Stilnox

Κείμενο & Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης

Ως συνέχεια της επιβολής προστίμου και της τιμωρίας με αναστολή των μελών της ομάδας 4 Χ 100 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης της Αυστραλίας λόγω χρήσης Stilnox και απρεπούς συμπεριφοράς επικοινωνήσαμε με την Sanofi Greece ώστε να μάθουμε περισσότερα για το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα. Σοφία Βρέττα, Medical Affairs Manager της Sanofi Greece, για την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε καθώς και για την συνολική πληροφόρηση σχετικά με το σκεύασμα που παράγει η εταιρείας Sanofi.
Συνέντευξη
Triathlon World : Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το Stilnox ή απαιτείται ιατρική συνταγή;
Σοφία Βρέττα : Το Stilnox® χορηγείται με ειδική συνταγή ( συνταγή με μονή κόκκινη γραμμή και αριθμημένη) σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Ν. 1729/87 περί ναρκωτικών φαρμάκων.
Triathlon World : Ποιές είναι οι αντενδείξεις του φαρμάκου;
Σοφία Βρέττα : Το Stilnox® ενδείκνυται ως βραχυχρόνια αγωγή κατά της αϋπνίας.Η χορήγηση του Stilnox® ενδείκνυται μόνον όταν η αϋπνία είναι σοβαρή και περιορίζει την λειτουργικότητα του ασθενή ή του προκαλεί έντονη δυσφορία
Η αιτιολογία της αϋπνίας θα πρέπει να προσδιορίζεται, όπου είναι δυνατόν, και οι παράγοντες που προκαλούν τη συγκεκριμένη συμπτωματολογία να έχουν θεραπευτεί, πριν τη συνταγογράφηση κάποιου υπνωτικού.
Οι αντενδείξεις χορήγησης του Stilnox® είναι οι ακόλουθες:
• Υπερευαισθησία στη ζολπιδέμη ή σε κάποιο από τα ανενεργά συστατικά του προϊόντος.
• Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.
• Οξεία ή/και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.
• Σύνδρομο άπνοιας ύπνου.
• Μυασθένεια gravis.
• Αναπνευστική καταστολή.
• Χορήγηση σε παιδιά.
• Ψυχωσική ασθένεια: Τα υπνωτικά, όπως η ζολπιδέμη, δεν ενδείκνυνται για την πρωτογενή αντιμετώπιση ψυχωσικών νοσημάτων.
Triathlon World : Υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις για αθλητές.
Σοφία Βρέττα : Δεν υπάρχουν αντενδείξεις που να αφορούν ειδικά τον πληθυσμό των αθλητών . Ο θεράπων Ιατρός είναι ο ειδικός ο όποιος θα κρίνει , λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και την κλινική κατάσταση του κάθε ασθενή εξατομικευμένα, εάν απαιτείται θεραπευτική αγωγή .
Triathlon World : Ποια η μέγιστη επιτρεπτή δόση και διάρκεια θεραπείας ;
Σοφία Βρέττα : Όπως με όλα τα υπνωτικά, η μακροχρόνια χρήση της ζολπιδέμης δε συνιστάται. Γενικά, η διάρκεια της αγωγής κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως 2 εβδομάδες με μέγιστο συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας σταδιακής μείωσης μέχρι διακοπής της δόσης, τις 4 εβδομάδες. Η διαδικασία σταδιακής μείωσης της δόσης θα πρέπει να εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή.
Είναι χρήσιμο να ενημερωθεί ο ασθενής κατά την έναρξη της αγωγής ότι θα είναι περιορισμένης διάρκειας και να του εξηγηθεί ακριβώς το πως η δόση θα μειώνεται προοδευτικά.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες είναι 10 mg. Επειδή οι ηλικιωμένοι ή εξασθενημένοι ασθενείς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιδράσεις της ζολπιδέμης, σε αυτούς τους ασθενείς συνιστάται χορήγηση μίας δόσης των 5 mg.
Triathlon World : Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες/σκευάσματα για αθλητές που λόγω υπερκόπωσης ή συχνών μετακινήσεων ή αγώνων αργά το βράδυ έχουν πρόβλημα ύπνου;
Σοφία Βρέττα : Άτομα με διαταραχές στον ύπνο θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς Ιατρούς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της διαταραχής του ύπνου οι όποιοι θα κρίνουν εξατομικευμένα τον κάθε ασθενή και θα αποφασίσουν , λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της χορήγησης υπνωτικών, εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Η sanofi συστήνει την χρήση των φαρμάκων της πάντα σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσεως από τον ΕΟΦ.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)