Τεχνική Κολύμβησης για τριαθλητές : Το πιο συχνό λάθος…

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης Ο Γιάννης είναι πιστοποιημένος προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο (Level 3). Είναι επίσης και δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4 (ASCA Level 4). Στοιχεία Επικοινωνίας με συντάκτη Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

 

Το πιο συχνό λάθος που κάνει κάποιος που ξεκινάει κολύμβηση – ιδίως εάν ξεκινάει σε μεγάλη ηλικία- είναι ο λανθασμένος τρόπος αναπνοής στην ελεύθερη κολύμβηση (crawl). Βέβαια λάθη στον τρόπο αναπνοής δεν κάνουν μόνο οι αρχάριοι κολυμβητές αλλά και πολλοί άλλοι  κολυμβητές ακόμα και οι πολύ υψηλού επιπέδου.

Η αναπνοή στην κολύμβηση είναι αυτό που αγχώνει τους αρχάριους κολυμβητές και πολλούς τριαθλητές (συνειδητά ή υποσυνείδητα) και είναι η βασική αιτία της  λανθασμένης υδροδυναμικής θέσης ενός κολυμβητή.

Το παραπάνω αποδεικνύεται όταν ένας αρχάριος  κολυμβητής/ τριαθλητής κολυμπήσει με αναπνευστήρα (skorkel) που αυτόματα βελτιώνεται η συνολική υδροσυναμική του και η τεχνική του γενικότερα.

Εμείς θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένο πρόβλημα που είναι η κάθετη κίνηση που κάνουν ορισμένοι κολυμβητές  με το κεφάλι ώστε να βγάλουν το  πρόσωπό τους έξω από το νερό και να αναπνεύσουν. Σε επόμενα άρθρα θα επισημάνουμε και τα υπόλοιπα λάθη που γίνονται στην αναπνοή.

Το λάθος  της κάθετης κίνησης προέρχεται από την έλλειψη περιστροφής του σώματος και κατά συνέπεια της περιστροφής των ώμων. Οπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο αρκετοί τριαθλητές αντιμετωπίζουν την ελεύθερη κολύμβηση (crawl) ως ορισζόντιο στυλ όπως η πεταλούδα ή το πρόσθιο κάτι το οποίο φυσικά είναι λανθασμένο.

Ο μοναδικός τρόπο διόρθωσης είναι να μάθουν οι κολυμβητές να αφήσουν το κεφάλι τους μέσα στο νερό και να μπορούν να εισπνεύσουν οξυγόνο διαμέσου της περιστροφής του σώματος/ ώμων.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω χρειάζεται να περιληφθούν απλές και βασικές ασκήσεις μετά την προθέρμανση και αυτό σε κάθε προπονητική μονάδα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το catch up (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με την χρήση σανίδας)  και στη συνέχεια να κάνουμε πιο εξιδεικευμένες ασκήσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η μικρή πισίνα ή τα ρηχά στην θάλασσα είναι το καλύτερο περιβάλλον για να μπούμε μέσα στο νερό και να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τους κολυμβητές.

Τελειώνοντας πρέπει να πούμε ότι είναι χρήσιμο να ανακαλύψει ο προπονητής και άλλα λάθη στα οποία οφείλεται η κάθετη κίνηση του κεφαλιού όπως π.χ.

  • ότι ο αθλητής δεν εκπνέει όλο τον αέρα πριν να εισπνεύσει ή

  • ότι κρατάει την αναπνοή του ή

  • ακόμα ότι προσπαθεί να αναπνέει κάθε 3 χεριές καθώς έτσι έχει ακούσει ότι πρέπει να κάνει κ.λπ.

ζητήματα που μπορεί να δημιουργούν αυτή την απότομη κίνηση ως εσπευσμένη ανάγκη  για οξυγόνο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc- MBA) &

  • Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited Coach (Candidate for Level 3)- Endorsed by International Triathlon Union

  • American Swimming Coaches Association Level 4:5 Coach

  • Australian Swimming Teaches and Coaches Association Silver License

  • North American Academy For Sport and Fitness Marathon Certified Coach

  • USA National Federation of High Schools Accredited & Certified Coach

  • International Triathlon Coaches Association Certified Coach

Email : smartsportcoach@hotmail.com & 6937170260

 

Triathlon Open Water Swimming

Triathlon Coaching

Summary
Article Name
Τεχνική Κολύμβησης για τριαθλητές : Το πιο συχνό λάθος…
Author
Description
Το πιο συχνό λάθος που κάνει κάποιος που ξεκινάει κολύμβηση – ιδίως εάν ξεκινάει σε μεγάλη ηλικία- είναι ο λανθασμένος τρόπος αναπνοής στην ελεύθερη κολύμβηση (crawl). Βέβαια λάθη στον τρόπο αναπνοής δεν κάνουν μόνο οι αρχάριοι κολυμβητές αλλά και πολλοί άλλοι  κολυμβητές ακόμα και οι πολύ υψηλού επιπέδου.