Πότε είμαι έτοιμος να τρέξω ένα Ironman;

Κείμενο: |Γιάννης Ψαρέλης. Τα τελευταία χρόνια όλοι και πιο πολύ Έλληνες θέλουν να συμμετέχουν σε έναν αγώνα Ironman. Καθώς οι Έλληνες είμαστε παρορμητικοί ως άνθρωποι και δεν υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι για να μας κατευθύνουν σωστά δυστυχώς δεν οργανώνουμε σωστά αυτή την επιθυμία μας.

Εχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν ή θέλουν να συμμετέχουν σε έναν αγώνα Ironmanκαι αυτά που ακούω ηχούν πραγματικά περίεργα στα αυτιά μου. Υπάρχουν Έλληνες τριαθλητές που αποφασίζουν να τρέξουν ένα ironmanδίχως να έχουν τρέξει πολλούς αγώνες Τριάθλου και σε πολλές περιπτώσεις άκουσα το περίεργο ότι έχοντας τρέξει μόνο ένα sprintαποφάσισαν να τρέξουν ένα Ironman. Zητώ συγνώμη εάν το κριτικάρω όμως θεωρώ καθήκον μου να επισημάνω ότι αυτό είναι λάθος.

Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου) -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Swimming safety

Swimming Safety

Σε εμένα αυτό :

 • Δείχνει ότι δεν βρέθηκε ένας προπονητής να βάλει όρια και να προστατέψει την υγεία του αθλητή. Ενας αθλητής που δεν έχει έχει τρέξει αρκετούς μικρότερης διάρκειας αγώνες ρισκάρει την υγεία του τρέχοντας ένα ironman, βλ. Υπογλυκαιμία, υπονατραιμία, αφυδάτωση, μυοσκελετικές βλάβες κ.λπ. Δεν πρέπει να παρασύρονται οι προπονητές από τα «λάθος» θέλω των αθλητών. Μιλάω για λάθος θέλω καθώς το μάρκετινγκ των διοργανωτών δούλεψε με ένα τρόπο που είχε στόχο την προσέλκυση αθλητών ασχέτως εάν αυτοί μπορούν να ανταπεξέλθουν δίχως να κάνουν κακό στην υγεία τους. Προσωπικά εγώ δεν δέχομαι να προπονήσω αθλητή για Ironmanεάν δεν έχει τρέξει αρκετούς αγώνες Τριάθλου, ένα halfironmanκαι κυρίως εάν δεν έχει γίνει πρώτα Τριαθλητής, δηλαδή να έχει ένα ελάχιστο τεχνικής και στα τρία αθλήματα και να γνωρίζει βασικά πράγματα προπονητικής. Δηλαδή εάν δενμπορεί να αξιολογήσει τις απαιτήσεις αυτού του αγώνα και να πάει για να βιώσει μία «ευχάριστη» εμπειρία, που δεν θα είναι κακή για την υγεία του.

 • Σε όλες τις περιπτώσεις που έχω μιλήσει οι αθλητές είχαν έλλειψη βασικών γνώσεων όχι μόνο του αθλήματος αλλά και διατροφής πάνω στον αγώνα, προπονητικής κ.λπ.

 • Στις περισσότερες περιπτώσεις η προετοιμασία ήταν ελλιπής και χαρακτηριζόταν από υψηλό ηρωισμό. Δηλαδή υπάρχει μία άγνοια κινδύνου και μία προχειρότητα, πολύ επικίνδυνη.

 • Δεν είναι μαγκιά να περπατήσεις τον μαραθώνιο και να τερματίσεις. Ναι μπορεί να σου τύχει οτιδήποτε σε έναν τέτοιο αγώνα, μπορεί να είσαι πρωταθλητής κόσμου και να αναγκαστείς να περπατήσεις όμως όταν πας με έλλειψη αθλητικής υποδομής και λίγη προπόνηση είναι σίγουρο ότι θα περπατήσεις στον μαραθώνιο. Αυτό δεν είναι αθλητισμός, δεν είναι το τρίαθλο.

Triathlon Coach Training Camp

Triathlon Coach Training Cam

Για να μην εκφράζουμε μόνο το αρνητικά αλλά να δώσουμε πρακτικές λύσεις στο επόμενο τεύχος του περιοδικού δίνουμε πρακτικές συμβουλές όπως :

 • ·Πως θα χτίσουμε την πορεία μας στο τρίαθλο σε στέρεες βάσεις

 • ·Πως θα αποκτήσουμε νοοτροπία τριαθλητή

 • ·Πως θα γίνει η μετάβαση από την μικρή απόσταση στις μεγαλύτερες 

 • ·Τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουν οι τριαθλητές

Πρακτικά και σύντομα αναφέρουμε ότι σε γενικές γραμμές :

 • To πότε μπορούμε να τρέξουμε ένα Ironman μπορεί να μας το πει ο προπονητής μας και όχι να το αποφασίζουμε εμείς..

 • Χρειαζόμαστε αρκετούς αγώνες ολυμπιακής απόστασης

 • Χρειαζόμαστε έναν τουλάχιστον αγώνα half ironman ως μέρος της προετοιμασίας μας

 • Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 χρόνια συστηματικής προετοιμασίας στο Τρίαθλο

 • Πρέπει να τιθασεύσουμε την τεχνική των τριών αθλημάτων.

 • …λεπτομερή ανάλυση υπάρχει στο 5ο τεύχος του περιοδικού μας.

Κλείνω με την ευθύνη που έχουμε οι προπονητές απέναντι στην υγεία των αθλητών. Οφείλουμε να σχεδιάζουμε σωστά την μακροχρόνια πορεία των αθλητών μέσα στο άθλημά μας. Εμείς πρέπει να δίνουμε κατευθύνσεις. Ευελπιστώ ότι θα εξακολουθήσουν να τρέχουν πολλοί έλληνες αθλητές ironmanαπλά αυτό θα γίνεται ως μέρος μίας υγιούς εξέλιξής τους στο Τρίαθλο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Triathlon Coach

Summary
Triathlon Ironman
Article Name
Triathlon Ironman
Description
Τα τελευταία χρόνια όλοι και πιο πολύ Έλληνες θέλουν να συμμετέχουν σε έναν αγώνα Ironman. Καθώς οι Έλληνες είμαστε παρορμητικοί ως άνθρωποι και δεν υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι για να μας κατευθύνουν σωστά δυστυχώς δεν οργανώνουμε σωστά αυτή την επιθυμία μας. Εχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν ή θέλουν να συμμετέχουν σε έναν αγώνα Ironmanκαι αυτά που ακούω ηχούν πραγματικά περίεργα στα αυτιά μου. Υπάρχουν Έλληνες τριαθλητές που αποφασίζουν να τρέξουν ένα ironmanδίχως να έχουν τρέξει πολλούς αγώνες Τριάθλου και σε πολλές περιπτώσεις άκουσα το περίεργο ότι έχοντας τρέξει μόνο ένα sprintαποφάσισαν να τρέξουν ένα Ironman. Zητώ συγνώμη εάν το κριτικάρω όμως θεωρώ καθήκον μου να επισημάνω ότι αυτό είναι λάθος.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)