Τεχνική κολύμβησης : Έξυπνη προσέγγιση για γρήγορη βελτίωση.

Τεχνική κολύμβησης… με πολύ απλά λόγια, μέρος Β’.

 • «Κάθε πόσες χεριές να αναπνέω;»

 • «Να χρησιμοποιώ χεράκια;»

 • «Να κάνω βάρη;»

 • «Το χέρι μου πρέπει να κάνει ένα S ;»

Υπάρχουν αθλήματα όπου υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του όγκου του προπονητικού φορτίου και της βελτίωσης που παρουσιάζει ο αθλητής. Η κολύμβηση δεν είναι ένα από αυτά, ιδιαίτερα σε όσους έχουν σημαντικά προβλήματα τεχνικής.

Από τα εμαιλ καθώς και τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε γίνεται φανερό ότι είναι γενικό αίτημα να υπάρχουν εύκολες οδηγίες χωρίς ιδιαίτερα τεχνικές ορολογίες.

Ετσι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ας δώσουμε μερικές απλές οδηγίες & επισημάνσεις – που προκύπτουν από τις απορίες που εισπράτουμε-  για έξυπνη προσέγγιση που μπορεί να επιφέρει και άμεση βελτίωση.

 1. Τεχνική ή φυσική κατάσταση – Υπάρχουν δύο τρόποι για να κολυμπήσουμε πιο γρήγορα : να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση ή να ελαττώσουμε τις αντιστάσεις του σώματός μας. Εσείς πιο τρόπο θα προτιμήσετε;

 2. Κεφάλι – Το κεφάλι μας που ζυγίζει πιο πολύ από το ελαφρύ ποδήλατό μας καθορίζει την θέση της σπονδυλικής μας στήλης και συνεπώς κάθε περιτή κίνηση συνεπάγεται και αύξηση των αντιστάσεων του σώματος μας στην κίνηση τυ μέσα στο νερό. Εχουμε επισημάνει συνεχώς το πρόβλημα των αρχαρίων κολυμβητών κατά την αναπνοή όπου κάνουν κάθετη κίνηση με το κεφάλι.

 3. Περιστροφή σώματος – Δεν είναι πεταλούδα ή πρόσθιο το ελεύθερο. Χωρίς περιστροφή είναι αδύνατο να κολυμπήσουμε εύκολα και αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας μεγαλύτερες μυικές ομάδες. Φυσικά και υπερβολή στην περιστροφή δημιουργεί εξίσου μεγάλα προβλήματα.

 4. Συχνότητα αναπνοής– Παρότι είναι η πιο σηνηθισμένη ερώτηση που κάνει ένας αρχάριος κολυμβητής, δηλαδή «κάθε πότε να αναπνέω κάθε 2 ή 3 χεριές;”,είναι αυτό που δεν έχει σημασία. Η απάντηση είναι ότι αναπνέουμε όσο συχνά χρειαζόμαστε οξυγόνο.

 5. Κίνηση χεριού στο νερό – Ισχύει ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα και καθώς μετακινούμε νερό πίσω με τα χέρια και τα πόδια προωθούμαστε εμπρός. Υπάρχουν διάφορα στυλ κολύμβησης ελευθέρου, που είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε όμως πάνω από όλα πρέπει πρέπει να μπορούμε να αντιληφθούμε με γνώμονα αυτό τον νόμο της φυσικής.

 6. Πόδια – Χωρίς δυνατά πόδια είναι δύσκολο κάποιος να κάνει ασκήσεις τεχνικής έτσι η σανίδα είναι απαραίτητο εργαλείο στις προπονήσεις μας

 7. Αγκώνας – Ψηλά αγκώνας μέσα στο νερό για αποτελεσματική προώθηση και ψηλά αγκώνας εκτός νερού

 8. Κολυμβητικά αξεσουάρ/ «βοηθήματα»– Μία πολύ συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν οι αρχάριοι κολυμβητές είαι σχετικά με ορισμένα κολυμβητικά αξεσουάρ, τα οποία θεωρούν ότι θα τους βοηθήσουν πολύ : Χεράκια, πέδιλα, ρούχα με αντίσταση κ.λπ. Πρέπει πρώτα να μάθουμε να κολυμπήσουμε και μετά να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε βοήθημα αν και για αρκετά από αυτά υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις. Επίσης υπέρχρηση κάποιου μπορεί να δημιουργήσει τραυμαισμό ή ακόμα και πρόβλημα στον τρόπο κολύμβησής μας.

 9. Ενδυνάμωση με βάρη – Δεν μπορεί η ενδυνάμωση με βάρη να υποκαταστήσει την προπόνηση στο νερό και στους αρχάριους αθλητές δημιουργεί πρόβλημα λόγω του ότι χειροτερεύει η ευλυγισία τους και το εύρος κίνησης.

 10. Προπονητής– Υπάρχουν προπονητές που έχουν το ταλέντο, εμπειρία, γνώση να εντοπίζουν τα προβλήματα τεχνικής στον κάθε αθλητή και να βρίσκουν τρόπους να τον βελτιώνουν. Υπάρχουν εξαιρετικοί προπονητές στο να φτιάξουν ένα πρόγραμμα προπόνησης αλλά δεν μπορούν να βελτιώσουν τα προβλήματα τεχνικής ενός αρχαριου κολυμβητή.

 11. Ασκήσεις – Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ασκήσεων τις οποίες μπορούμε να κάνουμε και οι οποίες θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε. Ομως η κάθε άσκηση θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές και με πολύ προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να την εκτελούμε σωστά. Δεν αρκεί απλά να κάνουμε μία άσκηση.

 12. Συγκέντρωση – Τους μεγαλύτερους γκουρού της κολύμβησης  να έχουμε καθημερινά μαζί μας εάν εμείς την ώρα της προπόνησης δεν έχουμε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης ή εκτελούμε μηχανικά  τις ασκήσεις ή εάν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την κάθε κίνηση του σώματός μας τότε η βελτίωσή μας θα είναι αργή.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)