Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το προσχέδιο αθλητικού νόμου.

Ανακοίνωση του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής ΣΥΡΙΖΑ-Το προσχέδιο νόμου για τον αθλητισμό αποτελεί προσαρμογή στις μνημονιακές εντολές της τρόικας

 

Το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου που παρουσιάστηκε προς διαβούλευση, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην  υλοποίηση των μνημονιακών επιταγών και των κατευθύνσεων της TASK FORCE και οδηγεί στη πλήρη ιδιωτικοποίηση του αθλητισμού και την οριστική διάλυσή του.

Πρόκειται για ένα χαώδες σχέδιο που προωθεί την αποχώρηση της πολιτείας από τον ελληνικό αθλητισμό. Θεσμοθετεί υπερεξουσίες άσκησης αθλητικής πολιτικής από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρέχοντας πλήρη διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία και αρμοδιότητες άσχετες με το ρόλο της. Ταυτόχρονα εγκαθιστά από το παράθυρο την ΔΟΕ ως ένα ακόμα υπερεθνικό κέντρο διεθνούς εποπτείας στον ελληνικό αθλητισμό.

Το προσχέδιο αποτελεί αποθέωση της λογικής των ιδιωτών επενδυτών, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει στον ελληνικό αθλητισμό και τεχνοκρατικών συμβουλίων που στερούνται κοινωνικής  νομιμοποίησης. Προωθεί την διάλυση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ως επιτελικό φορέα ανάπτυξης της αθλητικής πολιτικής, μετατρέποντάς την σε υπηρεσία διεκπεραίωσης εγγράφων. Διαλύει τις αθλητικές ομοσπονδίες με μια επιδίωξη άσχετων μεταξύ τους συγχωνεύσεων και τον οικονομικό τους στραγγαλισμό. Θεσμοθετεί το χαράτσωμα των αθλητικών σωματείων και των αθλητών.

Δεν περιλαμβάνει λέξη για τη φιλοσοφία και τους στόχους της πολιτείας στον αθλητισμό και την συνταγματική του κατοχύρωση. Απουσιάζει ο αθλητισμός στην εκπαίδευση. Είναι σαν να μην υπάρχουν οι εργαζόμενοι στον αθλητισμό, οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά τους.

Αντί να λύνει, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δίνοντας τροφή σε μια ακόμα προβολή του χιλιοπαιγμένου έργου «Πολιτεία-ΕΠΟ-FIFA». Αφήνει απροστάτευτα τα αθλητικά σωματεία έναντι των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, αφαιρώντας τους κάθε θεσμικό και οικονομικό δικαίωμα. Εισάγει τις εμπορευματικές σχέσεις στα αθλητικά σωματεία με δευτερεύουσες καταστατικές λειτουργίες.

Η πρόταση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο για περιορισμό θητειών και ο τρόπος που εισάγεται σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα μέχρι και τα πρωτοβάθμια σωματεία, οδηγεί στη διάλυσή τους. Δυσφημεί τις ιδέες της δημοκρατίας και εμποδίζει την πραγματική αλλαγή στον αθλητισμό διαιωνίζοντας τις παθογένειες στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για περιορισμό των θητειών στα προεδρεία των Ομοσπονδιών σε δυο ολυμπιακούς κύκλους, απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, συνθήκες διαφάνειας κι ελέγχου σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό, με εκδηλώσεις που παίρνουν τη μορφή ανοικτής διαβούλευσης σε ολόκληρη τη χώρα, παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της αθλητικής του πολιτικής, με προτεινόμενες βαθιές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την αναδιανεμητική πολιτική των πόρων, οργανωτικές αλλαγές και την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων.

Το προσχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν βάση για συζήτηση, πόσο δε μάλλον για να λύσει τα προβλήματα του αθλητισμού.

4-12-2014                                                                    Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)