Προπόνηση Κολύμβησης : H επιλογή κολυμβητηρίου.

Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε το κολυμβητήριο στο οποίο θα προπονηθούμε με βασικό κριτήριο ίσως και μοναδικό την προσβασιμότητα μας σε αυτό.

«Ποιο είναι το κολυμβητήριο που είναι πιο κοντά σε εμάς, στον χώροι διαμονής μας ή εργασίας μας;». Σε αυτό συνήθως πηγαίνουμε. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική λύση. Ομως εάν τυχόν έχουμε περισσότερες επιλογές ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουμε κολυμβητήριο;

Τα πιο σημαντικά κριτήρια είναι τα εξής :

 • Εάν χρησιμοποιεί «χλώριο» ή όζον. Για ορισμένους από εμάς που είμαστε αλλεργικοί το χλώριο δημιουργεί  τρομερά προβλήματα (δερματολογικά, ρινικά κ.λπ.) και ορισμένα κολυμβητήρια καθίστανται απαγορευτικά γιατί διαφορετικά θα πρέπει να είμαστε συνεχώς με φάρμακα και σπρει στο χέρι.
 • Μην επιλέγετε κολυμβητήρια γυμναστηρίων όπου συνήθως υπάρχουν αρκετοί παράλογοι εσωτερικοί κανονισμοί. Π.χ. δεν θα επιτρέψουν στον προπονητή σας να έρθει να σας παρακολουθήσει.
 • Επιλέξτε ένα κλειστό κολυμβητήριο, εφόσον φυσικά το κλειστό περιβάλλον δεν δημιουργεί πρόβληματα υγιεινής ή δεν  επιδεινώνει τυχόν αλλεργίες σας.
 • Αποφασίστε εάν θα επιλέξτε 50άρα ή 25 άρα σε συνεργασία με τον προπονητή σας. π.χ. για αρχάριους αθλητές οι 25άρες πισίνες είναι ιδανικές ενώ για αρκετά προχωρημένους κολυμβητές η 50άρα να είναι η καλύτερη λύση
 • Σε συνέχεια του παραπάνω μπορείτε να έχετε δύο εναλλακτικές λύσεις, για τα αερόβια μεγάλα κομμάτια επιλέξτε την 50άρα και για τις προπονήσεις σε 50άρια και 100άρια την 25άρα πισίνα.
 • Εξετάσε τε προσεχτικά εάν σας συμφέρει να αγοράσετε συνδρομή μήνα ή αριθμό επισκέψεων.
 • Ρωτήστε εάν η πισίνα λειτουργεί με πετρέλαιο ή αέριο και κατά πόσο υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
 • Εξετάστε πολύ προσεχτικά τις ώρες λειτουργίας του.
 • Πριν αποφασίσετε θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε τα υποψήφια κολυμβητήρια και να δείτε πόσα άτομα κολυμπάνε ανά διαδρομή τις ώρες που σας ενδιαφέρει. Σε μία 25άρα πισίνα η προπόνηση με άλλα 4-5 άτομα που κολυμπάνε πρόσθιο δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί.
 • Επιλέξτε κολυμβητήρια όπου κολυμπάνε καλοί κολυμβητές. Εάν κολυμπάτε με καλούς κολυμβητές βελτιώνεστε ενώ η κολύμβηση με κακούς κολυμβητές δημιουργεί από μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
 • Εξετάστε έαν έχει θέσεις πάρκινγκ τις ώρες που θέλετε να επισκεφθείτε την πισίνα.
 • Διασφαλίστε ότι θα επιτρέπουν στον προπονητή σας να σας παρακολουθεί.
 • Εξετάστε εάν καθαρίζονται τακτικά οι χώροι και κατά πόσο τα αποδυτήρια πληρούν βασικούς κανόνες υγιεινής.
 • Εξετάστε εάν υπάρχει υπερυψωμένος τοίχος για να κάνετε τούμπα ή συνεχώς θα υπάρχει ο κίνδυνος να χτυπάτε τα πόδια απ΄έξω.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (info@triathlonworld.gr)

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)