Ο 62χρονος Τάσος Σταθόπουλος τερμάτισε το Ultra Man σε 36 ώρες

Ο 62χρονος Τάσος Σταθόπουλος τερμάτισε το Ultra Man σε 36 ώρες αγωνιστικής δράσης : 10.000μ κολύμπι 4.45ώρες. – 420 χιλ ποδηλασία 18 ώρες – 80 χιλ τρέξιμο 13΄10 ώρες.

Δελτίο Τύπου.Ψάθα  Αττικής  3/7/2013  12 το μεσημέρι.  Ο βετεράνος  τριαθλητής  σε μία σεμνή τελετή εκκίνησης,  ευχαρίστησε την  παρούσα  δημοτική αρχή,  αρκετούς φίλους και τους 100 και πλέον μαθητές της κατασκήνωσης Ν.Ιωνίας, που με τα  χειροκροτήματά τους  έστειλαν αυτόν στις 12:20  για τις πρώτες  «απλωτές»  των 10 χιλιομέτρων, στην ελαφρώς ταραγμένη θάλασσα.  Κολύμπησε  ασταμάτητα, τα  10 χιλ  Ψάθα -Αλεποχώρι-ψάθα σε 4 ώρες 45’ με συνοδό και  κριτή τον Γιάννη Πολυχρονόπουλο, ο οποίος με κανό τον τροφοδοτούσε  και τον οδηγούσε  στην σηματοδοτημένη  απόσταση.  Βγαίνοντας  από το πρώτο αγώνισμα της κολύμβησης άλλαξε  στο ΒΑΝ, προσφορά του Δήμου Μάνδρας –Ειδυλλίας,  το οποίο  έφερε και τις ανάλογες  μεγάλες αφίσες με το λογότυπο  της ΦΛΟΓΑΣ.  Συνοδοί- κριτές, που θα τον ακολουθούσαν  μέχρι τον τερματισμό του,  οι δοξασμένοι  Σπαρταθλητές   υπέρ  ολυμπιονίκες μας  Τάκης Σκουλής ο «Δάσκαλος  των Ελλήνων δρομέων» και Σπύρος Σπυρόπουλος, οι οποίοι έχουν τερματίσει τρέχοντας  τον ιστορικό  Φειδιππίδιο  Άθλο  480 χιλ Αθήνα –Σπάρτη –Αθήνα. Οδηγός και κριτής επίσης, για το αξιόπιστο της όλης προσπάθειας  ο γράφων,   Σάββας  Κουμουσίδης, υπάλληλος του Δήμου.  50 λεπτά αργότερα στις 6 το απόγευμα  καβάλησε το ποδήλατο του.  για την  απόσταση  των 420χιλ (μέσω παλιάς εθνικής οδού) με τα πρώτα 8 χιλ επίμονης ανάβασης  προς Μέγαρα. Κάλυψε τα πρώτα 136 χιλ μέχρι το Δερβένι Κορινθίας σε 6΄15 ώρες, φθάνοντας εκεί στις 12΄15 τα μεσάνυχτα. Μετά 2 ώρες  ξεκούρασης στο ΒΑΝ, ξεκίνησε στις 2΄15 πρωινή ώρα πέμπτης 4-Ιουλίου για να καλύψει 142χιλ την απόσταση Δερβένι Κορινθίας – Βάρδα Νομού Ηλείας και επιστροφή στην Πάτρα. Κατά την διαδρομή αυτή  υπήρξε  ποδηλατική βλάβη λόγω (κάκιστου οδοστρώματος ) η οποία τον καθυστέρησε μια περίπου ώρα. Στις 9΄30 το πρωί το «πλήρωμα»  ήταν παρόν στο Δημαρχείο της Πάτρας, για  την προσυμφωνημένη τιμητική  υποδοχή,  από αντιπροσωπεία  της ΦΛΟΓΑΣ  ΠΑΤΡΑΣ. Υπήρξαν αρκετοί  γονείς που τα παιδιά τους πάσχουν από καρκίνο, όπως και εθελοντές,  εκπρόσωποι του δήμου, απλοί δημότες  και τα μέσα ενημέρωσης.  Ο Τάσος συγκινήθηκε  υπέρμετρα  και  μπολιάστηκε με περισσότερη δύναμη όταν ο 7χρονος Αλέξανδρος, μέλος του συλλόγου,  του πρόσφερε μια πανέμορφη ανθοδέσμη.  Στις 12:30  το μεσημέρι ξεκίνησε για την  επόμενη απόσταση των 41 χιλ στο Αίγιο όπου και εκεί τον περίμεναν για ανάλογη εκδήλωση.  Κάλυψε την απόσταση σε 2΄05 ώρες. 10 μικροί ποδηλάτες τον περίμεναν στην είσοδο της πόλης όπου και τον μετέφεραν στην κεντρική πλατεία, με τον ποδηλάτη  Γιώργο Τζάκη να διευθύνει την όλη εκδήλωση.   Στις 4 το απόγευμα με αντίθετο άνεμο αναχώρησε από το Αίγιο για να καλύψει  τα 101 χιλ μέχρι τον  ισθμό Κορίνθου σε 4΄35 ώρες. Ενδιάμεσα έκανε  50λεπτο  διάλυμα στο Δερβένι όπου και κολύμπησε  ένα δεκάλεπτο για χαλάρωμα! Στον ισθμό  έφθασε  στις 9΄35 βράδυ παρασκευής και αμέσως περπάτησε 20 λεπτά. 30 λεπτά έκανε επίμονες ασκήσεις στο τραυματισμένο δεξί του πόδι, από το γνωστό τροχαίο σοβαρό ατύχημά του το 2008. Ακολούθησε  μικρή σύντομη  γιορτή με το «πλήρωμα»

για τον τερματισμό του. στο αγώνισμα  της  ποδηλασίας  και αφού δέχτηκε ατέλειωτα ενθαρρυντικά  τηλεφωνήματα κοιμήθηκε για τρείς ώρες στο ΒΑΝ. Παρασκευή  5 Ιουλίου 1:30 το πρωί ξεκίνησε το τρέξιμο. με συνοδεία επί πλέον τριών φιλικών αυτοκινήτων  που ήρθαν να του συμπαρασταθούν στο δυσκολότερο και επίμονο αγώνισμα των  80 χιλ μέχρι τον ξενώνα της ΦΛΟΓΑΣ στην Αθήνα  (Γουδί).  Μεταξύ αυτών και ο ποδηλάτης μεγάλων διασχίσεων ΑΘΗΝΑ-ΟΣΛΟ 3.550 χιλιόμετρα  Νίκος Μωυσιάδης.  Μετά από 13΄10 ώρες συνεχούς  τρεξίματος με σταθερό τέμπο και με τρομερή ζέστη μετά τα Μέγαρα, ο 6 φορές τριαθλητής  IRON-MAN και πλέον ULTRA-MAN,  γινόταν δεκτός στις 2:40 από την πρόεδρο της ΦΛΟΓΑΣ κυρία Τριφωνίδου  μαζί με τα  παιδιά  και τους  γονείς αυτών που φιλοξενούνται στον ξενώνα από όλη την Ελλάδα. Το μεγάλο έπαθλο του Τάσου ήταν μία ακόμα ανθοδέσμη από τα πάσχοντα παιδιά, αλλά το μεγαλύτερο και το ζητούμενο για αυτόν ήταν ΤΑ ΠΕΛΩΡΙΑ  ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΟΥΣ που έσβησαν κάθε ίχνος κούρασης  από την επική του προσπάθεια.

Ευχαριστώ  τον Τάσο Σταθόπουλο που μου χάρισε  την πρωτοφανή αυτή αθλητική –κοινωνική εμπειρία   δίπλα  στην ανθρώπινη υπέρβασή του στις συνολικές 51 ώρες που ακολουθούσα. Γνώρισα τον μαγικό χώρο των υπέρ αποστάσεων αντοχής από τον ίδιο, αλλά και από τους συναθλητές του που είχα την τιμή να γνωρίσω.  Τον συγχαίρω που παρά την αναπηρία του σε χέρι και πόδι, προσφέρει ανθρωπιά και μαθήματα ζωής με απίστευτη δύναμη  ψυχής και σώματος  που κάνει στη ζωή τα ακατόρθωτα κατορθωτά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που μέσα στην τετραμελή αθλητική του οικογένεια πατέρας και  γιός Αλέξανδρος είναι οι μοναδικοί   Έλληνες ULTRA-MAN (προς το παρών) και παγκοσμίως ο μικρότερος και μεγαλύτερος ηλικιακά.

Ο Αλέξανδρος τερμάτισε το ULTRA-MAN KANADA το 2008 σε ηλικία 24 ετών με χρόνο τις 29 ώρες κερδίζοντας την 3η θέση στη γενική και 1η στην κατηγορία του. Εύχομαι να είναι  πάντα  δυνατός  για τη συνέχεια.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)