17 χρόνια χωρίς τον Νώντα Σαμαρτζίδη!

Το Σάββατο 22 Ιουνίου του 1996, «έφυγε» από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους πολίστες που έχει αναδείξει η χώρα μας. Ο λόγος για τον μεγάλο Νώντα Σαμαρτζίδη, ο οποίος πριν 17 χρόνια πνίγηκε στην Παλαιά Επίδαυρο, κάνοντας ελεύθερη κατάδυση.

Ήταν διεθνής με την Εθνική Ελλάδας 319 φορές και υπήρξε αρχηγός της. Είχε συμμετάσχει με την Εθνική σε δύο Ολυμπιάδες, σε δύο FINA CUP, σε τέσσερα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε δύο Παγκόσμια.

Κάθε χρόνο στη μνήμη αυτού του τεράστιου αθλητή, διεξάγεται το «Σαμαρτζίδης Καπ». Φέτος, το συγκεκριμένο τουρνουά θα γίνει στο κολυμβητήριο του Τ.Ε.Ι. Λαμίας (28-30 Ιουνίου), με τη συμμετοχή, εκτός της Ελλάδας, μεγάλων υπερδυνάμεων του παγκοσμίου πόλο, όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ιταλία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, θέλησε να εκφραστεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΚΟΕ, για τον μεγάλο αυτόν αθλητή, που «έφυγε» τόσο άδικα από τη ζωή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο Νώντας Σαμαρτζίδης ήταν ένας μεγάλος αθλητής και μία σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Μακάρι να έχουμε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να πραγματοποιούμε αυτό το τουρνουά και να τον θυμόμαστε πάντα.

Το «Σαμαρτζίδης Καπ» είναι ένας φόρος τιμής στον μεγάλο αυτό αθλητή και άνθρωπο. Το φετινό βέβαια τουρνουά έχει μία ιδιαιτερότητα, αφου γίνεται στη Λαμία και είναι από τα καλύτερα που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του θεσμού.

Μετέχουν τέσσερις πολύ μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, μαζί με την ελληνική ομάδα, λίγες ημέρες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Το φετινό τουρνουά, θα λέγαμε πως αποτελεί ένα μικρό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Σπουδαίο το επίπεδο, αντάξιο  της ιστορίας που «έχτισε» με τον τρόπο του, ο αδικοχαμένος Νώντας Σαμαρτζίδης.»

Σε δηλώσεις την ιστοσελίδα μας, προχώρησε και ο πατέρας του αδικοχαμένου αθλητή, Παύλος Σαμαρτζίδης:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τον Πρόεδρο της ΚΟΕ, κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο και όλα τα μέλη του Δ.Σ., που προσπαθούν και κρατούν ζωντανή τη μνήμη του παιδιού μου κάθε χρόνο.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της ψυχής μου τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμαρχο της Λαμίας, καθώς επίσης και όλους τους τοπικούς φορείς στη Φθιώτιδα, για τη διοργάνωση αυτού του πολύ μεγάλου τουρνουά, στη μνήμη του παιδιού μου.»

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)