Τρίαθλο : Ένα άθλημα για όλους.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης. Στα αποτελέσματα  πολλών ερευνών  μάρκετινγκ φαίνεται ότι το Τρίαθλο είναι η μορφή άσκησης που δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση μεταξύ των εργαζομένων με αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις  όπως μεταξύ στελεχών επιχειρήσεων,  επιχειρηματιών και  επιστημόνων. Κάποτε σε αυτή τη θέση ήταν το τέννις, το squash, το windsurf…και τώρα είναι το τρίαθλο. Το ερώτημα είναι το γιατί; Οι άνθρωποι που  δουλεύουν αρκετές ώρες την ημέρα, έχουν σχετικά περιορισμένες ώρες για προπόνηση. Από την άλλη το Τρίαθλο είναι άθλημα που θεωρητικά απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης. Άρα πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο;

Το Τρίαθλο έχει γίνει το αγαπημένο άθλημα των στελεχών επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών, των επιστημόνων,…. για τους εξής λόγους :

  •  Βοηθάει καλύτερα από οποιοαδήποτε άθλημα να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος.
  •  Βοηθάει να αποβάλλουν  το στρες της ημέρας
  • Είναι άθλημα που μπορούν να το μοιραστούν με την οικογενειά τους, τον/- την σύντροφό τους καθώς και τα παιδιά τους, κάνοντας  όλοι μαζί τρέξιμο ή ποδήλατο κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό με άλλα αθλήματα.
  • Είναι άθλημα ανοιχτού χώρου κάτι το οποίο είναι ζητούμενο για ανθρώπους που περνούν 10-12 ώρες μέσα σε ένα γραφείο και μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή.

Ο κατάλογος ατελείωτος και ικανός να εξηγήσει γιατί τα στελέχη επιχειρήσεων που έχουν μία ιδιαίτερη απαιτητική – χρονικά- καθημερινότητα προτιμούν το θεωρητικά πιο απαιτητικό άθλημα.

Το επόμενο ερώτημα είναι πώς μπορεί κάποιος να εντάξει το τρίαθλο στην ζωή του εάν έχει πολύ απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα, λόγω επαγγελματικών και οικογειακών υποχρεώσεων. Ένας καλός προγραμματισμός και ένα έξυπνο πρόγραμμα προπόνησης, σε συνδυασμό με ξεκούραση και  σωστή διατροφή,  επιτρέπουν  να γυμνάζεται κανείς   αποτελεσματικά ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες καθημερινές απαιτήσεις.

Τρεις φορές την εβδομάδα,από 90 λεπτά κάθε φορά, είναι αρκετές, εάν είναι καλά δομημένη η άσκηση, ώστε να  επιτρέψουν σε κάποιον  να γυμναστεί και στα τρία αθλήματα.  Συνήθως όμως  αυτή είναι  η αρχή, καθώς όσοι ασχολούνται με το άθλημα καταννοούν ότι προσθέτοντας ώρες και ένταση στην προπόνησή τους γίνονται πιο ανθεκτικοί έναντι των καθημερινών υποχρεώσεων. Οι αθλητές αντοχής και κυρίως οι τριαθλητές έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)