Προπόνηση κολύμβησης για τριαθλητές : Αρκεί η προπόνηση στο κολυμβητήριο;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης. Ο Γιάνννης είναι πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4 (ASCA Level 4).

Φωτογραφία : Γιάννης Ψαρέλης (Ιούλιος 1994- ΕΑΚ Αγ.Κοσμά World Τοur Quadrathlon)

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετοί κολυμβητές open water που σπάνια κάνουν προπόνηση στην θάλασσα όπως και υπάρχουν τριαθλητές που σπάνια κάνουν προπονήσεις brick. Όμως αυτές οι περιπτώσεις δεν μπορούν να αποτελούν προπονητικό κανόνα.

Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουμε την ανάγκη συστηματικής προπόνησης κολύμβησης στην θάλασσα/ «ανοιχτό νερό» όμως θα ήταν χρήσιμο να τους αναφέρουμε σε ένα ακόμα άρθρο.

Έχουμε προσθέσει ορισμένα βασικά στοιχεία  που δε είχαμε αναφερθεί στο παλιότερο άρθρο μας:

  • Βελτίωση προσανατολισμού κατά την διάρκεια της κολύμβησης.

  • Προσαρμογή κολύμβησης με κύμα. Είναι χρήσιμο να κολυμπάμε με διάφορες συνθήκες καιρού ακόμα και με κύμα ώστε να μην αιφνιδιαστούμε στον αγώνα.

  • Προσαρμογή κολύμβησης με wetsuit. Δεν θα νιώσουμε άνετα με το wetsuit εάν δεν έχουμε κολυμπήσει αρκετές φορές με αυτό.

  • Προσαρμογή κολύμβησης δίχως την σιγουριά της μαύρης γραμμής και των διαδρομών κολύμβησης.

  • Προσαρμογή κολύμβησης δίχως να βλέπουμε τον βυθό ή και να έχουμε καλή ορατότητα μέσα στο νερό. Έχουμε συναντήσει πολλούς εξαιρετικούς κολυμβητές και κολυμβήτριες που μας έχουν αναφέρει ότι δεν μπορούν να κολυμπήσουν σε λίμνη ή θάλασσα όταν δεν βλέπουν τον πυθμένα ή όταν τα νερά είναι σκουρόχρωμα.

  • Προσαρμογή κολύμβησης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

  • Κολύμβηση με άλλους κολυμβητές γύρω μας.

  • Προσαρμογή της κολυμβητικής μας τεχνικής στην κολύμβηση σε ανοιχτού νερού. Δεν είναι εύκολα να κολυμπήσουμε με την ίδια τεχνική που κολυμπάμε στο κολυμβητήριο να κολυμπήσουμε στο ανοιχτό νερό όταν ιδίως υπάρχει έντονος κυματισμός.