Τεχνική κολύμβησης : Πεταλούδα.

Προπόνηση κολύμβησης : Πεταλούδα

Για τους περισσότερους ανθρώπους η πεταλούδα θεωρείται το πιο δύσκολο στυλ κολύμβησης.

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες κολυμβητές ή τριαθλητές που έχουν ξεκινήσει κολύμβηση σε μεγάλη ηλικία έχουν αποκλείσει από το μυαλό τους  την πιθανότητα να ασχοληθούν με την εκμάθηση αυτού του στυλ κολύμβησης καθώς μεταξύ άλλων:

 • Θεωρούν πολύ δύσκολο εώς αδύνατο να μάθουν σωστά την εκμάθηση της πεταλούδας.
 • Δεν την θεωρούν χρήσιμη στην βελτίωσή τους στο ελεύθερο.

 

Μερικά από τα σχόλια που έχουμε λάβει όταν προσπαθούμε να μάθουμε κάποιον πεταλούδα  είναι τα εξής :

 • «Καλά θέλεις να γελάνε όλοι στο κολυμβητήριο;».
 • «Εδώ δεν μπορώ καλά καλά να κολυμπήσω ελεύθερο, πεταλούδα θα κολυμπήσω;»
 • «Γιατί να κολυμπήσω πεταλούδα, υπάρχει λόγος;»
 • «Αποκλείεται;»

 

Παρότι σε επίπεδο σωματικής επιβάρυνσης και απαιτήσεων είναι το πιο δύσκολο στυλ κολύμβησης δεν είναι απαραίτητα και το πιο δύσκολο τεχνικά στυλ κολύμβησης.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε καταφέρει να διδάξουμε ολοκληρωμένα την πεταλούδα σε άτομα που δεν είχαν ποτέ δοκιμάσει να κολυμπήσουν πεταλούδα  μέσα σε μόνο μία προπόνηση και σε μερικές περιπτώσεις σε λιγότερο από 15-20 λεπτά ο κολυμβητής είχε καταφέρει να κολυμπάει εξαιρετικά πεταλούδα.

Κατά την δική μας γνώμη –παρότι ότι αναγνωρίζουμε ότι κάθε στυλ κολύμβησης έχει τις δικές του δυσκολίες-  δεν είναι η πεταλούδα το πιο δύσκολο στυλ κολύμβησης, ιδίως για ανθρώπους που είναι καλά γυμνασμένοι.

Μερικά βασικά σημεία για την εκμάθηση της πεταλούδας :

 • Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κολυμβητές να κολυμπούν πεταλούδα με λάθος τεχνική ελπίζοντας ότι θα βελτιωθεί με τον καιρό η τεχνική τους. Φυσικά αυτό ισχύει για την εκμάθηση όλων των στυλ κολύμβησης.
 • Είναι τελείως λάθος η λογική της κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων στην πεταλούδα. Αυτό ισχύει ακόμα και για εξαιρετικούς κολυμβητές.
 • Η σωστή ενδυνάμωση εκτός νερού μπορεί ναβοηθήσει σημαντικά στην γήγορη εκμάθηση τη πεταλούδας.

Ας δούμε τα σημεία κλειδιά για την πεταλούδα :

 • Οριζόντια θέση σώματος : Οπως σε όλα τα στυλ η ελάττωση της μετωπικής αντίστασης είναι πιο σημαντική από την αύξηση της ισχύς προώθησης μέσα στο νερό.  Στο τέλος κάθε χεριάς είναι σημαντικό να έχουμε μία οριζόντια θέση. O Michale Phelps αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πως αντιλαμβανόμαστε πλέον την σωστή τεχνική στην πεταλούδα.
 • Πόδια : Επίσης όπως σε όλα τα στυλ η σωστή τεχνική στα πόδια είναι η βάση της σωστής εκμάθησης της τεχνικής. Φυσικά στην πεταλούδα δεν πρέπει να μιλάμε για πόδια αλλά για ολόκληρη την κίνηση του κορμού. Εχουμε δύο ποδιές/ «πεταλουδισμούς» σε κάθε κύκλο/ χεριά με την πρώτη ποδιά να λαμβάνει χώρα κατά την είσοδο των χεριών στο νερό και την δεύτερη ποδιά να λαμβάνει χώρα καθώς τα χέρια  βγαίνουν από το νερό. Οπως και στο ελεύθερο η ευλυγισία στους αστραγάλους αποτελεί βασικό σημείο για την μεγιστοποίηση της προώθησής μας μέσα στο νερό. Ακόμα και το 1/3 της προώθησής μας οφείλεται στην κίνηση των ποδιών/ κάτω σώματος.
 • Χέρια : Εχουμε τα εξής σημεία/ φάσεις αναφορικά με τα χέρια : Είσοδο- Πιάσιμο- Τελείωμα και επαναφορά
 • Αναπνοή : Η αναπνοή κάθε 2 χεριές ήταν το συνηθισμένο κάτι που ο Phelps έχει αλλάξει ως νοοτροπία.
 • Συντονισμός : Ο συντονισμός μεταξύ χεριών, ποδιών και αναπνοής ίσως είναι το πιος δύσκολο σημείο στην πεταλούδα.

H πεταλούδα είναι ένα εξαιρετικό στυλ για ενδυνάμωηση όλων των κολυμβητών και τριαθλητών και έχει πολλαπλά οφελη για όλους τους κολυμβητές όλων των επιπέδων. Είναι απαραίτητο να βρούμε έναν προπονητή που θα έχει την διάθεση, την υπομονή, τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά και την πίστη ότι θα μπορέσουμε να διδαχθούμε και αυτό το στυλ κολύμβησης.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)