόμενες μέρες καθώς θα λαμβάνουμε τα race report των ελλήνων αθλητών.

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)