Editorial : Άσκηση σε θερμά κλίματα

Ο σκοπός ενός άρθρου είναι πρωτίστως να ευαισθητοποιήσει και στη συνέχεια να ξεκινήσει ένας ουσιαστικές διάλογος. Στην Ελλάδα δεν είχαμε ασχοληθεί με το θέμα (“Άσκηση σε Θερμά Κλίματα”) παρότι θα έπρεπε να είμαστε ως χώρα και κοινωνία ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό

Παρακολουθώ τις εξαιρετικές τοποθετήσεις του συναθλητή στο Τρίαθλο κ.Χαραμή Κώστα για διάφορα θέματα (κυρίως οικονομικά) και θα μείνω σε αυτό – το πολύ εύστοχο- που είχε γράψει για το πως οι χώρες αντιμετωπίζουν το θέμα της πανδημίας. Δηλαδή χώρες που βασίζονται στην ατομική ευθύνη και χώρες όπως Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία όπου το κράτος δημιουργεί πολιτικές και δίνει σαφείς οδηγίες για να προστατέψει τους πολίτες. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν έχουν policies & guideliness.

Αυτό κατά τη δική μου άποψη είναι και το ζητούμενο και κυρίως αυτό είναι το ονειρεύομαι για την Ελλάδα μας.

Θα πρότεινα να μην μείνουμε στο τεχνικό ζήτημα του πόσο θα είναι η υγρασία. (Προφανώς γύρω από μία λίμνη αυξάνεται η υγρασία).

Επειδή αυτό είναι ένα ζήτημα που πολλές φορές μπερδεύει γι’αυτό τα κράτη δίνουν πιο απλές οδηγίες με μόνο κριτήριο την θερμοκρασία. Αγώνες στους 35 βαθμούς δεν πρέπει να γίνονται εφόσον δεν υπάρχει screening (ηλικίας, φυσικής κατάστασης, επιπέδου εγκλιματισμού και κυρίως ιατρικού ιστορικού) και αγώνες μεγάλης διάρκειας (θα επιβεβαιώσω το όριο του ACSM) δεν μπορεί να γίνονται με θερμοκρασίες πάνω από 28 βαθμούς.

Τα ερωτήματα είναι :

1. Είναι η διεξαγωγή αγώνων συμβατή με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας;

2. Τι έκανε το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Πολιτικής Προστασίας και πως εξειδίκευσέ τα μέτρα για τις αθλητικές δραστηριότητας;

3. Είμαστε σίγουροι ότι οι συμμετέχοντες σε αγώνες γνωρίζουν τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης και κυρίως γνωρίζουν εάν είναι σε ομάδα υcηλού κινδύνου για θερμικό επεισόδιο;

Στο συγκεκριμένο αγώνα του Τριάθλου “σώζει” τα πράγματα το μικρής διάρκειας τρέξιμο 4,8χλμ και ο χαμηλός δείκτης ακτινοβολίας στις 19:00.

Αρνητικά ότι θα συμμετέχουν αθλητές χωρίς screening και που δεν είναι ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι κ.λπ.

Ο καθένας από εμάς πέρα από το να κοιτάει την “δουλειά” του λογικά έχει και ένα “όραμα” για την πατρίδα του.

Θεωρώ ότι κοινό όραμα μας είναι είτε αφορά τα τροχαία, είτε αφορά την πανδημία, είτε αφορά την οργάνωση του αθλητισμού να φεύγουμε όλο και περισσότερο από τις βαλκνανικές/ τριτοκοσμικές/ ανατολικές μας ρίζες και να γινόμαστε όλο και περισσότερο μία χώρα του Δυτικού Κόσμου.
Φυσικά και δεν μπορούμε να γίνουμε αύριο Νέα Ζηλανδία -Καναδάς – Αυστραλία αλλά αςκάνουμε μικρά βήματα προς τα εκεί.

training in the heat

traininf in the heat

Summary
Description
Άσκηση σε θερμά κλίματα

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)