Προπονητική Κολύμβησης : Αλλαγή νοοτροπίας & συνηθειών για να βελτιωθείτε.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport (Προπόνηση για κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο και τρίαθλο) & Συντακτική Ομάδα Triathlon.gr/ TriathlonWorld.gr

Τα άρθρα που έχουμε γράψει αναφορικά με την τεχνική και την προπονητική της κολύμβησης έχουν ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση και αυτό φαίνεται τόσο από τα στατιστικά της ιστοσελίδας όσο και τον μεγάλο αριθμό ερωτήσεων που λαμβάνουμε.

Στο συγκεκριμένο άρθρο σχολούμαστε με ορισμένα στοιχεία νοοοτροπίας τα οποία είναι σημαντικά για να βελτιωθούμε. Αυτά είναι η αληθινή βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το οικοδόμημα της βελτίωσής μας τόσο τεχνικά όσο και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. :

Συνέπεια. Σε ότι και να ασχοληθούμε στην ζωή μας (αθλητισμός, μουσική, γλώσσες,…) είναι απαραίτητο να υπάρχει συνέπεια στην ενασχόλησή μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικά στην κολύμβηση. Εάν δεν είμαστε κολυμβητές είναι εξαιρετικά σημαντικό 2 και ιδανικά 3 ημέρες της εβδομάδας να κάνουμε ποιοτική προπόνηση στο νερό. Ακόμα και στις διακοπές μας πρέπει να κάνουμε προπόνηση.

Ευλυγισία. Ολοι συζητούν για βάρη και γενικότερα δύναμη όταν το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση της ευλυγισίας μας, κάτι στο οποία κανένας δεν δίνει καθόλου έμφαση.

Συνεχόμενη κολύμβηση. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε την κολύμβηση όπως την ποδηλασία, το τρέξιμο ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Το να μπαίνουμε στο κολυμβητήριο και να κολυμπάμε  πάνω κάτω δεν έχει νόημα. Συνεχόμενη κολύμβηση σε ανθρώπους με λάθος τεχνική επιφέρει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα καθώς κουραζόμαστε τόσο μυικά όσο και σε επίπεδο κεντρικού νευρικού συστήματος και η τεχνική μας γίνεται ακόμα χειρότερη.

Διάθεση για βελτίωση και αλλαγή. Απαλλαγή από κακές συνήθειες/ πρακτικές και τεχνική. Οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να διώξουμε παλιές συνήθειες. Ομως για να βελτιωθούμε πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε και να απαλλαγούμε από συνήθειες, νοοτροπίες και πρακτικές. Οσο και να ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τις περισσότερες αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση η αντίσταση στη αλλαγή και την προσκόλληση σε καταστάσεις γνώριμες.

Δομή προπόνησης. Η προπόνησή μας πρέπει να έχει δομή όπως πρέπει να έχει δομή οποιαδήποτε προπόνηση ενός αθλήματος, δηλαδή να περιλαμβάνει προθέρμανση, κυρίως μέρος και αποθεραπεία και καθένα από αυτά να έχει κάποια υπομέρη.

Προπονητής. Η παρουσία προπονητή που να μας παρατηρεί τι κάνουμε στο νερό είναι σημαντικό. Οπως είχε πει και ο Phleps « χρειάζομαι κάποια μάτια να με παρατηρούν γιατί δεν μπορώ να δψ τί κάνω στο νερό».

Γκρουπ προπόνησης. Ενώ όλοι στην ποδηλασία αναζητούμε γκρουπ για να κάνουμε μαζί προπόνηση αυτό δεν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο στην προπόνηση. Στην ποδηλασία ψάχνουμε γκρουπ για να βγάλουμε τις μεγάλες προπονήσεις ενώ στην κολύμβηση αποφεύγουμε να κάνουμε προπόνηση με ομάδα ή γιατί δεν το θεωρούμε χρήσιμο ή γιατί φοβόμαστε μήπως κάποιος μας «ζορίσει» αρκετά. Η ύπαρξη ομάδας/ γκρουπ προπόνησης είναι το ίδιο σημαντική όπως και η παρουσία προπονητή.

Στόχος. Κάθε προπόνηση πρέπει να έχει ένα στόχο και αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μόνο να καταφέρουμε να βγάλουμε κάποια μέτρα.

Ποιότητα προπόνησης. Η ποιότητα προπόνησης δεν μετριέται μόνο από την ένταση της προπόνησης, ιδίως για κάποιο άθλημα που έχει έντονα στοιχεία τεχνικής.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)